Marianne Haugli - Danser

05.02.2023 / "Det føles veldig givende og stas å være en del av et community, som virkelig er der for oss. Spesielt i disse sårbare tider som vi dansekunstnere står i, og da spesielt jeg som voksen kvinnelig kunstner med familie. Da betyr det ekstra mye for meg å bli trodd på, av Panta Rei og Talent Norge. Jeg har fått et push og en bekreftelse som jeg trengte. De har vært så rause med meg. Og i tillegg er jeg så heldig å ha bl.a Ingunm Rimestad som mentor. Hun er en unik person."

Alder: 40
Bosted: Asker
Kunstfelt: Dansekunstner, pedagog og koreograf innen dans og mote. 
Hvor lenge har du holdt på med dans?
Jeg startet opp som turner (rytmisk gymnastikk) da jeg var 9 år, og gikk over til å begynne å danse da jeg var 17 år, på musikk, dans og drama på Rud videregående. 
Hvordan startet det?
Jeg har alltid vært vært en veldig fysisk person, og elsket å bevege meg til musikk, helt siden jeg var bitteliten. Det startet alltid med musikken for min del. Den rev meg avgårde og dro meg inn. 
Musikken for meg er alt, musikken er ofte det så initierer bevegelse for meg. Men stillheten er minst like viktig, og disse to utfyller hverandre hele tiden. Jeg trenger mye stillhet i livet mitt for å tenke og bare være. Dette er ikke alltid like lett med barn rundt meg, så jeg like å gå tur for å oppsøke stillheten i naturen. 
Hva liker du best med programmet du er en del av?
Det har vært utrolig spennende å finne frem til, utvikle og gjennomføre mitt eget prosjekt. Det å ha et så klart mål har vært veldig motiverende der jeg er i karrieren min. Jeg setter veldig pris på muligheten og lærer masse på veien. 
På hvilken måte har det bidratt til din kunstneriske utvikling?
Det å ta valg, skrive søknader, la ting ta den tiden det tar, samt ta kontakt med folk jeg har ønsket å ha med meg har gitt meg selvtillit. I starten følte jeg meg usikker etter å ha vært lenge borte pga permisjon med baby og pandemi. Men ved hjelp av Panta Rei, mentor og gjennom det å stole på prosessen, har det vært med på å styrke meg og lede meg videre på min vei. Den ene engelske mentoren min, Rosemary Lee, sa det så godt: "trust the process, it is smarter than you". Det tenker jeg på hele tiden om dagen. 
Hva inspirerer deg?
Jeg kan bli inspirert av absolutt alt. Mennesker, møter, kunst, reiser, mote, natur, mat, og ikke minst ungene mine. Har tre spinnville gutter hjemme på 3, 9 og 12 år. De betyr alt for meg, og inspirerer meg mye. 
Hvordan motiverer du deg selv?
Jeg motiverer meg mye gjennom å planlegge godt, selv om ingen dag er lik. 
Jeg har sterk drive på å gjennomføre prosjekter, og jeg elsker når folk kommer sammen og skaper noe sammen, som man til slutt deler med et publikum. Det kan være hva som helst, en danseforestilling eller en festival, en motevisning, performance, oppvisning med og for barn, en konsert. 
Jeg har nok arvet litt av det prosjektleder-genet av moren min. 
Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
Ingen dag er lik. Men dagene består av trening, møter, undervisning, familieliv, og mye planlegging. 
Hva er din beste kunstopplevelse?
Jeg må si at det var stort å oppleve min venninne Tale Dolven i Rosas i Oslo. Da var jeg så stolt og overveldet. Jeg husker hvor utrolig det var å se Ingun Bjørnsgaard Prosjekt for første gang med "Sjøen" i 2010 før jeg selv begynte å jobbe med Ingun året etter. Jeg tenkte at jeg måtte være en del av Inguns univers, og tok kontakt rett etter. 
Noe av det mest intense jeg har sett er "Jordjenta" av Wigdel/Berstad/Helgebostad i 2013. Da var jeg helt utslitt etterpå. 
Hvem er ditt kunstneriske forbilde?
Jeg elsker Pina Bausch, og så er jeg jo veldig glad i Ingun Bjørnsgaard som jeg har jobbet med i ti år i hennes kompani IBP. 
Jeg digger Ida Wigdel, dansekunstner og koregraf og venn. Hun er en uredd og rå dame som jeg ser opp til. 
Hva legger du i ordet talent?
Talent har vi alle i oss, og så er det opp til hver og en av oss hvordan vi utvikler og tar vare på det. Med min historie som både turner, danser og utøvende så har jeg tidvis hatt det ganske krevende med mye å stå i, og jeg har kommet meg tilbake etter tre svangerskap. Det har vært tøft, jeg skal ikke lyve. Men jeg har erkjent at jeg er den jeg er, og dansen er noe som lever i meg. Jeg kan ikke forandre den jeg er, selv om jeg er blitt mamma og har mye ansvar for foreldrene mine også. Jeg kommer til å danse til jeg går i graven. Sånn er det bare. Så talent er ikke noe man har, det er noe man er livet gjennom. (Tenker jeg hvertfall.) 
Hva har det betydd for deg å være del av Panta Rei og hva har det betydd for deg å være del av Talent Norges nettverk?
Det føles veldig givende og stas å være en del av et community, som virkelig er der for oss. Spesielt i disse sårbare tider som vi dansekunstnere står i, og da spesielt jeg som voksen kvinnelig kunstner med familie. Da betyr det ekstra mye for meg å bli trodd på, av Panta Rei og Talent Norge. Jeg har fått et push og en bekreftelse som jeg trengte. De har vært så rause med meg. Og i tillegg er jeg så heldig å ha bl.a Ingunm Rimestad som mentor. Hun er en unik person. 
Hva holder du på med nå for tiden?
Nå om dager underviser jeg mye, og planlegger dessuten mitt nye verk Syndyastikon zoon gjennom Panta Rei sitt program Tilt Share. Jeg studerer også pedagogikk på Khio i Oslo. Å studere som voksen anbefales!! 
Les mer om TILT Grow her.
Fotograf: Skjalg Bøhmer Vold

 

Wilhelmsen-akademiet / Nasjonalballetten

Wilhelmsen-akademiet er Nasjonalballettens satsing på unge ballettalenter, og den første talentsatsingen av sitt slag i Norge.

Wilhelmsen-akademiet / Nasjonalballetten
17. september 2022

Live Skullerud - Dansekunstner

"Det har vært spennende å få et innblikk i hva som rører seg i andre deler av kultur- og idrettsfeltet. Det gir meg følelsen av at jeg enklere kan løfte blikket ut av min egen boble i dansefeltet."

Live Skullerud - Dansekunstner
23. juni 2022

Elias Bäckebjörk - Danser

Jeg startet med musikal dans, og sedan gikk det videre til moderne/nutida dans då det hadde noe som liknede sport. Jag fant samme lag følelse av å danse sammen som å spille ishockey sammen.

Elias Bäckebjörk - Danser