Jonas Hoff Oftebro - Skuespiller

05.02.2023 / Jeg tror talent er en intuitiv interesse og forståelse for noe som sammen med mye arbeid kan gi gode resultater. Men du kommer ingen vei med bare talent, derfor er det så viktig å få gode arenaer å utvikle seg på og lære av. Som for eksempel NyeNational.

Alder: 26år 

Bosted: Oslo 

Kunstfelt: Scenekunst 

Program: NyeNational

 

Hvor lenge har du holdt på med ditt kunstfelt?

Jeg har holdt på med skuespill og scenekunst av og på siden jeg var ca. ti år gammel, men begynte på teaterhøyskolen i 2018, og har holdt på med det kontinuerlig siden da.  

 

Hvordan startet det?

Det startet med at jeg var på noen auditioner da jeg var liten. Jeg fikk noen små roller, og likte det godt, men var fortsatt fast bestemt på å bli fotballspiller. Men så gjorde jeg revy på videregående og etter det var jeg hooked og har holdt på siden.  

 

Hva ønsker du å oppnå med kunsten din?

Jeg ønsker å underholde, utforske og tenke sammen med andre. 

 

Hva liker du best med programmet du er en del av?

Det beste med NyeNational har vært billetten inn på Nationalteatret og møte med alle de fantastiske menneskene som jobber der, på og bak scenen. Jeg har lært utrolig mye, og gleder meg til å gå på jobb hver dag. Jeg føler jeg har vokst masse som skuespiller, og det er skikkelig gøy og jeg er veldig takknemlig for det.  

 

På hvilken måte har det bidratt til din kunstneriske utvikling?

Det å få lov til å jobbe med erfarne skuespillere er selvfølgelig en stor del av det. Å kunne se dem jobbe, og også når man føler seg trygg nok spørre dem om tips og hjelp. I tillegg har det vært arbeidet med regissørene og dramaturgene fra National. Høre dem prate om hvorfor og hvordan vi skal sette opp tekstene vi gjør har vært veldig inspirerende.  

 

Hva inspirerer deg?

Jeg blir veldig inspirert av teksten. Hvordan en tekst skrevet, ofte for lenge siden, kan vekke noe aktuelt og reelt i mitt liv lar jeg meg fascinere av. Men det kan også være hva som helst. Noen jeg ser på gaten, noe jeg har lest et sted eller en sang på discover weekly lista på spotify. Og selvfølgelig medspillere og regi underveis i arbeidsprosessen.  

 

Hvordan motiverer du deg selv?

Jeg trenger ikke så mye motivasjon for tiden, fordi jeg gleder meg til å være på jobb, så det er på mange måter motivasjon nok i seg selv. Men om jeg trenger litt ekstra mot eller guts, så hører jeg enten på noe musikk som får meg opp eller så prøver jeg å bare ikke tenke så mye. Jeg vil heller krasje mange ganger i veggen og tilslutt komme gjennom, enn å aldri ha prøvd.  

 

Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

En vanlig arbeidsdag kommer litt an på perioden jeg er i og hvor mange forestillinger jeg medvirker i. Som det har vært til nå har jeg enten kun vanlig prøvedag, og da prøver jeg mellom 10 – 16, eller så prøver jeg på dagen og spiller på kvelden og da er prøvene på dagen fire timer. Så drar jeg hjem, spiser og ned igjen på teatret for å forberede meg til forestilling på kvelden. Når jeg så kommer hjem etter forestilling sitter jeg gjerne og ser litt på tv, eller spiser noen knekkebrød før jeg legger meg og står opp til ny dag.  

 

Hva er din beste kunstopplevelse?

Jeg har hatt veldig mange, så det er vanskelig å si syns jeg. Men et av de siste skjedde på en studietur med NyeNational til Wien nå i vår. På wiener festwochen så vi Kirsebærhagen gjort av et fransk ensemble, og det var helt fantastisk. Det var et slags første møte med Anton Tsjekhov for meg. Jeg har sett det før, men dette var første gang jeg likte det, og jeg likte det skikkelig! Så det har jeg veldig med meg fortsatt. Det var godt over to timer uten pause, men det tenkte jeg ikke på, så bra var det.  

 

Hvem er ditt kunstneriske forbilde?

Det skifter hele tiden. Akkurat nå forbereder jeg meg til å gjøre Puck i en midtsommernattsdrøm og er veldig opptatt av Lars Eidinger. Så i dag svarer jeg han. En fantastisk tysk skuespiller som er fast på Schaubuhne, helt fantastisk.  

 

Hva legger du i begrepet talent?

Jeg tror talent er en intuitiv interesse og forståelse for noe som sammen med mye arbeid kan gi gode resultater. Men du kommer ingen vei med bare talent, derfor er det så viktig å få gode arenaer å utvikle seg på og lære av. Som for eksempel NyeNational.  

 

Hva har det betydd for deg å være en del av NyeNational?

Det har betydd masse. Både i form av læring, kontakter og spilleglede! Jeg er veldig glad for det. I tillegg har det gitt meg en uvurderlig inngangsbillett i teater-Norge og til yrket mitt.  

 

Hva har det betydd for deg å være en del av Talent Norges nettverk?

Det har vært veldig bra. Vi har fått veldig god oppfølging og mange muligheter utenfor det som er vanlig for en skuespiller på et teater. Det er godt å ha noen å vende seg til når man står fast, og der er nettverket til Talent Norge helt perfekt.  

 

Hva holder du på med nå for tiden?

Akkurat nå har jeg sommerferie, men 1. august begynner vi på siste måneden med prøver på en midtsommernattsdrøm som skal spille på Kanonhallen fra 3. september og ut oktober, så det er det bare å glede seg til. Det gjør i hvert fall jeg. Det er et knall ensemble og Sigrid Strøm Reibo på regi, jeg tror det blir skikkelig gøy! 

 

Hva vil du si til unge talenter som ønsker å utvikle seg innen ditt kunstfelt?

Fortsett å jobbe med det du elsker så kommer det til å gå til slutt. Kanskje ikke akkurat sånn du hadde tenkt eller når du hadde tenkt, men til slutt går det! Og når man endelig for lov til å jobbe med det man elsker sammen med andre folk som også gjør det er alt verdt det. 

 

Les mer om NyeNational her.

 

Foto: Erika Hebbert

Voksenåsen Vokalakademi

Voksenåsen vokalakademi er et nordisk talentprogram for klassiske sangere.

Voksenåsen Talentprogram
19. september 2022

Patrick Hilmar Ingvaldsen - Skuespiller

Jeg er utrolig takknemlig for at NyeNational har gitt meg mulighet til å jobbe på Nationaltheatret. Det er en fantastisk arbeidsplass med vanvittig dyktige folk i alle ledd. Jeg lærer hver eneste dag!

Patrick Hilmar Ingvaldsen - Skuespiller
19. september 2022

Daria Glenter - Dramatiker

"Gjør en innsats for å være glad på andres vegne, på ordentlig! Det åpner opp rom i deg sjøl som du ikke visste du hadde. Det er en kraft i å glede seg på andres vegne. Du blir sterkere av det sjøl."

Daria Glenter - Dramatiker