Nye National: Antipodene

Satirisk og skarpt om behovet for mening i et merkelig og ukontrollerbart univers. Antipodene er Nye National-talentenes forestilling på Nationaltheatret, som har premiere 22. september.

Åtte mennesker er samlet i et møterom. Oppgaven deres er å lage den neste store fortellingen. Er det en tv-serie? Et politisk program? En reklamekampanje, roman eller et dataspill? Det får vi aldri vite. Den forrige «greia» sjefen deres, Sandy, gjorde, ble en stor suksess. Nå gjelder det å finne den neste. Og på veien dit forteller de hverandre historier. De kategoriserer og teoretiserer historiefortellingens noble kunst – i det som utarter til tidenes lengste møte. Alt mens verden utenfor er i ferd med å gå av hengslene.

Det er den anerkjente regissøren Alexander Mørk-Eidem som tar skuespillet Antipodene (2017) av den amerikanske samtidsdramatikeren Annie Baker til Amfiscenen. Med seg har han det rykende ferske ensemblet NyeNational – som består av seks unge skuespillertalenter, rekruttert gjennom en satsing for å styrke både unge skuespillere og teaterinstitusjonen – i tillegg til mer etablerte skuespillere.

Hvilken rolle spiller fortellingen i vår moderne verden? Representerer historiefortellingen et urbehov hos oss mennesker? Eller er det latterlig å bruke tid og krefter på fiksjonen når den faktiske virkeligheten byr på utfordringer nok?

Antipodene, som betyr «de på den andre siden», er et satirisk og skarpt drama om behovet for å skape mening i et merkelig og ukontrollerbart univers. Samtidig harselerer stykket over kreative prosesser og arbeidsplasskultur. Hvem er det som bestandig får anerkjennende nikk – og når er det vi slutter å notere?

Dette er en overraskende gjenkjennelig historie – om tilbaketrekning, krisetid og krangling på jobb. Og om fortellingens superkraft.

Oppførelsen av Antipodene er gjort mulig av United Talent Agency. 

NyeNational er realisert gjennom et samarbeid med Talent Norge. Prosjektet er finansiert av Sparebankstilftelsen DNB og Nationaltheatret.

NyeNational består nå av skuespillerne Olavus Frostad Udbye, Seda Witt, Patrick Hilmar Ingvaldsen, Amina Sewali, Sindre Strand Offerdal og Victoria Ose.

Les mer om forestillingen her.

Foto: Øyvind Eide