Marianna Sangita Angeletaki Røe - Musiker

05.02.2023 /

Alder: 33

Bosted: Oslo/Trondheim

Kunstfelt: Musikk

Program: Sparebank 1 SMN JazZtipendiat Trondheim Jazzorkester

 

Hvor lenge har du holdt på med musikk?

Jeg har holdt på med musikk siden jeg var barn, men på et profesjonelt nivå siden 2011. 

Hvordan startet det?

Jeg vokste opp på Mykonos i Hellas, alltid omringet av musikk. Faren min spiller fele og synger og bestemoren min sang hele tiden. Å drive med musikk var veldig naturlig for meg, en del av personligheten min nesten. Jeg starta med å spille piano, så spilte jeg fele, så begynte jeg på sang da jeg var 14. 

Hva ønsker du å oppnå med musikk?

Jeg føler at jeg som musiker aldri blir utlært. Det er alltid noe nytt å lære, nye folk å spille med, nye låter å skrive. Jeg ser på meg selv som en slags formidler av musikk, jeg vil lage og spille musikk som kan samle folk, men også som kan representere meg - jeg er i likhet med mange andre et slags multikulturelt hybrid. (Gresk/norsk)

Hva likte du best med programmet du er en del av?

Det å få JazZtipendiatet har vært en utrolig mulighet til å skrive musikk til et drømmeensemble som jeg har plukket ut, og ha helt frie tøyler. Det å vite at man kan teste ut akkurat det man vil og at musikerne får god lønn for jobben de gjør føles som en stor ære. En ære jeg har mulighet til å dele med musikerne og publikum som får hørt musikken. Jeg kunne aldri i livet kunnet jobbet så fokusert med én ting over så lang tid hvis jeg ikke hadde fått dette Stipendet. 

På hvilken måte har det bidratt til din kunstneriske utvikling?

Jeg har fått muligheten til å invitere musikere som ellers hadde vært vanskeligere å samarbeide med i så stor skala pga økonomi. Som kunstner lærer jeg også veldig mye av andre musikere - og det får jeg muligheten til gjennom å spille med så mange talentfulle og kreative folk. Jeg har også greid å skrive en hel konsert, noe jeg egentlig ikke kunne trodd at jeg kunne fått til. Det føles ut som en stor bragd, som at en ny egenskap har vokst frem av dette. 

Hva inspirerer deg?

Folkemusikk, tradisjoner, tekster, dikt, bøker, filosofi, kjærlighet, naturen, venner, familie. Naturen er en stor drivkraft, et sted jeg får energi fra og blir veldig inspirert av. 

Hvordan motiverer du deg selv?

Det er ikke alltid lett å være motivert når man er frilanser men når jeg synes det er vanskelig prøver jeg å være snill mot meg selv og minne meg selv på alt jeg har fått til. Kjærligheten min til musikk og til å dele opplevelsen av musikk med andre er en veldig stor drivkraft. 

Hva er din beste kunstopplevelse?

Konsert med Tinariwen på festivalen Cafe Couleur i Brussels og solokonsert med Psarogiorgis, min favorittmusiker fra Hellas.

Hvem er ditt kunstneriske forbilde?

Jeg idoliserer ikke folk, akkurat fordi jeg vet at de bare er folk. Men jeg blir veldig inspirert av musikere som både er fantastiske musikere men også gode mennesker. Psarogiorgis, min samarbeidspartner Efrén López, min gode venn og fantastiske musiker Anja Lauvdal bl.a. 

Hva legger du i ordet talent?

Talent er noe medfødt, et anlegg for å bli god i en eller flere ting. Det gir et slags forsprang og forkjærlighet for det man har talent i, f.eks musikk, idrett, håndtverk, organisatoriske egenskaper, det å lære seg ting eller gå i dybden på ting. Talent kan ofte snakkes mye om og hauses opp under, men jeg mener at et talent i seg selv er ikke nok til å oppnå det man vil. Talent kan også dyrkes frem men også gå til spille hvis man ikke jobber med det. Talent er et godt utgangspunkt, men ikke noe man bare må ta for gitt. 

Hva har det betydd for deg å være del av dette talentprogrammet?

Det har vært hyggelig å få anerkjennelse og mulighet til å utvikle det jeg elsker å drive med. 

Hva har det betydd for deg å være del av Talent Norges nettverk? 

Jeg har ikke brukt nettverket så mye men det kan sikkert være godt for å skape nettverk og få litt veiledning. 

Hva holder du på med nå for tiden?

For tiden er jeg utålmodig og venter på at konserten "Spiti/Hjem" med Trondheim Jazzorkester skal bli fremført på MoldeJazz 18. juli. Jeg jobber med småjusteringer og øver til det. Øver også på musikken til Hanna Paulsberg med Gurls & Trondheim Jazzorkester som skal spilles på North Sea Jazz Festival i begynnelsen av Juli. 

 

Les mer om Sparebank 1 SMN JazZtipendiat Trondheim Jazzorkester her.

Foto:Thor Egil Leirtrø

 

29. juni 2023

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Voksenåsen Vokalakademi

Voksenåsen lanserer en helhetlig satsing for sangere i Norge og Norden som springer ut av den mangeårige satsing på stryk og blås.

Voksenåsen Vokalakademi

(WOYS) - The Wilhelmsen Opera Studio for Young Singers

WOYS er et program for unge sangere, som nylig har fullført sin operautdannelse og som står på terskelen til et profesjonelt liv.

(WOYS) - The Wilhelmsen Opera Studio for Young Singers