Nøtte­knekkeren dirigert av Tabita Berglund

I år er det den tradisjonsrike jule- balletten Nøtteknekkeren som står på plakaten med musikk av Tsjajkovskij, spilt av symfoni- orkesteret og dirigert av Tabita Berglund, deltaker i Dirigentløftets Opptakt og ArtEx.

Den populære balletten handler om Clara og Fritz, alle eventyrene de opplever sammen med Nøtte- knekkeren. Sammen slåss de mot selveste rottedronningen, og de reiser med snøfeen til sukkertøy- feens land for å finne det forsvunne sukkertøybarnet.

Det er jul i hjemmet til familien Stahlbaum. I stuen er det et stort juletre, og mange gjester kommer for å feire jul sammen med familien. Klaras gudfar, Herr Drosselmeyer, lager klokker og magiske leker. Han underholder gjestene med fire dukker i menneskelig størrelse som danser rundt i rommet. Så deler han ut gaver til barna, og Klara får en helt spesiell gave – en Nøtte- knekkerdukke.

Ikke lenge etter forlater gjestene huset, og barna går til sengs. Klara står opp midt på natten og går ned trappene til stuen for å hente nøtteknekkerdukken som ligger under juletreet. Der faller hun i søvn, og i drømme blir hun brakt inn i en julefantasi hvor nøtteknekkerdukken blir levende og tar henne med på en mengde spennende eventyr.

Les mer om forestillingen her.

Foto: Arktisk Filharmoni