– Følg instinktene dine og gå for det du tror er riktig

10.10.2019 / Inspirasjon og kreativitet spiller en viktig rolle i mange kunstneriske prosesser. Noen ganger kommer ideene av seg selv, andre ganger må det jobbes systematisk for å oppnå resultater. Finnes det tankesett og væremåter som fremmer kunstnerens intuitive side og øker sjansene for å oppleve flere skapende øyeblikk? I forkant av ArtEx fagsamling om inspirasjon 5. og 6.desember inviterer Talent Norge talenter innenfor våre satsinger til å dele sine sine tanker rundt temaet.

Av Johanna Holt Kleive
Foto: Gisle Bjørneby

HVEM: Tidligere ArtEx-deltaker og danser Mariama Slåttøy og nåværende ArtEx-deltaker og skuespiller Carl Martin Eggesbø.

HVA: Begge utdannet ved KHiO og for tiden aktuelle i forestillingen Peer Gynt på Hålogaland teater.

Dere er godt igang med Peer Gynt, og på Hålogalands hjemmeside heter det at Peer reiser i et lekent og fantasifullt, litt trashy og til tider kaotisk univers. Vil dere fortelle litt mer om oppsetningen?

Carl Martin: Regissør Eline har utdannet seg i Amsterdam og lager ting som er store, eksplosive og fysiske. For meg har det vært gøy å oppdage at et 150 år gammelt verk som Peer Gynt er like aktuell i dag! Tradisjonelle tekster kan ved første øyekast fremstå veldig høytidelige, men egentlig er de ikke det. Hvis du bare blir kjent med dem, er det ganske mye trash i dem også, hehe. Vi er alle litt Peer! Vi er alle litt trash.

Dere er begge utdannet fra KHIO og deltakere i ArtEx. Hvorfor er dere med i programmet?

CM: Det fine med ArtEx er at vi møter dyktige utøvere innenfor andre felt og veiledes av erfarne mentorer. Vi omtales ofte som talenter, men jeg tror det er viktig å komme seg forbi dette talent-begrepet, som ikke alltid er like konstruktivt. Kunsten skapes ikke på den rød løperen.

Gjør dere bevisste grep for å oppnå fremgang?

CM: For meg handler det om å finne en balanse mellom håndverket og kunsten. Fortsette å søke etter oppdage nye ting, sammen med andre og alene. Når noe blir rutine, uten rom for friksjon, så dør det litt for meg. Derfor er det viktig å være nysgjerrig på hva som skjer ute i verden, innenfor andre felt og hva andre driver med.

M: For meg er også nysgjerrighet, både innover og utover, en stor motivasjon. Det å være åpen, søke og reflektere over erfaringer, være seg som utøver, tilskuer eller på det personlige plan. Hva treffer meg, hva synes jeg er interessant å jobbe med? Med dans som utgangspunkt har jeg opp gjennom årene tatt del i svært varierte prosjekter, hvor jeg blant annet har fått erfaring fra andre fagfelt, som for eksempel teater. For meg har møtet med ulike tankesett, arbeidsmetoder og uttrykk vært betydningsfullt og berikende.

Fra Peer Gynt. Foto: Gisle Bjørneby

Ingen av dere er interessert i å være utelukkende danser og/eller skuespiller?

CM: Mariama og jeg har gått forskjellige utdanninger, hun er danser og jeg skuespiller og dermed har vi kanskje ulike tilnærminger til materialet vi jobber med. Mariama har inspirert meg mye i det fysiske arbeidet med karakterene jeg spiller i Peer Gynt. Vi har mye å hente fra hverandre, og det er flott å kunne utvikle seg og oppdage nye sider ved seg selv. Hva annet finnes der ute? Først og fremst er vi jo utøvere. 

Det gjelder å ha en stor grad av nysgjerrighet?

CM: Ja, det tror jeg er en forutsetning for å være kunstner. Jeg tror ikke du kan være kunstner uten å være nysgjerrig på deg selv og andre mennesker. Du forholder deg til andre hele tida. 

Hvis dere skal se tilbake på deres virke som utøvende kunstnere hittil - er det noe som særlig har inspirert dere?

M: En ting som står ut som viktig for min prosess per i dag, er en personlig reise. Som “mørk nordmann” har jeg blitt vant til å tenke på seg selv som litt annerledes, og følelsen av “utenforskap” har alltid ligget og ulmet i underbevisstheten. For et år siden tok jeg steget: jeg dro til min fars hjemland for første gang. Der ble jeg møtt av en stor familie, nye former for bevegelse og betydning av dans og musikk, ja, i det hele tatt en kultur som var både fjern og samtidig nær. Mange ting jeg har undret meg over, kom klarere frem. Temaer som både direkte og indirekte er koblet til identitet og min opplevelse av tilhørighet, falt på plass. Ting som var uforløst ble plutselig omgjort til en kilde av inspirasjon.

CM: Jeg blir inspirert av mennesker som bryter med samfunnets forventninger til hvordan de skal oppføre seg. De ekte rebellene som har noe på hjertet. Greta Thunberg for eksempel, og hennes skoleskulking. Har du noe på hjertet, få det ut! Følg instinktene dine!

Fra Peer Gynt. Foto: Gisle Bjørneby

Har du et eksempel på hvordan?

CM: Da jeg spilte avgangsforestilling i mars, en enormt krevende forestilling på tre timer, så jeg at flere i salen satt og stirret i mobilen. Det irriterte meg grenseløst fordi jeg selv sto der svett og arbeidet for harde livet, men jeg gjorde ikke noe med det, bare spilte videre. I en samtale med Vegard Vinge, en av Norges største teaterkunstnere, nevnte jeg denne hendelsen. Da sa han: Hvorfor gikk du ikke bort til dem? Snakket med dem? Og det gikk opp for meg: Shit, det var akkurat det jeg egentlig hadde lyst til å gjøre. Teatret er øyeblikkets kunst, det er levende, en dialog med publikum i salen. Vegard inspirerte meg til å følge instinktene mine, bryte “reglene” og gå for det jeg tror er riktig. Jeg angret litt på at jeg ikke gikk bort til han fyren og ba ham om å pelle seg av mobilen, hehe.

Så konklusjonen er rett og slett å gjøre mer av det som føles rett i øyeblikket?

CM: Ja, du må i hvert fall være i konstant vurdering. Det finnes ikke rett og galt. Prøv å gjøre det du egentlig ikke tør å gjøre!


ArtEx er et talentprogram etablert av Talent Norge, Sparebankstiftelsen DNB, Kunsthøgskolen i Oslo, Den norske filmskolen på Lillehammer og Norges musikkhøyskole. Programmet skal ivareta kunstnere på høyeste nivå på tvers av sjanger innen utøvende kunstfag og film. Tilbudet er kunnskapsbasert, og går over to år med individuell oppfølging av coach, 8 fagsamlinger, nettverkssamlinger, personlig mentorering og veiledning.

Talent eller prosjektleder i en av våre satsinger? Meld deg på Talent Norges fagsamling om øving her.

Rekordmange søkere i 2024! 

Sjekk hvor mange søkte ArtEx i år!

Rekordmange søkere til ArtEx 2024
14. juli 2024

– Mentorskapet utvider definitivt horisonten min

ArtEx-deltager Mark Tholander utforsker hva som ligger i begrepene familie og fellesskap. I en eksperimenterende fase av kunstnerskapet får han råd fra mentorene Haeju Kim og Ed Atkins.

– Mentorskapet utvider definitivt horisonten min
12. juli 2024

Møt ArtEx deltager Julian Juhlin

Som kunstner bruger jeg iscenesættelsesgreb, jeg har lært fra arbejdet med teater, til at skabe en slags teatralsk billedkunst.

Møt ArtEx deltager Julian Juhlin