Faglig komité for ArtEx 2023

Den faglige komitéen består av høyt kvalifiserte fagfolk, som sammen representerer et bredspektret kulturfelt. Komitéen velger deltagere til programmet basert på skriftlige søknader, innsendt kunstnerisk materiale og intervjuer.

Alan Lucien Øyen

Alan Lucien Øyen er en sjeldenhet innenfor dans og teater som sammen med kompaniet sitt winter guests lager banebrytende teater- og danseforestillinger. Han har utdanning i dans fra Kunsthøgskolen i Oslo, men arbeider gjerne med hybrider innenfor dans, teater, opera og film. Øyen er fra Bergen, og verkene hans er kritikerrost både i inn- og utland. Hans verk er ofte basert på erfaringer fra det virkelige livet, og enten det er teater, dans eller film, har Alans verk en emosjonell og dramatisk drivkraft, alltid på jakt etter et oppriktig og menneskelig uttrykk.  Alan har vært huskoreograf ved Den Norske Opera og Ballett siden 2013 og var en av de første koreografene som ble invitert til å lage et helaftens verk for det legendariske Tanztheater Wuppertal etter at grunnleggeren Pina Bausch døde. Han har vært involvert i en rekke internasjonale prosjekter, blant annet en helaftens forestilling for Berlin Staatsballett, og skuespillet – The American Moth – for winter guests, en internasjonal co produksjon med National Theatre and Concert Hall, Taipei og Kennedy Center for Performing Arts i Washington D.C. Hans operadebut var med forestillingen Rusalka (2019) ved Opera Ballet Vlaanderen og i 2022 laget han en helaftens danseforestilling for Opera National de Paris til strålende internasjonale kritikker. 

Foto: Massimo Leardini

Asta Busingye Lydersen

Asta Busingye Lydersen er medlem i den prisbelønte kulturgruppen Queendom og har har bakgrunn som frilansskuespiller og musikalartist på Trøndelag Teater, Hålogaland Teater, Riksteatret og Oslo Nye Teater. Som grunnlegger og utøver i Queendom har hun skapt en rekke selvstendige produksjoner - fra humorforestillingen “Integrert som faen” som ble Queendoms gjennombrudd i 2005, til plateutgivelsen “MamaLove” i 2019, samt en rekke turneer og opptredener på kulturhus og festivaler i Norge, Polen og Zimbabwe. Queendom er nå aktuelle med den selvbiografiske teaterforestillingen “Farvann” sammen med artisten Numa Edema. Forestillingen utforsker norskafrikansk identitet, oppvekst og farsrelasjoner og er regissert av Mari Kjeldstadli fra Nationaltheatret. Ved siden av sin kunstneriske produksjon har Asta hatt en rekke verv, blant annet som nestleder i Norsk Kulturråd, jurymedlem i Telenors Kulturpris, og styremedlem i Nationaltheatret. Asta jobber i dag som frilansskuespiller, kulturprodusent og programleder gjennom eget selskap.

Foto: Ivana Klavis

Belinda Braza

Belinda Braza er ansatt som koreograf ved Det Norske Teatret. Hun er Kunstnerisk leder for Det Norske Teatret i Groruddalen, som er en egen satsing på teater for barn og unge. I tillegg er hun programansvarlig for Bikubekveld, også ved Det Norske Teatret. Hun har tidligere koreografert en rekke tetaerforestillinger, og har også erfaring fra TV og artister. I 2022 var hun kunstnerisk leder for artisten «Highasakite» sin turné. Gjennom «B-Braza productions» har hun produsert og hatt regi, samt koreografi på fire helaftens forestillinger «Fear Infection (2010), «I am us» (2012), «Legacy (2013), «Survival» (2017). Samtlige av produksjonene hennes har turnert både nasjonalt og internasjonalt. Braza var en del av Kulturrådets fagutvalg for dans (2020-2022), samt kunstnerisk råd for Scenekunstbruket (d.d).

Foto: Erika Hebbert

Hanne Tømta

Hanne Tømta er utdannet instruktør fra St. Petersburgs statlige teaterakademi (1992–1998). Hun var teatersjef ved Rogaland Teater fra 2005 til 2008, og ved Nationaltheatret fra 2009 til 2020. Hun har regissert en rekke forestillinger. Barneoppsetninger i utvalg: Heksene, Hålogaland Teater (2000), Karlsson på taket, Oslo Nye Teater (2002), Leopard i parken, Frognerparken (2003), Pippi Langstrømpe, Den Nationale Scene (2004) og Pinocchio, Nationaltheatret (2009). Andre oppsetninger i utvalg: 2 søstre, Sogn og Fjordane Teater (2000), Kvinner på randen, Teatergarasjen, Bergen (2001), Kvinnen som giftet seg med en kalkun, Centralteatret (2003). Ved Nationaltheatret har hun satt opp Anna Karenina (2012), En får væra som en er – en Ole Ivars-musikal og Tre søstre (2014), Seks roller søker en forfatter (2015), Kirsebærhagen (2017), Måken (2019) og Vildanden (2020). Tømta fikk Heddaprisen 2015 i kategorien beste regi for Tre søstre, og mottok HR Norges Lederpris 2015 for godt lederskap og organisatorisk fornyelse. I Talent Norge er hun ansatt som fagressurs for scenekunstløftet. 

Foto: Marte Garmann

Iram Haq

Iram Haq er en norsk-pakistansk regissør, skuespiller og filmskaper. Hun har gjort seg bemerket både med kortfilmer og lengre spillefilmer, har vunnet en rekke priser og utmerkelser, og har utdannelse som art director fra Westerdals reklameskole. Haq startet med regi i 2004 med filmen «Trofast». I 2009 skrev og regisserte hun filmen «Skylappjenta», som blant annet ble valgt ut til Sundance Film Festival. Hennes gjennombrudd kom i 2013 med filmen «Jeg er din / I am yours», som hun har mottatt flere utmerkelser for. Hennes seneste spillefilm "Hva vil folk si/what will people say" vant blant annet People’s critics award i 2018. 

Foto: Marie Sjøvold

Jacob Fabricius

Jacob Fabricius er direktør ved Art Hub Copenhagen, København, Danmark. Fabricius har tidligere vært direktør ved Malmö Konsthall, Malmö, Sverige (2008-12) og Kunsthal Charlottenborg, København, Danmark (2013-14). Han har også vært kunstnerisk leder ved Kunsthal Aarhus Aarhus, Danmark (2016-2021), hvor han har kuratert en rekke internasjonale utstillinger. Han har arbeidet med flere biennaler – blant dem: Words at an Exhibition 《열 장의 이야기와 다섯 편의 시》 En utstilling i ti kapitler og fem dikt, Busan Biennalen 2020, Punish, South Korea, Leivingen og Leivingen. Image, Mechelen, Belgia (kunstnerisk leder, 2013), Lyon Biennal of Contemporary Art, Frankrike (medkurator, 2007), Socle du Monde-biennalen, Herning, Danmark (kunstnerisk leder, 2004), Praha-biennalen, Praha, Tsjekkia (medkurator, 2003) og Momentum, Nordic Biennale of Contemporary Art, Moss, Norge (medkurator, 2000). Fabricius har gjort mange prosjekter i offentlige rom og er grunnlegger av publiseringsprosjektet Pork Salad Press og avisen Old News. Senest kuraterte han Minimalism-Maximalism-Mechanissmmm Act 1-4 ved Art Sonje Center (Seoul) og Kunsthal Aarhus i 2022/23.

Foto: Privat.

Jørn Pedersen

Jørn Pedersen har i over 30 år hatt sitt virke som musikkprodusent innen klassisk musikk, og har stått bak flere hundre plateproduksjoner med instrumentalister, sangere og orkestre i toppsjiktet i inn- og utland. Han driver sitt eget produksjonsselskap og har gjennom årene også vært fast ansatt ved Abbey Road Studios i London, som orkestersjef ved Den Norske Opera & Ballett, som leder for Crescendo Mentorprogram, og nå som fagkonsulent innenfor klassisk musikk i Talent Norge. Jørn har sin utdannelse som utøvende musiker og pedagog fra Norges Musikkhøgskole, og han har også studert flere år ved Universitetet i Oslo. Hans engasjement for talentutvikling har gått som en rød tråd gjennom karrieren hans: I London produserte han unge internasjonale stjerners første plateinnspillinger i plateserien EMI Debut.I samarbeidet mellom DNO&B og Olympiatoppen var han med på å utforske og utvikle en tverrfaglig prestasjonskultur i møtet mellom idrett og musikk på høyeste nivå. Som leder for talentprogrammet Crescendo Mentorprogram var han med på å inspirere og hjelpe unge musikere med å strekke seg helt mot toppen og bygge en bærekraftig solistkarriere. I Talent Norge er han ansatt som fagressurs på klassisk musikk, og skal jobbe med et overordnet blikk på talentutvikling på alle nivåer, samt med tverrfaglighet med andre sjangre og kunstformer.

Foto: Amanda Pedersen Giske

Margreth Olin

Margreth Olin (1970) er en norsk regissør og produsent med et stort kinopublikum. Hun har laget 13 filmer, som har fått kritikerros, deltatt på en rekke festivaler i utlandet og vunnet flere norske og internasjonale priser. Margreth har klart å katalysere viktige dialoger om temaene filmene hennes belyser. Hun har personlig mottatt 26 ærespriser for sitt engasjement og fokus på menneskerettigheter. Hennes filmografi inkluderer Dei mjuke hendene (Yamagata 1999), Kroppen Min (Tribeca 2002), EFA-nominerte Ungdommens Råskap (2004), Engelen (TIFF 2010), De Andre (IDFA 2012), Cathedrals of Culture, Operahuset i Oslo (Berlinale 2013). Olin var en av seks regissører i Wim Wenders-serien Cathedrals of Culture, blant andre Wim Wenders og Robert Redford. Hennes film Mannen fra Snåsa (2016) er den nest mest sette dokumentaren på norsk kino. Hennes forrige film Selvportrett (DOC NYC 2020) som hun co-regisserte med Espen Wallin & Katja Høgset vant syv priser internasjonalt. Olin var en av mottakerne av Chicken & Egg Award 2022. Hun ble tildelt Anders Jahres Kulturpris i september 2022 sammen med Joachim Trier, Deeyah Khan og Nils Gaup, som er Norges største æresbelønning for fremragende kulturell innsats. Olins nye helaftens dokumentar Fedrelandet får premiere i 2023.

Foto: Agnete Brun

Marianna Shirinyan

Armenskfødte Marianna Shirinyan er en av de mest kreative og ettertraktede pianistene i Europa i dag. Hennes levende og virtuose stil gjør henne etterspurt, både som solist og som kammermusiker. Hun har mottatt Danmarks Radios prestisjetunge P2-pris for sitt bidrag til dansk musikkliv og kritikerprisen til de Forenede Kritikere i Danmark. Hun er hyppig gjest på en rekke internasjonale musikkfestivaler, blant dem Schleswig-Holstein Music Festival, Bodensee Festival, Schwetzinger Festspiele, MDR Summer Festival, og Festspillene i Bergen. Marianna har opparbeidet seg et rykte som en ledende pianist i sin generasjon gjennom soloopptredener med orkestre som Bayerns radiosymfoniorkester, Danish National Symphony Orchestra, Oslo, Helsinki og Copenhagen Philharmonic Orchestras, Potsdammer Kammerakademie, Göteborg Symphony Orchestra, Orchester Philharmonique de Nice, blant andre. Hun har også hatt gleden av å samarbeide med dirigenter som Lawrence Foster, Zoltan Kocsis, Antonello Manacorda, Jun Märkl, Daniel Raiskin, Lan Shui, Thomas Søndergård, Krysztof Urbanski og Joshua Weilerstein for å nevne noen. 

Foto: Nikolaj Lund

Raül Refree

Raül Refree er en av de mest anerkjente spanske produsentene det siste tiåret. Som komponist og produsent har han blant annet har jobbet med Sonic Youth-gitarist Lee Ranaldo, sangeren Silvia Pérez Cruz, og sammen med artisten Lina har han gitt ut fadoene til den legendariske fado-sangerinnen Amália Rodrigues til hyllest av kritikere verden over. Mest kjent er han imidlertid for sitt arbeid på debutalbumet til pop- og flamencoikonet Rosalia, “Los Angeles”. Gjennom arbeidet med innovative artister som nettopp Rosalía, og El Niño de Elche, står han i spissen for den såkalte «nye flamenco»-bevegelsen. Talentet hans lovprises av stjerner som Ricky Martin mens han selv fortsetter å satse på nye talenter. Raül er også en kjent låtskriver og musiker som har gitt ut hele elleve album under sitt mest personlige prosjekt, Refree. I tillegg er han en prisbelønnet komponist innen filmmusikk og har en diskografi full av prosjekter uavhengig av sjanger. 

Foto: Denís Estévez / Museo do Pobo Galego

Tatiana Pereira

Tatiana er kjent som artisten Miss Tati. Hun er artist, låtskriver, DJ og kurator. For tiden er hun aktuell med prosjektene Miss Tati’s Angola Søtti og Miss Tati’s Eyemba. Sistnevnte er en konsertforestilling videreutviklet med Den Nasjonale Scene i 2021 - som handler om identitet, språk og tilhørighet. Hun vant Forbildeprisen på by:Larm i 2015 og albumdebuterte i 2017. Hun har turnert på kryss og tvers i Norge og er kjent for sine energiske live shows. Miss Tati har gjort bestillingsverk for Bergen Internasjonale Litteraturfestival og Bajazz festival, vært gjesteartist på Fargespill Bergen i 2018 og Fargespill Oslo i 2019. Hun har samarbeidet på utgivelser med artister som Sandra Kolstad, Bendik Baksaas og den sør-afrikanske/norske artisten Nosizwe, og er DJ og kurator for HotHotHot (House Of Telle) festival via hennes konsept Klubb Diaspora.

Foto: Skjalg Ekeland

Tominga Hope O´Donnell

Dr Tominga O’Donnell er førstekonservator i samtidskunst på MUNCH, og har vært kurator for Munchmuseet i bevegelse (2016–2019), et program med midlertidige kunstprosjekt i ulike rom i bydel Gamle Oslo med en skeiv kuratorisk tilnærming, som ble tildelt Kunstkritikerprisen. På det nye museet er O’Donnell kurator for soloutstillinger med Sandra Mujinga, Camille Henrot og Piya Wanthiang, samt MUNCH Triennale – Maskinen er oss. O’Donnell er utdannet ved, blant annet, University of Oxford og Universitetet i Oslo, har sin kuratorutdannelse fra Royal College of Art i London, og doktorgrad fra Arkitekthøyskolen i Oslo om utstillinger som en romlige konstruksjoner.

Foto: Ove Kvavik / Munchmuseet