80 deltagere på klaverkonferanse om talentutvikling

12.03.2018 / Hvordan skape gode talenttiltak som gir resultater? Og hvordan underviser de beste lærerne? Disse spørsmålene var på agendaen da Senter for Talentutvikling Barratt Due og Jiri Hlinka-akademiet arrangerte klaverkonferanse for andre gang i Bergen.

– Dere er ekspertisen. Og dere viser oppriktig engasjement ved å komme hit disse to dagene. Nå er det opptil dere og dele erfaringer mellom dere og løfte kunnskapen i miljøet opp på et høyere nivå, sa Anders Hall Grøterud fra Senter for talentutvikling.

Klaverkonferansen ble holdt i Rekstensamlingene utenfor Bergen 28. til 29. januar, og gjennom foredrag, mesterklasser, paneldebatt og arbeidsgrupper ble talentutvikling og morgendagens pianister satt i fokus.

Kunnskapsoverføring
De over 80 deltakerne fikk møte legender i faget som Einar Steen-Nøkleberg, internasjonale forskere som Niklas Pokki, utøvende pianister som Håvard Gimse og hans talenter fra Jiri Hlinka-akademiet og lærere Marina Pliassova fra Barratt Due og Lennart Wolfgramm fra Lillestrøm.

Konferansen rommet kunnskapsoverføring fra de som allerede har et etablert tilbud innen talentutvikling til de som er mer i startgropen. Rektor ved Tysvær kulturskole, Anne Hestad Hem, representerte den siste gruppen:

– Jeg meldte meg på for å få inspirasjon og ideer til vårt eget tilbud. Tysvær kulturskole har akkurat startet en fordypningsklasse i piano i samarbeid med Haugesund og Karmøy kulturskole, og det første steget på veien er en pianoklubb, sier Hem.

Faglig møteplass
Håvard Gimse, pianist og pedagog ved Jiri Hlinka-akademiet, legger vekt på at konferansen fungerer som en god møteplass for klavermiljøet, der mange kanskje er vant til å sitte på «hver sin tue».

– Dette er en plass å møte likesinnede, eller noen vil kanskje si like gærne folk, sa Gimse spøkefullt.

Klaverkonferansen vil trolig arrangeres på omtrent samme tid til neste år.

Les mer om Senter for Talentutvikling Barratt Due: www.barrattdue.no/sftbd

Les mer om Jiri Hlinka-akademiet: www.klaverakademiet.no