Sofia Farrah - Danser

05.02.2023 /

Alder:  23

Bosted: Oslo

Kunstfelt: Dans

Program: Tilt Grow

 

Hvor lenge har du holdt på med dans?

Hvis vi teller fra dag en så var det fra da jeg var i armene til mine besteforeldre og mamma. Men det var først da jeg begynte på danseskole for nesten 11 år siden at jeg trente til en fremtid i dans.

 

Hvordan startet det?

Da jeg var 12 år åpnet et dansestudio i nærheten av der jeg bodde slik at jeg kunne dra rett til studioet etter skolen. Plutselig endte jeg opp med å tilbringe hver dag etter skolen på studioet, og etterhvert begynte jeg som 12-åring å jobbe der for å kunne ta timene.

 

Hva ønsker du å oppnå med dansen?

Det er vanskelig å svare kort på dette. Det er sikkert ikke de eneste jeg vil, men nå holder disse ideer en stor plass i tankene mine.  Men punktvis kan vi si at jeg vil:

  • Skape en trygghet og nysgjerrighet i det abstrakte og poetiske.
  • Jeg vil utforske de forholdene som gjør oss menneskelige. Spesielt som en skeiv person har jeg en del å utforske på det viset. Jeg vil det alltid skal være plass til skeive personer og skeive historier i dansen.
  • Fortsette å utvikle min evne og kunnskap om kroppen og hvordan jeg kan bevege meg, og dele det.

 

Hva liker du best med programmet du er en del av?

Det er mye jeg liker, men jeg er spesielt takknemlig for muligheten til å treffe likesinnede og nysgjerrige mennesker fra hele Oslo, og å møte på nye utfordringer som lar meg vokse både som en kunstner og som person i ulike miljøer.

 

På hvilken måte har det bidratt til din kunstneriske utvikling?

Jeg stoler mer på valgene jeg tar og erfaringene mine. Med TILT Grow og Panta Rei føler jeg at jeg er en del av noe større enn meg selv. Tidligere har jeg erfart at min utvikling har blitt begrenset ettersom jeg ikke har hatt finansielle privilegier, men nå føler jeg at siden det økonomiske stresset ikke er like overveldende kan jeg fokusere mer på kunsten. Dette programmet har hjulpet meg til å stille riktige spørsmål rundt praksisen min. Dette er en kjerneverdi for meg, for da jobber jeg mye med hvordan jeg vil arbeide som danser og koreograf.

 

Hva inspirerer deg?

Jeg finner inspirasjon fra ulike områder. Jeg er heldig nok til å ha flere dyktig kunstnere som mine kollegaer og venner her i Oslo, New York og i San Francisco. Jeg syns det er viktig å huske på at de som er her og nå har en like stor rolle på hvordan kunsten og kulturen kan utvikle seg som de som har vært med på forme den tidligere. Det er en tanke som gir meg inspirasjon i det jeg gjør. Ellers finner jeg inspirasjon i litteraturen og filosofi, bla i navn som Siri Hustvedt, Virginia Woolf, Chris Kraus, Bell Hooks. Persisk kunst, mat…Poeter og tenkere som Audre Lorde, Anais Nin, Jack Kerouac. Innenfor skeiv kunst og historier finner jeg inspirasjon i Voguing-kultur og Drag. Mentorskapet med Camilla Spidsøe gjennom Panta Rei har også vært viktig for meg.

 

Hvordan motiverer du deg selv?

Det jeg har forstått nå om meg selv er at jeg har stamina til å fortsette å prøve. Det gir meg en slags rolig motivasjon som blir integrert i hver eneste handling jeg gjør. Å snakke og diskutere med andre, tar danstimer, se på filmer/forestillinger/høre på musikk (jeg har laget hundrevis av spillelister), lese, coaching gjennom Talent Norge, mentorskap, psykolog, meg- tid hvor jeg bare vandrer og lar meg selv puste. Jo mer jeg kan føle meg trygg i meg selv, jo mer kan jeg bli i livet.

 

Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

Det endrer seg fra dag til dag. Det var en dag jeg gikk ut til Nes kommune med en gjeng fra Panta Rei og vi lagde en musikkvideo for grupper bestående av fra 3 til 80 år. Noen dager er det bare meg i studio med materiale jeg har skapt med Mohamed Toukabri i forberedelse til forestillinger i fremtiden. Noen ganger er det helt urelatert til arbeid med Panta Rei. Jeg jobber i baren på helgene og jeg driver med koreografi selv. Jeg underviser også i Steele Pilates og er altid nysgerrig på hvordan anatomi og kropp fungeres. I tillegg skriver jeg og tar timene på PRODA når jeg kan. 

 

Hva er din beste kunstopplevelse?

Det er for mange å velge mellom. Men hvis jeg måtte velge noe, så satte Pina Bauch-filmen stort preg på meg og gjorde meg spesielt interessert i samtidsdans.

 

Hvem er ditt kunstneriske forbilde?

 

Personer som leker med absurditet og poetiske bilder med en fot i virkeligheten. Jeg er glad for å kunne si at mange av mine venner og kolleger nå er mine kunstneriske forbilder. For å navnet noe av de store Rena Butler, Sonya Tayeh, Jenn Freeman, Pina Bausch, Hubbard Street i Chicago, Punchdrunk, Sidi Larbi. Jeg setter også mye pris på billedkunst. 1920-talls Surrealistene, Alice Bloomfield, Shirin Neshat, Cate Blanchett, Casper Sejersen, Cindy Sherman og mer.

 

Hva legger du i ordet talent?

Talent er en gave, men arbeidsetikk, utforskning, og åpenhet skal alltid være mer verdifullt enn kun talent. Utenom talent, tenker jeg også at de mulighetene man er født med spiller en kritisk rolle. Mulighet for finansiell støtte, utdannelse og generelt et støttende nettverk.

 

Hva har det betydd for deg å være en del av Panta Rei?

Panta Rei gir meg akkurat hva jeg trenger nå som en dansekunstner i startfasen av min karriere. Muligheten til å lære hvordan en skaper koreografisk verk og stoler på sine egne valg og det praktiske verktøy en kunstner trenger.

 

Hva har det betydd for deg å være del av Talent Norges nettverk?

Det å være en del av Talent Norges sitt nettverk er til stor nytte for meg. Jeg har begynt å jobbe med andre fra andre Talentprogrammer innen Talent Norge. Det føles som at jeg faktisk får brukt stemmen min som en ung dansekunstner. Jeg føler meg støttet og inspirert av dette nettverket.

 

Hva holder du på med nå for tiden?

Det var mye nå i Juni. Vi i TILT Grow hadde en forestilling i Oscarsborg som er en fin ‘full circle-moment’ for meg siden jeg deltok som publikum i fjor. Jeg presenterte også mitt første verk til et publikum på Oslo Jazz Dans Festival 18. juni (som tilfeldigvis også var på bursdagen min) på Scenehuset i Majorstuen. Jeg jobber også med tekst og sang, så jeg vil lage et prosjekt med dette i år. Jeg ønsker også å finne nye steder å undervise i dans og Steele Pilates til høsten. Jeg håper også virkelig å lage en bro mellom min New York verden og min Oslo verden og ikke minst ut i den vide verden.

 

Les mer om Tilt Grow her.

Foto: Massimo Leardini

 

 

 

Wilhelmsen-akademiet / Nasjonalballetten

Wilhelmsen-akademiet er Nasjonalballettens satsing på unge ballettalenter, og den første talentsatsingen av sitt slag i Norge.

Wilhelmsen-akademiet / Nasjonalballetten
17. september 2022

Live Skullerud - Dansekunstner

"Det har vært spennende å få et innblikk i hva som rører seg i andre deler av kultur- og idrettsfeltet. Det gir meg følelsen av at jeg enklere kan løfte blikket ut av min egen boble i dansefeltet."

Live Skullerud - Dansekunstner
03. august 2022

Marianne Haugli - Danser

"Det føles veldig givende og stas å være en del av et community, som virkelig er der for oss. Spesielt i disse sårbare tider som vi dansekunstnere står i."

Marianne Haugli - Danser