Elias Bäckebjörk - Danser

05.02.2023 /

Alder: 29 år

Bosted: Oslo

Kunstfelt: Danser

Program: Frikar X og NSP2

 

Hvor lenge har du holdt på med dans?

Jeg startet med dans da jeg var omtrent 18 år gammel. Det hele startet med at jeg ble skadet og tvunget til at ta en pause fra fotball og ishockey, som sammen med skole tok opp mesteparten av min tid. I rehabiliteringen likte jag å lære om kroppen og det fantes en glede i bevegelse. Derfra kom en åpning til dans.

 

Hvordan startet det?

Jeg startet med musikal dans, og sedan gikk det videre til moderne/nutida dans då det hadde noe som liknede sport. Jag fant samme lag følelse av å danse sammen som å spille ishockey sammen. Det fantes mer å finne i det artistiske enn å bara gjøre mål i ishockeyen.

 

Hva ønsker du å oppnå med kunsten din?

Jeg tror det er viktig å utvikle seg og la seg aldres med de tingene du gjør. Mine ideer om dans og verden er ikke de samme som de var for ti år siden. Det jeg vil oppnå er vel å kunne arbeide og føle meg tilfreds med de ting og personer jag har lykken at spandere tid med.

Jeg vil bli bredere i mitt repertoar som scenekunstner og bygge broer mellom ulike kunstneriske felt som vil gi meg flere muligheter i framtida.

 

Hva liker du best med programmet du har vært en del av?

Jeg liker best att Frikar har en kobling til natur og til å frigjøre seg selv. Å uttrykke sig som kunstner kan være noe som dansere ibland tar før gitt eller glømmer bort, I programmet ser jag mye av det som ger en muligheter att ta egne val och få nye vinklinger fra kolleger og andre kunstneriske utøvere.

 

På hvilken måte har det bidratt til din kunstneriske utvikling?

Muligvis att jeg har ikke varet så hard mot mig sjøl alene og i gruppe. Jeg har tenkt att finne muligheter och inspirasjon isteden for att bare prøve meg på at løse problem og bli ferdig med ting.

 

Hva inspirerer deg?

Musikk och bevegelser i sig, dyr, natur for det meste, liker særlig godt å imitere ulike ting og andre dansere med. Jeg vil gjerne finne nye vinkler på inspirasjon, att kjede sig kan ibland vare en bra utgangspunkta til nya ideer.

 

Hvordan motiverer du deg selv?

Det kan vare ulike rett og slett, mange ganger med fysikk og bevegelse. Ting blir mer gøy når pulsen er høy. Kan og motivere meg med at jeg har valt dette yrke og om det ikke gir meg mening finns det mye annet at gjøre. Man får ikke pris for hvor lenge du danset.

 

Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

Vanlig arbeidsdager er så ulike, om jag er med eller reper til en forestilling kreves det preparasjoner anpasset. Trening er noe jeg gjør kontinuerlig før at skape den kropp jeg vil ha og sørge for trening til det arbeidet krever.

 

Hva er din beste kunstopplevelse?

Mine beste kunstopplevelser er hovedsakelig forestillinger, personer og workshops som går nye veier for å tenke dans med, en ny harddisk i systemet.

 

Hvem er ditt kunstneriske forbilde?

Mange ulike, det kan vare førskjellig på dagen, litt som hvilke klær att ha på seg. Akkurat nå er det en danser som heter Doug Letheren.

 

Hva legger du i ordet talent?

Talent er noe som er bra til å starte med, men det tar deg ikke videre uten hardt arbeid.

 

Hva har det betydd for deg å være del av NSP2 og Frikar X?

Det har gitt meg en plattform før at bygge videre på en karriere som egen skapende kunstner, hvilket jeg tror er viktig før den utvikling og drømmer man har.

 

Hva har det betydd for deg å være del av Talent Norges nettverk?

Det har varet spennende og skapet muligheter, men kan og føle at jeg ikke har brukt eller visst om de middel som finnes.

 

Hva holder du på med nå for tiden?

Nå arbeider jeg internasjonalt og nasjonalt med dans og liker å være aktiv. Men det kreves at en sparker konglene videre langs vegen.

 

Les mer om Frikar X her.

Les mer om NSP2 her.

 

Foto: Johannes Blattner 

 

Wilhelmsen-akademiet / Nasjonalballetten

Wilhelmsen-akademiet er Nasjonalballettens satsing på unge ballettalenter, og den første talentsatsingen av sitt slag i Norge.

Wilhelmsen-akademiet / Nasjonalballetten
17. september 2022

Live Skullerud - Dansekunstner

"Det har vært spennende å få et innblikk i hva som rører seg i andre deler av kultur- og idrettsfeltet. Det gir meg følelsen av at jeg enklere kan løfte blikket ut av min egen boble i dansefeltet."

Live Skullerud - Dansekunstner
03. august 2022

Marianne Haugli - Danser

"Det føles veldig givende og stas å være en del av et community, som virkelig er der for oss. Spesielt i disse sårbare tider som vi dansekunstnere står i."

Marianne Haugli - Danser