Peder Niilas Tårnesvik - Musiker

05.02.2023 /

Alder: 25 år 

Bosted: Oslo

Kunstfelt: Musikk og lyd

Program: PopUp

 

Hvor lenge har du holdt på med musikk?

Nå har jeg faktisk snart drevet med musikk i 10 år! Eller, musikkproduksjon. Det hele startet med at jeg lærte meg gitar da jeg ble lei av fotball som ungdom. Etter noen år med selvlært gitar og piano, og mye eksperimentering med en såkalt "loop-pedal", fikk jeg et ønske om å skape større lydbilder, eller låter, med flere elementer. Dette var vel rundt 2009, hvor jeg begynte med produksjon rundt 2013. 

 

Hvordan startet det?

Det å starte med musikk og produksjon ble som et kreativt sort hull for meg, og jeg falt hodet først, langt langt inn. Det fylte et tomrom, med uendelig takhøyde for nivå, interesse og utfolding. Nå sitter jeg her mange år og opplevelser senere, men føler meg til en viss grad akkurat som da jeg startet. Nysgjerrig og spent!

 

Hva ønsker du å oppnå med kunsten din?

Prosjektet startet som en kanal og plattform for å formulere følelser gjennom musikk. I mellomtiden har det dermed vokst på tvers av mange disipliner, og omfavner store deler av livet mitt. Gjennom musikken har jeg utforsket meg selv, verden rundt, kontemporær samisk kultur, undervisning (både som elev og lærer), kunstverden, popverden og alt i mellom. I sin helhet ønsker jeg å kunne leve av musikken, og det gjør jeg faktisk per nå, så da må en nesten regne alt annet som en bonus!

 

Hva liker du best med programmet du er en del av?

Programmet har gitt meg to dyktige sparringspartnere, en mentor og en coach. Disse har virkelig hjulpet meg gjennom det siste halvåret, og kommer til å sette dype spor for tiden og veien fremover. De har hjulpet meg reflektere rundt karriere og livet som musiker, og raffinere visjon, prosjekt og bidra til å skape en bærekraftig karriere! Dette har vært gull for meg. 

 

På hvilken måte har det bidratt til din kunstneriske utvikling?

Jeg har faktisk ikke hatt tid eller overskudd til å utforske de kreative/kunsteriske følgene av programmet enda, da jeg har flyttet by, sluppet album, reist og spilt masse, samt prøvd å "ha et liv". Dette skal jeg derimot starte på det til høsten, hvor jeg går inn i en lengre produksjonsperiode for å lage mitt tredje og mest ambisjonsrike album!

 

Hva inspirerer deg?

Min mor har gitt meg ekstremt mye motivasjon de siste årene. Hun er også kunstner, og har hjulpet meg med alt fra skattemelding til intern motivasjon gjennom karrieren min, og står som en bauta for mitt virke. Ellers blir jeg inspirert av folk som tør å stå på sitt, insisterer, og fortsetter å jobbe med prosjekter og kunst over lengre tid. Jeg får mye inspirasjon fra de som klarer å spille på samme lag som tiden!

 

Hvordan motiverer du deg selv?

Det å kunne drive på med sin lidenskap, og ha friheten og ansvaret rundt det, motiverer meg stort til å fortsette å holde det gående. Da jeg faktisk er der jeg ønsker å være, er det ofte motivasjon nok til å fortsette. Men det blir ikke gøyere å gjøre skattemelding eller diskutere honorar for det om... 

 

Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

Jeg starter dagen min veldig rolig. Siden store deler av livet mitt sentrerer rundt teknologi, laptop og mobil, starter jeg dagen sittende på gulvet med en bok og en kopp kaffe/te. Etter å ha lest og strukket litt på meg, sjekker jeg hva resten av verden har å si, og jeg starter med de oppgavene jeg "må" gjøre, for så å det jeg vil gjøre. De henger ofte sammen, siden jeg digger jobben min. Ofte tar jeg mailing, tlf og "kontorarbeid" først, og kreativitet senere. Kreativt arbeid kan være å starte på en ny låt, fullføre en annen, øve på et instrument, leke med lyder, eller bare sitte og tegne litt! Ellers liker jeg å bevege kroppen min, og utforske hva den kan gjøre. De siste årene har jeg drevet mye med yoga, kampsport, løping, meditasjon og naturvandring. Disse to praksisene, kropp og kreativitet, fungerer utrolig bra for meg sammen, og livnærer hverandre. 

 

Hva er din beste kunstopplevelse?

Beste kunstopplevelse, er omtrent umulig, da "alt avhenger av alt" i kunsten. Men et par opplevelser som gjorde sterke inntrykk er f.eks, opplevelsen av munch-maleriene, min mors utstilling sommeren 2022, og fjorårets utstilling av Nils Aslak Valkeapää på Henie Onstad var helt utrolig

 

Hvem er ditt kunstneriske forbilde?

Mitt kunstneriske forbilde må nok igjen være min mor. Det faller meg naturlig å svare, og det tar jeg som et tegn fra meg selv.

 

Hva legger du i ordet talent?

Talent for meg, betyr å være i rett kropp, til rett sted, til rett tid. Jeg mener alle har en utrolig skaperkraft i seg, men svært få av oss finner ut av det, får bruk for det, får motivasjon til det, tør å grave i det, har mulighet til å gjøre noe med det. Talent blir ofte lagt på linje med evnen til å jobbe hardt, men noe føles sjeldent som hardt arbeid om du virkelig liker det. 

 

Hva har det betydd for deg å være del av talentprogrammet PopUp?

PopUp har vært svært givende for meg, og har i grunn hatt helt perfekt timing for meg. Det var virkelig dette tidspunktet i karrieren min at jeg fikk mye ut av tilbudene programmet hadde, og jeg er svært takknemlig for dette. 

 

Hva har det betydd for deg å være del av Talent Norges nettverk?

Nettverk er halve jobben, og det å bli inkludert i et høyt profesjonelt stjernebilde av talenter har ført til spennende samtaler allerede, og vil sikkert lede til ting jeg aldri kunne forutsett, til og med om flere år!

 

Hva holder du på med nå for tiden?

Akkurat nå har jeg faktisk sommerferie, i mellom en liten sommer-turné. Jeg skal nyte pause, sol og ferie for hva det er verdt nå. Til høsten skal jeg starte på mitt tredje album, noe som blir veldig veldig spennende.

 

Les mer om programmet PopUp her.

 

Foto: Christine Bouché

 

 

 

 

Rädji Haga

Rädji Haga er et helt nytt talentprogram i regi av det Altabaserte musikkselskapet Hedline Arts.

Rädji Haga

Talentprogrammet FRAMR

Talentprogrammet FRAMR er Hemsingfestivalens talentprogram for klassisk musikk og folkemusikk.

Talentprogrammet FRAMR
29. juni 2023

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program