Talent Norge inn i samisk talentsatsing i regi av Riddu Riđđu

09.06.2016 / Talent Norge har inngått en treårig avtale med Riddu Riđđu-festivalen om talentsatsingen Riddu Sessions.

Avtalen er knyttet opp mot festivalens mangeårige arbeid med unge samiske talenter innenfor alle genre. Satsingen gjøres i samarbeid med Kulturnærings-stiftelsen SpareBank 1 Nord-Norge og lanseres på programslippet til årets Riddu Riđđu som finner sted på Árdna ved Universitetet i Tromsø i morgen, fredag 10. juni kl 11. Årets talenter vil være tilstede og gi en smakebit av produksjonen. Riddu Riđđu går av stabelen 13.-17. juli i Manndalen i Kåfjord kommune.

– Dette er en interessant satsing som vi er svært glade for å kunne gå inn i, sier daglig leder i Talent Norge, Maria Mediaas Jørstad. – Gjennom prosjektet «Årets Unge Kunstner» har Riddu Riđđu drevet systematisk talentutvikling gjennom mange år. Sammen med Kulturnæringsstiftelsen SpareBank 1 Nord-Norge bidrar vi nå til å løfte talentsatsingen ytterligere gjennom at talentene som plukkes ut sikres oppfølging og kunstnerisk utvikling gjennom et flerårig mentorprogram, sier Mediaas.

– At dette er den tredje satsingen vi gjør i samarbeid med Kulturnæringsstiftelsen er for oss også et viktig signal om hvilken verdi det har med gode lokale partnere.

Talent Norge har investert 450 000 kroner i den nye satsningen som har utløst like mye i bidrag fra Kulturnæringsstiftelsen SpareBank 1 Nord-Norge. Til sammen gir dette 900 000 kroner over tre år til Riddu Sessions.

– Vi er strålende fornøyd og takknemlig for å ha fått på plass en treårig satsing på samiske talenter i samarbeid med Talent Norge og Kulturnæringsstiftelsen, sier Karoline Trollvik, festivalsjef i Riddu Riđđu. Festivalen vil legge til rette for enda mer oppfølgning og skape arenaer der talentene kan møte hverandre og andre i bransjen, og stimulere til spennende samarbeid og øke synligheten av ung samisk kunst: – Det er stor skaperkraft og høy kvalitet blant unge samiske kunstnere innenfor alle sjangre, det har festivalen vår erfart over snart 25 år. Riddu Sessions vil stimulere til større samarbeid og nettverk nasjonalt og internasjonalt for våre unge kunstnere, og jeg er sikker på at dette vil være med på å øke synligheten av ung og spennende samisk kunst, sier Trollvik.

Om Riddu Sessions

Riddu Riđđu har siden år 2000 plukket ut et ungt samisk talent til å være «Årets Unge Kunstner» på festivalen. Årets Unge Kunstner er sjangeruavhengig og mange av talentene som har vært plukket ut er i dag etablerte samiske kunstnere innenfor sine sjangre. Riddu Riđđu vil nå å videreutvikle Årets Unge Kunstner til også å omfatte et tre-årig mentorprogram; Riddu Sessions. Mentorprogrammet innebærer en kontinuerlig oppfølging med tanke på kunstnerisk vekst for talentene som velges ut som Årets Unge Kunstner og skal samle talentene fra ulike år gjennom korte intensive samlinger. Talentene som velges ut kan jobbe innenfor ulike kunstsjangre, men vil ha en klar tilknytning til det samiske. Mentorene vil være etablerte kunstnere som vil bidra som ressurspersoner, rådgivere og tilføre talentene inspirasjon, nytenkning og nettverk. Resultatet fra programmet skal presenteres under Riddu Riđđu-festivalen hvert år.

Foto: Marius Fiskum, Riddu Riđđu