– Å skape seg en artistkarriere i Nord-Norge ser bedre ut en noensinne

16.05.2023 / Arctic Talent-vinner Jørgen Mindrum Hansen, aka Jomindo, blir omtalt som Bodøs "neste store" på musikkfronten av Avisa Nordland. Fredag 15.januar gir han ut singelen  «Follow where you go» med britiske RAENE. Vi har tatt en prat med talentet om veien til låta, planer for 2021 – og viktigheten av et stipend som satser på talenter i regionen.

Talentprisen Arctic Talent tildeles årlig under Varangerfestivalen i Vadsø for å fremme artister fra nord med særlig potensial for kunstnerisk og kommersielt gjennombrudd.

- Varangerfestivalens fokus er å utvikle talenter og skape nye samarbeid mellom kunstnere og artister. Med prosjektene Arctic Talent, Varanger Sessions og Northern Soul vil Varangerfestivalen være den viktigste støttespilleren til at unge talenter skaper nye nettverk, samarbeid og tar de siste skrittene mot en karriere innen musikk, forteller produsent i Varangerfestivalen Isabell Strande Kiil.

Produsent og artist Jørgen Mindrum Hansen fra Bodø har de siste årene vært en sentral figur i elektronika-miljøet, opptrådt på en rekke festivalscener og gitt ut flere remixer og singler til stor begeistring blant det internasjonale publikum.  «Follow where you go» er den neste singelen i rekken – den første av tre singler som er muliggjort av stipend-midlene.

– Produktiviteten har økt ekstremt siden jeg mottok stipendet i oktober i fjor. Oppgraderingene jeg har kunnet gjøre i studio på grunn av stipendet, har gjort prosessen enklere – og dét er veldig inspirerende. Jeg har allerede to-tre låter som begynner å bli høvelig klare, sier Mindrum Hansen på telefon fra Bodø.

Stemmen han hadde lett etter

– Kan du si noen ord om hvordan låta «Follow where you go» ble til?

– Låta ble til på bare tre uker, i samarbeid med en britisk låtskriver og sanger. Jeg kom over en låt av henne mens jeg jobbet med min egen demo, som på den tiden var ganske uferdig. Jeg var kjapp til å sende henne en mail om et mulig samarbeid. Hun digget demoen, og så begynte vi å skrive låter hver for oss. På grunn av omstendighetene har vi ikke kunnet treffes, så det har blitt et skikkelig covid-samarbeid over nett, sier han og ler.

– Hva var det som fenget deg med en henne?

– Ho hadde bare … Hva skal jeg si, stemmen var perfekt for viben jeg ønsket. Det var to bra paralleller som skjedde samtidig, jeg lagde en låt og hørte en låt med henne. Hun var stemmen jeg hadde lett etter. Det var en instant klaff og fra da gikk det veldig fort.

For å nå litt bredere og stikke seg litt ut i mengden, har Mindrum Hansen blant annet inngått et samarbeid med et britisk pr-byrå som har god rekkevidde i hele Europa og Nord-Amerika. Målet hans for 2021 er å produsere flere låter – der han selv spiller alle instrumentene.

– Mine største musikalske forbilder tilhører singer-songwriter tradisjonen. Mitt største ønske er å kunne utgi musikk der jeg ikke bare fungerer som artist-produsent, men at hele produktet er meg, det vil si låtskriving, vokal, produksjon og så videre. Nå har jeg fått litt utstyr til å gjennomføre det – så det blir veldig spennende!

Blomstrende musikkmiljø 

Mindrum Hansen forteller at Arctic North-stipendet oppleves som en enorm anerkjennelse av ham som artist.

– Jeg har alltid drevet for meg sjøl. Jeg sitter i et “ekkokammer” og lager ting jeg liker, uten å være sikker på hvor godt det blir tatt imot av andre. Stipendet sender ut et verdifullt signal for en soloartist som ofte er sin største kritiker.

Han mener også at nettverket som Varangerfestivalen legger til rette for, bidrar til spennende møter med musikere i regionen.

– Jeg møtte alle vinnerne av stipendet under utdelingen i august i fjor, og opplevde at jeg knyttet bånd med alle. Dette er folk jeg sannsynligvis aldri ville møtt på eget initiativ. Vi er vidt forskjellige artister alle sammen, og det er svært givende å møte folk på sin hjemmebane!

Hvordan vil du beskrive kunst- og kulturfeltet i Nord-Norge?

– Jeg har holdt på med dette en liten stund nå, og opplever at musikkmiljøet i Bodø har vært blomstrende de siste to årene. For noen måneder siden arrangerte jeg og to kompiser en skrivecamp for artister her i byen, og det er veldig mye talent i distriktene. Et stipend bidrar i stor grad til å dra det frem.

Vil du si at det er fullt mulig å gjøre suksess som artist i landsdelen?

– Man hører jo alltid fra artister som holder til i byer som Oslo eller Bergen at man må komme seg til de store byene for å få gjort noe, for å få knytta bekjentskap, men vi lever i en tid der det ikke spiller noen rolle hvor man er hen, forteller han, og legger til:

– Nord-Norge har helt klart veldig mye å by på, og stadig flere artister gjør seg bemerket internasjonalt.  Bodø er i ferd med å bli en attraktiv kulturby, blant annet gjennom å ha blitt kåret som kulturhovedstad frem til 2024, og det er masse bra tiltak både frivillig og ikke-frivillig!


– Å skape seg en artistkarriere i Nord-Norge ser bedre ut en noensinne, avslutter han.

 

Hør låta her.

 

19. september 2022

Marita Isobel Solberg

"Jeg blir veldig inspirert av åpne mennesker som deler og samarbeider uten frykt, de som lytter."

Marita Isobel Solberg

Spire

Utgangspunktet for Spire er et ønske om å tilby et talentprogram som har et bredere fokus enn ren instrumentopplæring og som tilrettelegger for egenutvikling på flere områder.

Spire

Unge Talenter Nord

Unge talenter Nord (UtN) er et regionalt talentutviklingsprogram for spesielt interesserte og talentfulle unge elever i musikk fra Nord-Norge i alderen 12 –19 år.

Unge Talenter Nord