Sápmis første hiphop-forestilling under Riddu Sessions

19.07.2018 / Midt i juli var det duket for årets utgave av Riddu Riđđu-festivalen. Ánna-Katri Helander, som vant Årets unge kunstner i fjor, viste frem resultatet av deltakelsen i talentprogrammet Riddu Sessions.

Riddu Sessions skal bidra til kunstnerisk vekst for talenter som utpekes som Årets unge kunstner. Deltakeren blir utfordret til å lage et program til neste års festival, basert på sitt talent og kunstretning.

Under festivalen presenterte Ánna-Katri Helander den flermediale hiphop-forestillingen Aindás, sammen med filmskaperen Matti Aikio. Med forestillingen ville hun vise stolthet og tilhørighet til egen kultur, og introdusere et samisk publikum for hiphop, gjort fra et samisk perspektiv.

To uker før festivalen kom to dansere hele veien fra New Zealand for å ta del i forestillingenUkene opp mot festivalen ble brukt til å lage koreografi sammen med Mika Haitana og Aniwa Haitana. Aindás ble vist to ganger under Riddu Riđđu-festivalen.

Den avtroppende talentprogramdeltakeren beskriver opplevelsen som lærerik og givende.

- Å få ta del i å sette opp en større produksjon har vært en helt fantastisk lærdom. Det beste med det hele er at jeg har fått jobbe tett sammen med så utrolig mange flinke kunstnere og dansere, sier Ánna-Katri Helander. - Under selve prosessen ble jeg til og med utfordret til å prøve meg på rapping!

Årets unge kunstner 2018 er slam-poeten Ánná Káisá Partapuoli, og hun tok over stafettpinnen etter Ánna-Katri Helander under festivalen. Partapuoli deltok på flere arrangementer under festivalen, blant annet med slampoesi. 

For mer informasjon om talentprogrammet Riddu Sessions, se her.

Foto: Ørjan Marakatt Bertelsen / Riddu Riđđu