Jacob Jensen - Skuespiller

05.02.2023 / "Det er inspirerende å være en del av et nettverk med ambisiøse kunstnere fra ulike felt som brenner for faget sitt. Jeg håper det også kan det bidra til nyskapende samarbeid i fremtiden."

Alder: 28 år 

Bosted: Oslo 

Kunstfelt: Scenekunst 

 

Hvor lenge har du holdt på med ditt kunstfelt?

Teater har vært en stor del av livet mitt fra jeg var liten, men jeg begynte å jobbe som profesjonell skuespiller etter at jeg ble ferdigutdannet fra Teaterhøgskolen i 2020. 

 

Hvordan startet det?

Som barn elsket jeg å kle meg ut, men det gikk hardt ut over klesskapene til familien. Jeg ble etter hvert plasserte på Annelenes teaterskole i Asker hvor kostymelageret var større. Senere har både Bærum Barneteater, teaterlinjen på Rud, og studentrevyer bidratt til at interessen for teater har vokst.  

 

Hva ønsker du å oppnå med kunsten din?

Det varierer ut fra prosjektet og menneskene jeg jobber med, men jeg ønsker alltid å skape et felles rom der man kan oppleve og erfare nye ting ved seg selv og verden vi lever i. Aller helst ved å nå frem til publikum på måter de ikke hadde forventet. 

 

Hva liker du best med programmet du har vært en del av?

Det beste med programmet er at jeg har fått en unik mulighet til å jobbe med mange av de dyktigste kunstnerne innenfor scenekunstfeltet, lære av dem og utvikle meg over tid. Det har også vært utrolig bra at Talent Norge og Nationaltheatret har tilrettelagt for videreutvikling gjennom kurs, seminarer, studietur og coaching. 

 

På hvilken måte har det bidratt til din kunstneriske utvikling?

Jeg har blitt kastet ut i produksjoner med profesjonelle og ambisiøse team og fått krevende oppgaver hvor jeg har vært avhengig av å ta egne valg. Tillitten jeg har blitt vist har gitt rom for å være uredd i møte med nye produksjoner og teaterformer. Samtidig har mengdetreningen vært uvurderlig for å utvikle meg som skuespiller. 

 

Hva inspirerer deg?

Jeg blir inspirert av nye utfordringer hvor man er nødt til å samarbeide for å finne løsninger. Av og til klarer man å få til det man trodde var umulig. På Nationaltheatret møter jeg kollegaer som tør å ta risiko og som har høye ambisjoner – det er inspirerende.  Jeg finner også mye inspirasjon i andre kunstformer som dans, musikk og billedkunst.   

 

Hvordan motiverer du deg selv?

Jeg forsøker å alltid ha et mål jeg jobber for å nå. Det trenger ikke alltid være et konkret mål, men jeg liker å utforske ulike måter å løse utfordringer på. Det blir litt som en evighetsmaskin, hvor jeg alltid holder meg gående.  

 

Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

Arbeidsdagene varierer mye, men vanligvis har jeg prøver på dagtid, forestilling på kveldstid eller begge deler. Når det er tid til overs forbereder jeg meg til prøver eller jobber med andre frittstående prosjekter.  

 

Hva er din beste kunstopplevelse?

Det er vanskelig å velge en, men av teaterregissører som har gitt meg flest må jeg trekke frem Kjersti Horn og av filmregissører Stanley Kubrick.  

 

Hvem er ditt kunstneriske forbilde?

Her er det også mange og ta av, men Al Pacino er en av de største! 

 

Hva legger du i ordet talent?

For meg handler talent om en persons iboende motivasjon og driv til å utvikle seg selv og sine evner – og ikke gi opp. 

 

Hva har det betydd for deg å være del av NyeNational?

NyeNational har gitt meg mulighet til å jobbe over en lengre periode innenfor trygge rammer i en utrygg bransje. Det har gitt meg mulighet til å fokusere på arbeidet mitt og utvikle meg som skuespiller. Det har betydd mye å bli kjent med Nationaltheatrets store maskineri og ikke minst få jobbe med scenekunstnere og regissører som har stor påvirkning på scenekunstfeltet i dag.  

 

Hva har det betydd for deg å være del av Talent Norges nettverk?

Det har vært godt å ha Talent Norge og deres nettverk i ryggen. Det har gitt meg nye perspektiver og erfaringer jeg kommer til å ta meg med i arbeidet mitt videre. Det er også inspirerende å være en del av et nettverk med ambisiøse kunstnere fra ulike felt som brenner for faget sitt. Jeg håper det også kan det bidra til nyskapende samarbeid i fremtiden. 

 

Hva holder du på med nå for tiden?

Jeg spiller Lysander i «En midtsommernattsdrøm» i Kanonhallen på Løren frem til 31.oktober. Det er en magisk energibombe av en forestilling med et fantastisk ensemble hvor vi tar publikum med ned i undergrunnen og lar begjæret få fritt spillerom. Snart begynner jeg også på prøvene til «Den lille prinsen» som spilles nærmere jul. Det gleder jeg meg veldig til!  

 

Hva vil du si til unge talenter som ønsker å utvikle seg på ditt kunstfelt?

Jeg vil anbefale å søke seg inn på en kunstutdanning. Det er krevende med opptaksprøver og forberedelser, men også en fin øvelse i å dyrke motivasjonen man trenger for å satse på sitt kunstfelt. Til gjengjeld får man gode verktøy man vil dra nytte av i fremtiden.  Vis interesse for det som er annerledes og utfordrer deg selv.  Det er en krevende bransje og mulighetene kommer sjeldent på løpende bånd. Dersom andre ikke gir deg muligheter, forsøk å skape dem på egen hånd.   

 

Foto: Øyvind Eide 

 

Les mer om programmet NyeNational her.

Voksenåsen Vokalakademi

Voksenåsen vokalakademi er et nordisk talentprogram for klassiske sangere.

Voksenåsen Talentprogram
19. september 2022

Patrick Hilmar Ingvaldsen - Skuespiller

Jeg er utrolig takknemlig for at NyeNational har gitt meg mulighet til å jobbe på Nationaltheatret. Det er en fantastisk arbeidsplass med vanvittig dyktige folk i alle ledd. Jeg lærer hver eneste dag!

Patrick Hilmar Ingvaldsen - Skuespiller
19. september 2022

Daria Glenter - Dramatiker

"Gjør en innsats for å være glad på andres vegne, på ordentlig! Det åpner opp rom i deg sjøl som du ikke visste du hadde. Det er en kraft i å glede seg på andres vegne. Du blir sterkere av det sjøl."

Daria Glenter - Dramatiker