Live Skullerud - Dansekunstner

09.10.2023 / "Det har vært spennende å få et innblikk i hva som rører seg i andre deler av kultur- og idrettsfeltet. Det gir meg følelsen av at jeg enklere kan løfte blikket ut av min egen boble i dansefeltet og utvide egen horisont."

Alder: 26
Bosted: Oslo og Fredrikstad
Kunstfelt: Dansekunstner
Program: Frikar X og TILT Grow

 

Hvor lenge har du holdt på med dans?

Jeg har danset organisert siden jeg var barn, men det var først de siste to årene på danselinja på Kirkeparken vgs. at jeg begynte å tenke på dansen som yrkesvei. 
 

Hvordan startet det?

Mamma meldte meg opp til dans på Kulturskolen i Fredrikstad når jeg var 7 år. Når jeg var 12 tok jeg et års pause fra all dansetrening og angret veldig når jeg så alle de andre på scenen i årets forestilling - jeg ville jo også stå der! Det var nok første gang jeg kjente sånn ordentlig på min store kjærlighet til dansen. 
 

Hva ønsker du å oppnå med dansen?

Jeg vil gjerne bruke min posisjon som kunstner til å være med på å bygge et bedre samfunn for fremtiden. I en stadig mer digital, polarisert og hurtiggående verden tror jeg at dansen vil spille en viktig rolle i å gi fokus til det kroppslige, til nærhet, samspill og tilstedeværelse. Med mitt virke som både utøvende og skapende kunstner ønsker jeg å gi rom til det lekne, det sårbare og det kraftfulle ved menneskets fysiske eksistens i verden. Jeg er nysgjerrig på hvordan vi kan bruke dans, kunst og kultur som en aktiv motkraft til et konsumsamfunn hvor vi strever med ensomhet og mistenkeliggjøring. 
 

Hva liker du best med programmet du er en del av?

Noe av det jeg liker veldig godt med Frikar X er at det varer over tre år, noe som gir rom for et lengre perspektiv på egen utvikling innad i programmet. Jeg synes også det er veldig kult at programmet rommer et stort innholdsmessig mangfold og består av utøvere med ulike bakgrunner - det skaper mange spennende møter med mennesker og metoder som jeg ellers ikke ville kommet i kontakt med. I tillegg har det vært veldig gøy å lære ulike folkedanstradisjoner og forstå mer av dansens røtter i Norge. 
 

På hvilken måte har det bidratt til din kunstneriske utvikling?

Treningssamlingene som vi har med Frikar X er for meg blitt viktige innspill i min kontinuerlige fysiske, tekniske og kreative praksis. 

 

Hva inspirerer deg?

Møter med mennesker - jeg inspireres veldig av det å danse i samspill med andre og energien som oppstår i et rom mellom flere kropper i bevegelse. Dersom jeg er alene i studio, bruker jeg ofte musikk som en samarbeidspartner og viktig inspirasjonskilde. Men det som kanskje inspirerer meg aller mest, er kroppen i seg selv og alle muligheter den har for bevegelse! 
 

Hvordan motiverer du deg selv?

Jeg tror jeg er ganske god til å drømme. Det er nok en viktig motivasjonskilde for meg - å fantasere og forestille meg hvor spennende, gøy og givende det vil være å få realisert ulike idéer, prosjekter og ferdigheter jeg ønsker å oppnå.  Hvis jeg står fast i et dilemma, enten kunstnerisk eller praktisk, er jeg veldig god på å be om hjelp og råd fra andre rundt meg til å idémyldre og sparre sammen.
 

Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

I utgangspunktet finnes det ingen 'vanlig arbeidsdag', fordi det varierer hele tiden - i løpet av et år er jeg innom mange ulike prosjekter, steder, møter, oppgaver og arbeidsgivere. Det som likevel er mest gjennomgående er en syv-åtte timers dag i studio som skapende eller medskapende danser - hvor vi jobber med å lage forestilling - og dager som veksler mellom administrativt arbeid, søknadsskriving og supplerende trening. 

Hva er din beste kunstopplevelse?

 Jeg får lyst til å trekke fram en uventet favoritt fra det siste året, en skulptur i Ekebergparken som jeg besøker igjen og igjen når jeg har behov for å roe tankene og kjenne litt innover i meg selv.  Utover det så har det etterhvert blitt så mange gode kunstopplevelser på meg - særlig innenfor dans, teater, film og musikk - at det egentlig føles umulig å nevne én. 
 

Hvem er ditt kunstneriske forbilde?

Hagit Yakira er et viktig forbilde for meg. Hun var min lærer i flere fag på Universitetet i Stavanger, og den første koreografen jeg jobbet med som ferdigutdannet, profesjonell danser. Arbeidet mitt med henne har i stor grad vært med på å forme hvem jeg er som utøvende og skapende kunstner i dag. 

Hva har det betydd for deg å være del av TILT Grow?

Mitt år i Panta Rei Danseteaters talentprogram TILT Grow betydde nok ekstra mye i 2020, ikke bare fordi det skapte arbeidsmuligheter i en vanskelig tid for kulturlivet, men også en opplevelse av kontinuitet og en viktig fellesskapsfølelse gjennom pandemien. Anne og Pia som leder Panta Rei er også to av de mest inspirerende folka jeg vet om i bransjen, med en utrolig evne til å favne bredt med sine prosjekter og spre engasjement rundt dans i mange området av samfunnet. Jeg er veldig glad for at jeg har fått fortsette et samarbeid med dem i en ny produksjon i etterkant av talentprogrammet. 
 

Hva har det betydd for deg å være del av Talent Norges nettverk?

Det aller viktigste og fineste det har gitt meg, er kontakt med gode kollegaer i feltet som har vært i de samme talentordningene - samtidig med meg, før eller etter. Det har også vært spennende å få et innblikk i hva som rører seg i andre deler av kultur- og idrettsfeltet. Det gir meg følelsen av at jeg enklere kan løfte blikket ut av min egen boble i dansefeltet og utvide egen horisont.
 

Hva holder du på med nå for tiden?

Akkurat nå er jeg i innspurten mot forestilling med communitydansprosjektet Lonely Riders under Nonstop Internasjonale Teaterfestival, et givende prosjekt hvor vi i 5 uker har skapt en forestilling med deltakere fra Voksenopplæringen i Moss. Utover det har jeg en travel og spennende høst i møte som utøver i produksjoner med Panta Rei Danseteater og Marc Brew/DNO&B/CODA-festivalen - i tillegg til å arbeide med egne prosjekter og etableringen av et eget dansekompani i Fredrikstad. 
Foto: Mikael B. Örtenheim fra duetten "Eventyrlig" med Panta Rei Danseteater, koreografert av Anne Ekenes og Pia Holden. 
Les mer om TILT Grow her.
Les mer om Frikar X her.

 

Wilhelmsen-akademiet / Nasjonalballetten

Wilhelmsen-akademiet er Nasjonalballettens satsing på unge ballettalenter, og den første talentsatsingen av sitt slag i Norge.

Wilhelmsen-akademiet / Nasjonalballetten
03. august 2022

Marianne Haugli - Danser

"Det føles veldig givende og stas å være en del av et community, som virkelig er der for oss. Spesielt i disse sårbare tider som vi dansekunstnere står i."

Marianne Haugli - Danser
23. juni 2022

Elias Bäckebjörk - Danser

Jeg startet med musikal dans, og sedan gikk det videre til moderne/nutida dans då det hadde noe som liknede sport. Jag fant samme lag følelse av å danse sammen som å spille ishockey sammen.

Elias Bäckebjörk - Danser