Lou Ditaranto - Danser

05.02.2023 / "Med mindre jeg kan addere 'trening', 'arbeid', 'viljestyrke' til ordet talent, så er jeg ikke så glad i ordet, for å være ærlig. Jeg mener det overskygger mye annet som er viktigere for gjennomslag, slik som ståpåvilje, egen motivasjon, en dose drøm og stor del risiko. "

Alder: 24

Bosted: Oslo, med noe pendling til London.

Kunstfelt: Samtidsdans

Program: TILT Grow

 

Hvor lenge har du holdt på med dans?

Siden jeg var 6. De seriøse ambisjonene dukket opp rundt 15-års alderen.

Hvordan startet det?

Med småbarnsballett og noe grining ved middagsbordet. Det ble gøy etterhvert.

Hva ønsker du å oppnå med dansen?

Skape og dele minnerike opplevelser med og for et publikum (og meg selv), jobbe i prosess med gode og inspirerende mennesker, utfordre egne grenser samt finne intellektuell stimuli midt opp i all bevegelse. I lag med å være med på å gjøre denne livsstilen bærekraftig. 

Hva liker du best med programmet du er en del av?

Muligheten til å opptre og turnere, da man får komme i kontakt med mange forskjellige typer publikum og dykket dypere i arbeidet man fremfører, samt sett mange nye steder rundt om Oslo og omegn.

På hvilken måte har det bidratt til din kunstneriske utvikling? 

Sterkt avgjørende, spesielt i en tid med pandemi som den nye normalen. Programmet har holdt meg gående og fastbundet til drømmen, selv når jeg mistet litt synet av den når feltet forsvant. Jeg har også fått med meg mange viktige erfaringer som både utøvende, skapende og pedagog, erfaringer jeg ikke kunne vært foruten. I tillegg har det betydd stort å ha hatt en verdifull støttebase å snu meg til for råd og refleksjoner som har videre hjulpet i å etablere meg bedre i feltet.

Hva inspirerer deg?

Livet, alt, det umulige. I mer håndfaste begrep: kroppens uttrykkspotensial, musikk, arkitektur, havet, personligheter, livserfaringer, fjell, fysikk, illustrasjoner, drømmer, natten, landskap, indre rytme, farger, illustrasjoner, fotografi, ord, mennesker.

Hvordan motiverer du deg selv? 

Ved å gjøre helt andre aktiviteter, oppsøke inspirasjonskilder gjennom å holde meg nysgjerrig, bidra i klasser, høre på musikk, se forestillinger, se film og fotografi, ha samtaler med gode folk rundt meg og ved å se innover i megselv.

Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

Som frilanser er arbeidsdagene mine veldig varierte. Av og til er jeg i studio fra 9 til 17 der jeg danser og skaper, skriver søknader, spiser. Andre ganger finner du meg på deltidsjobben min bak scena til Parkteatret, løpende i marka, klatrende i buldreveggen, reisende, skrivende på kafé, på audition, oppned i turnhallen, nesa i en bok og liggende på gulvet.

Hva er din beste kunstopplevelse?

 ...det kan jeg umulig si. Jeg har akseptert at mye har vært sinnsykt bra, og å forsøke å finne en favoritt kunstopplevelse er umulig. 

Hvem er ditt kunstneriske forbilde?

Jeg som er av den veldig nysgjerrige typen, har mange kunstneriske forbilder. noen av disse er Yoann Bourgeois, Lali Ayguadé, Zaha Hadid, Salvador Dalí og Punchdrunk.

Hva legger du i ordet talent?

Med mindre jeg kan addere 'trening', 'arbeid', 'viljestyrke' til ordet talent, så er jeg ikke så glad i ordet, for å være ærlig. Jeg mener det overskygger mye annet som er viktigere for gjennomslag, slik som ståpåvilje, egen motivasjon, en dose drøm og stor del risiko. 

Hva har det betydd for deg å være del av Tilt Grow?

Veldig mye. Støtten har vært helt fantastisk og muligheten jeg har fått gjennom programmet har vært både utfordrende og intenst lærerik. Først og fremst er jeg veldig takknemlig for de nye bekjentskapene og lærdommen av å være rundt andre dyktige mennesker som fortsetter med å være gode støtte- og sparrepartnere i livet og karrieren min.

Hva har det betydd for deg å være del av Talent Norges nettverk?

Det har vært kjekt å føle på at det ligger en såppas stor heia-gjeng bak ryggen min. Å bli invitert på seminarer og kurs i relasjon til Olympiatoppen har vært spennende, til tross for at egen kalender ikke har gitt mye rom til alle mulighetene.

Hva holder du på med nå for tiden? 

Er frilanser og farter mye mellom Norge og utland. Akkurat nå jobber jeg som utøvende hos Extended Play i London/Leeds, i tillegg til å være med i andre spennende prosjekter i Oslo og Trondheim (blant annet CODA-festivalen), samt søker om støttemidler for å gjennomføre egne prosjekter.

 

Les mer om programmet Tilt Grow her.

Foto: Genevieve Reeves

Wilhelmsen-akademiet / Nasjonalballetten

Wilhelmsen-akademiet er Nasjonalballettens satsing på unge ballettalenter, og den første talentsatsingen av sitt slag i Norge.

Wilhelmsen-akademiet / Nasjonalballetten
17. september 2022

Live Skullerud - Dansekunstner

"Det har vært spennende å få et innblikk i hva som rører seg i andre deler av kultur- og idrettsfeltet. Det gir meg følelsen av at jeg enklere kan løfte blikket ut av min egen boble i dansefeltet."

Live Skullerud - Dansekunstner
03. august 2022

Marianne Haugli - Danser

"Det føles veldig givende og stas å være en del av et community, som virkelig er der for oss. Spesielt i disse sårbare tider som vi dansekunstnere står i."

Marianne Haugli - Danser