Inés og Anna: – Det blir veldig fint å ha noen med mye erfaring og kunnskap å sparre med

16.05.2023 / Inés Belli er en av våre fremste unge dansekunstnere, og har siden utdanningen jobbet skapende og utøvende med både koreografi og dans, alene og i ulike konstellasjoner. Nå er Inés Belli tatt opp som en av tolv deltakere i Talent Norges eksklusive program ArtEx.

Deltakerne i ArtEx er dedikerte topptalenter som står på spranget til en nasjonal og internasjonal karriere. I tett samspill med mentor og Talent Norges øvrige nettverk skal deltakerne i to år utveksle idéer og arbeide med kunst og kultur på høyeste nivå. Når dagens stjerner møter morgendagens viktigste stemmer sikrer ArtEx kunnskapsoverføring gjennom generasjoner og på tvers av geografiske grenser

Som ArtEx-deltaker skal Inés Belli i to år utvikle sitt talent i samarbeid med Anna Efraimsson. Få kan skilte med erfaringer, innsikt og kontaktnett som teaterdirektøren ved MDT (det tidligere Moderna Dansteatern) i Stockholm.

Møt Inés Belli og Anna Efraimsson
Talentet:

Med utdanning fra Kunsthøgskolen i Oslo og Goldsmiths University i London har Inés Belli skapt og utøvet koreografi og dans, og utviklet sitt talent både alene og i ulike konstellasjoner. Sentralt for hennes praksis er å se kritisk på normer og strukturer i samfunnet – gjennom forskyvning og forvirring skaper hun estetiske uttrykk og koreografiske strukturer i kontekst av et bredt kroppslig og teoretisk referansegrunnlag. Oslo-bosatte Belli har produsert helaftens forestillinger på Dansens Hus, blitt presentert gjennom Aerowaves, Dansenett Norge og Dansenett Sverige og koreografert bestillingsverk for studenter ved Kunsthøgskolen i Oslo og Spin Off Forstudium dans. Nylig var hun aktuell med «Metasexy» på Dansens hus i Oslo, en forestilling som ser nærmere på fremstillinger og forståelser av kvinneskikkelsen i populærkulturen, og hvilket mulighetsrom som finnes i en annerledes utøvelse av, og blikk på femininitet. Belli mottok i 2019 Statens Kunstnerstipend for nyetablerte kunstnere.

– Jeg gleder meg til å bli bedre kjent med min mentor og å ha Anna som en jeg kan diskutere og reflektere med om min egen situasjon som koreograf, og om scenekunstfeltet og koreografi mer generelt. Det blir veldig fint å ha noen med mye erfaring og kunnskap å sparre med - både hva gjelder kunstnerisk og profesjonell utvikling.

Mentoren:

Få kan skilte med erfaringer, innsikt og kontaktnett som teaterdirektør Anna Efraimsson ved MDT (det tidligere Moderna Dansteatern) i Stockholm. Hun har bakgrunn som både utøver, manager, lærer, dramaturg og produsent; har utdannelse i kulturstudier fra Stockholms universitet, teatervitenskap ved Sorbonne i Paris og kuratering ved Wesleyan University i USA, og har arbeidet for blant annet Konstnärsnämndens internasjonale danseprogram, Kulturhuset Stadsteatern, foreningen Mossutställningar og Perfect Performance-festivalen.

– Jeg går til oppgaven med ydmykhet og gleder meg til å samtale med og være i prosess med Inés Belli. Etter mange års arbeid på et kunstuniversitet og som kurator og produsent, føler jeg meg trygg på at vi vil ha fruktbare utvekslinger.

Talent Norge har de siste ukene presentert alle tolv deltakere og mentorer i ArtEx:

  • Mie Gjersen Hansen har som produksjonsdesigner skapt omgivelsene til storproduksjoner som «Okkupert» og Netflix-suksessen «Hjem til jul». Gjersen Hansens evne til å designe filmsett som nærmest umerkelig bringer publikum inn i handlingen, og virkelig lar fiksjonsuniverset omslutte dem, gjør henne til en av de fremste innen sitt felt.
    Les mer her
  • Catharina Vus dedikasjon til skuespilleryrket har gjort henne til en av våre mest spennende, fremadstormende aktører på såvel teaterscenen som i tv- og filmbransjen.
    Les mer her
  • «Et av de største talentene jeg har hørt», har Arve Tellefsen sagt om cellisten Birgitta Elisa Oftestad.
    Les mer her
  • Sonoko Miriam Welde har lenge vært en av Norges mest spennende, fremadstormende musikere. En fiolinist med «en sterk personlig stemme» som «både fascinerer og berører», formulerte juryleder Leiv Ove Andsnes formulerte det da han tildelte henne Equinor-stipendet for klassisk musikk. Les mer her
  • Musikken til Margrete Skretting Bergset vitner om et ekstraordinær musikalsk forståelse og en unik evne til å smelte sammen forskjellige uttrykk. Kort sagt: Margrete lager sjangerløs popmusikk for en ny tid.
    Les mer her
  • Idun Baltzersens arbeider imponerer og fascinerer. Hennes verk spenner fra monumentale vegginstallasjoner til håndlagde kunstnerbøker  og beskrives som personlige, nyskapende, eksperimentelle og monumentale.
    Les mer her
  • Torje Fagertun Spilde er i rivende utvikling og har markert seg som en av de fremste videreførerne av Norges stolte tradisjon for dansbar og atmosfærisk klubbmusikk i omegnen rundt house, jazz og ambient.
    Les mer her
  • Heiki Riipinen er et uhyre dedikert og nyskapende talent hvis imponerende scenekunst omfatter både skuespill, regi og dramaturgi.
    Les mer her
  • Blant Norges mange fremragende, unge musikere er Sandra Lied Haga blant dem som skinner sterkest. Cellistens enestående talent og rike og vakre instrumentklang har beveget publikum over hele verden.
    Les mer her
  • Vi her hjemme fikk for alvor opp øynene for skuespillertalentet Thea Sofie Loch Næss da hun i 2014 hadde hovedrollen i den gripende ungdomsfilmen «Natt til 17.». Utlandet fikk det – til gangs – tre år senere, da kristiansanderen gjorde uutslettelig inntrykk i den tredje sesongen av BBC/Netflix-serien «The Last Kingdom».
    Les mer her
  • Ahmed Umar er en fremragende kunstner som har opplevd massiv respons etter utstillinger ved flere sentrale kunstinstitusjoner, innkjøp til museer og samlinger samt gjennom en rekke utmerkelser.
    Les mer her
Om ArtEx
  • ArtEx er et program som skal ivareta talentene på tvers av sjanger og fokusere på å utvikle karriere og kunstnerisk integritet.
  • ArtEx er etablert av Talent Norge og Sparebankstiftelsen DNB, og programmet er sammen med Dirigentløftet grunnmuren i Talent Norges
    modell for helhetlig talentutvikling.
  • Det individuelt tilpassede programmet i ArtEx gir tilgang til unike nasjonale og internasjonale arenaer, personlig coaching, et mentorprogram samt tilgang til hele Talent Norges nettverk.
  • En viktig del i ArtEx er deling av erfaringer mellom mentorer og deltakere. Denne systematiske kompetansebyggingen skjer i samspill med hele Talent Norges virksomhet.
  • I tillegg deltar talentene på på fagsamlinger med verdenskjente kunstnere og eksperter på egenutvikling, prestasjon og hvordan du best kan lykkes som kunstner. Fagsamlingene i ArtEx er både for ArtEx-deltakere og øvrige deltakere i Talent Norges satsinger.

Foto øverst: Inés Belli (t.v) og Anna Efraimsson. Bilder av Erika Hebbert (Belli) og privat (Efraimsson).

Fagsamlinger 2023

Gjennom programperioden fagsamlinger som fordyper seg i ulike temaer.

Fagsamlinger
02. mars 2023

Møt ArtEx deltager Mie Gjersen Hansen

- Å ha en mentor er gull verdt. Både når det gjelder råd om hvordan håndtere profesjonelle utfordringer og det å se på seg selv.

Møt ArtEx deltager Mie Gjersen Hansen
02. mars 2023

Møt ArtEx deltager Thea Sofie Loch Næss

Ved hjelp av ArtEx satser Thea nå internasjonalt med base i New York.

Møt ArtEx deltager Thea Sofie Loch Næss