ArtEx mentorer

Mentorenes hovedfunksjon i ArtEx er å hjelpe programdeltageren med å skape bevegelse i karrieren og å gi råd om bransjen av fagspesifikk karakter. Mentor skal gi karriereveiledning, yrkesforberedelse og hjelpe talentet til å forstå betydningen av prioriteringer og arbeidsdisiplin, og være en samtalepartner som deler sine egne erfaringer, kompetanse og nettverk. Her følger en oversikt med mentorer for 2018 og 2017.

Bjørn Nessjø

Mentor for Edvard Munch Ensemble og Ole Christian Haagenrud i 2018

Bjørn Nessjø studerte musikk ved Norges Lærerhøyskole (NTNU), og begynte sin karriere som musikkprodusent i 1974 i Trondheim hvor han også bygget opp Nidaros Studio (1978). Har produsert en rekke norske og utenlandske artister innen ulike genre. Mottok i 1988 Spellemannsprisen for ”ekstraordinær innsats innen norsk musikkproduksjon”. Startet i 2003 eget managementselskap og har også produsert ulike TV-konserter med norske og internasjonale artister for et internasjonalt marked.

Helle Le Fevre

Mentor for Aasne Vaa Greibrokk i 2018

Helle le Fevre er utdannet klipper fra The National Film & Television School i England i 2003.

Hun har blant andet klippet Unrelated (vinner af Fipresci Critic's Award), Archipelago (nominert til Beste film på London Film Festival) og Exhibition av den britiske instruktør Joanna Hogg.

I 2014 mottok hun Norsk filmforbunds fagpris for beste klipp for kortfilmen Amasone af Marianne Ulrichsen. Helle ble nominert til Amanda-prisen (2016) for beste klipp for sitt arbeide på Aasne Vaa Greibrokks film Alt det Vakre.

Marie Blokhus

Mentor for Grete Sofie Borud Nybakken i 2018

Skuespiller, uteksaminert ved Statens teaterhøgskole i 2010 og ble samme år engasjert ved Det norske teatret hvor hun nå er fast ansatt. Medlem av det frie scenekunstkompaniet Asklepios Hane. Nominert til Heddaprisen i 2013. Vant Heddaprisen i 2016 for rollen som Allis i Fugletribunalet. Nominert til Amandaprisen i 2013 og nominert til Gullruten i 2014. Vant i 2014 Kanonprisen som beste kvinnelige skuespiller  for hovedrollen i filmen Jag etter vind.

Peter Herresthal

Mentor for Amalie Stalheim i 2018

Prisvinnende fiolinist som er kjent for sine tolkninger av moderne fiolinkonserter med orkestre og ensembler over hele verden. I Norge har han vunnet tre Spellemannspriser, Musikkritikerprisen og ble i 2002 kåret til Årets utøver av Norsk Komponistforening. Herresthal er professor ved Norges musikkhøgskole og gjesteprofessor ved Royal College of Music i London og NYU Steinhard School i New York.

Samantha McShane

Mentor For Ensemble Allegria i 2018

Uteksaminert ved Royal Conservatoire of Scotland i valthorn og tok i 2013 eksamen på League of American Orchestras Leadership Academy i New York. Har jobbet med bl.a. BBC Scottish Symphony Orchestra og Royal Scottish National Orchestra, og var også grunnlegger av det prisbelønte Pure Brass Quintet. Kjent for sitt banebrytende arbeid med Manchester Camerata, som har mottatt flere priser. I 2017 utnevnt til kunsternisk leder ved Royal Conservatoire of Scotland.

Tommy Wirkola

Mentor for Ida Elise Broch i 2017

Regissør, manusforfatter og skuespiller som har studert mediefag ved Høgskolen i Finnmark, filmvitenskap ved Høgskolen i Lillehammer og har bachelorgrad i film- og tv ved Bond University i Australia. Har gjort seg bemerket som filmregissør både nasjonalt og internasjonalt siden debuten Kill Buljo: The Movie i 2007, inkludert Hollywood-produksjonene Hansel and Gretel: Witch Hunters og  What Happened to Monday.

Per Boye Hansen

Mentor for Edvard Munch Ensemble i 2017

Utdannet ved musikkhøyskolen i Essen i Tyskland. Kunstnerisk leder for Oslo Sommeropera i 1983, og var regiassistent ved operaen i Köln 1983–1988 og var parallelt i flere år engasjert som regiassistent ved festspillene i Salzburg. I 1990–2000 drev han Oslo Arts Management før han i 2000 ble han engasjert ved Komische Oper i Berlin. Direktør for Festspillene i Bergen 2005–2012 parallelt med engasjement i Komische Oper Berlin og operaen i Zürich. Medlem av en rekke styrer, råd, juryer og priskomiteer. Operasjef ved Den Norske Opera 2012–2017.

Suzanne Osten

Mentor for Aasne Vaa Greibrokk i 2017

Dramatiker, regissør, professor og æresdoktor på Lunds Universitetet. Debuterte med sin første spillefilm i 1982 og har siden regissert 10 spillefilmer. Etablerte teatret Unga Klara i Stockholm i 1975, der hun fremdeles sitter i lederteamet. Professor i regi på Dramatiska institutet 1996– 2009. Medlem av det svenske Vitenskapsrådet og har skrevet flere bøker.

Bjørn Olaf Johannessen

Mentor for Simon Tillaas i 2017

Utdannet sivilingeniør innen marin teknologi men jobber som dramatiker og manusforfatter for film, teater og TV, og har skrevet manus til flere norske og internasjonale spillefilmer for bl.a. regissørene Wim Wenders, Patrice Toye, Bobbie Peers og Erik Skjoldbjærg. Han var også en av tre forfattere bak den populære NRK-serien Kampen for tilværelsen.

Adi Salant

Mentor for Mariama Slåttøy i 2017

Kunstnerisk leder av Batsheva Dance Company sammen med danser og koreograf Ohad Naharin. Tilknyttet Batsheva som danser i 1993–2001 og var deretter freelance danser og koreograf, blant annet med en karriere som koreograf og danser i Danmark, før hun igjen ble tilknyttet Batsheva i 2009. Har undervist dansekompanier og holdt en rekke workshops og kurs.