Sarjo Sankareh - Danser og scenekunstner

05.02.2023 / "Dans har en nytteverdi og en allmenndannende funksjon som gir grunnlag for kommunikasjon, samarbeid, kreativitet og kulturell forståelse, og mye mer som er overførbart til alt annet som man gjør."

Alder: 32 år

Bosted: Oslo

Kunstfelt: Dans og scenekunst

Program: Tilt Grow

 

Hvor lenge har du holdt på med dans?

Dansen har alltid vært stor del av mitt kultur og oppvekst, som profesjonelt har jeg holdt på i 13 år.

 

Hvordan startet det?

Jeg deltok i en kulturutvekslingsprogram mellom Norges Dansehøyskole og Ecco Gambia og ble tildelt stipend for høyere utdanning i dans. Dette ble begynnelsen av dansekarrieren min.

 

Hva ønsker du å oppnå med dansen?

Jeg synes at verdien i kunst kan ikke beskrives med ord. Dans har en nytteverdi og en allmenndannende funksjon som gir grunnlag for kommunikasjon, samarbeid, kreativitet og kulturell forståelse, og mye mer som er overførbart til alt annet som man gjør i livet. Med mitt kunstneriske virke ønsker jeg å fremme kunst for å løfte sin verdi i samfunnet og ikke minst gjøre det tilgjengelig for alle.

 

Hva liker du best med programmet du er en del av?

Jeg liker at programmet fanger mange viktige områder som kompetanseheving, nettverksbygging og møter med lokale samfunn.

 

På hvilken måte har det bidratt til din kunstneriske utvikling?

Programmet har skapt flere nettverk og gitt meg viktige verktøy for å kunne stå på som en selvstendig kunstner og for å kunne skape eget arbeid.

 

Hva inspirerer deg?

Om det er gjennom undervisning eller på scenen, jeg blir veldig inspirert av å se at andre får nytte av arbeidet jeg gjør, og at det jeg gjør har mening og relevans.

 

Hvordan motiverer du deg selv?

Det som motiverer meg kan variere, men mestringsfølelse hjelper veldig og jeg liker å sette få og tydlige mål for meg selv som jeg jobber mot.

 

Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

En vanlig dag vil avhenge av prosjektet jeg jobber med på det tidspunktet, men det er tydeligvis ingen ni til fire arbeidsdager. Kunstneren tar vanligvis med seg arbeidet hjem, og du er noen ganger i en konstant arbeidsmodus avhengig av prosjektet.

 

Hva er din beste kunstopplevelse?

En opplevelse jeg husker veldig godt er første gang jeg så Alvin Ailey kompaniet live på scenen, dette ble et vendepunkt som har påvirket mange av mine karrierevalg.

 

Hvem er ditt kunstneriske forbilde?

Jeg har mange forbilder, Alvin Ailey har betydd mye i begynnelsen av karrieren.

 

Hva legger du i ordet talent?

Det som mange vil kalle for Talent ser jeg som resultat av årevis og tusenvis av timer med øving, øving og øving.

 

Hva har det betydd for deg å være del av Tilt Grow?

Tilt Grow Programmet har betydd utrolig mye for meg i en overgangsperiode fra fast jobb til frilans livet. Det har vært et flott arbeidsted og har gitt meg både kompetanse og motivasjon for å fortsette som en frilanser.

 

Hva har det betydd for deg å være del av Talent Norges nettverk?

Talent Norge har vært et viktig møtepunkt for nettverksbygging med fine tilbud og ressurser for videreutvikling.

 

Hva holder du på med nå for tiden?

Jeg jobber med flere frilans prosjekter i Oslo og Paris blant annet Tabanka Dance Ensemble og Fargespill Oslo.

 

Les mer om programmet Tilt Grow her.

Foto: Mikael B Örtenheim

Wilhelmsen-akademiet / Nasjonalballetten

Wilhelmsen-akademiet er Nasjonalballettens satsing på unge ballettalenter, og den første talentsatsingen av sitt slag i Norge.

Wilhelmsen-akademiet / Nasjonalballetten
17. september 2022

Live Skullerud - Dansekunstner

"Det har vært spennende å få et innblikk i hva som rører seg i andre deler av kultur- og idrettsfeltet. Det gir meg følelsen av at jeg enklere kan løfte blikket ut av min egen boble i dansefeltet."

Live Skullerud - Dansekunstner
03. august 2022

Marianne Haugli - Danser

"Det føles veldig givende og stas å være en del av et community, som virkelig er der for oss. Spesielt i disse sårbare tider som vi dansekunstnere står i."

Marianne Haugli - Danser