Aage Richard Meyer vant eliteprogrammet Opptakt

16.05.2023 / Aage Richard Meyer imponerte stort og ble i dag kåret til vinner av eliteprogrammet Opptakt som er det øverste nivået i Dirigentløftet. Vi ønsker også velkommen Roeland Henkens, Guro Haugli, Ingunn Korsgård Hagen, Christian Blex og Carl Nilsen til Dirigentforum!

Hovedbilde: Aage Richard Meyer i aksjon under dagens finale i Stavanger.
Foto: Marie von Krogh

Aage Richard Meyer har siden januar 2020 vært assistendirigent for Bergen Filharmoniske Orkester og deres sjefsdirigent Edward Gardner. Han har mastergrad i dirigering ved Universitet i Stavanger, og tar for tiden en Postgraduate Diploma i direksjon ved samme sted og er deltaker i Dirigenløftets nest øverste nivå, Dirigentforum. Nå rykker han opp til Opptakt!

– Jeg har søkt på Opptakt hvert år, men at jeg endelig får komme til finaleplassen og i tillegg vinner plassen! Jeg er sjokkert, skjelven og veldig, veldig glad. Det er lenge siden jeg har kjent på en slik følelse, sier Aage Richard Meyer.

Hvordan føltes det å stå på podiet idag?

– Nå har jeg vært så heldig å få jobbe med mange orkestre under koronaperioden. Jeg overvar blant annet en fantastisk mesterklasse med BFO under festspillene, og avsluttet nylig et prosjekt med Tromsø orkester. Begge var positive opplevelser, og jeg forsøkte å beholde denne positiviteten på podiet idag. Jeg hadde stor glede av musikken for hver av sine grunner, og ønsket ikke bare å imponere de mange jeg respekterer i juryen, men også meg selv.

Hva ser du mest frem til når du nå kommer igang med Opptakt?

– Å få jobbe med alle de norske orkestrene som befinner seg på et så usedvanlig høyt nivå. Det blir gøy å jobbe med musikk, jeg gleder meg til å gjøre musikk i disse orkestrene!

En stor jury bestående av representanter fra alle de profesjonelle norske symfoniorkestrene, Dirigentløftets faglige råd og tre spesielt inviterte internasjonale dirigentfaglige rådgivere – professor Nicholas Pasquet fra Musikkhøgskolen i Weimar og Federico Hernandez/Iarlaith Carter fra HarrisonParrott - har vurdert kandidatene. Juryen ledes av Morten Wensberg, professor i dirigering og dekan ved Universitetet i Stavanger.

– Vi har hatt tre flotte dager i med semifinaler og finale i Stavanger Symfoniorkester. Alle de 14 kandidatene som har prøvedirigert gjorde gode prestasjoner. Våre internasjonale jurymedlemmer forteller oss at de er imponert over nivået. I dag leverte de seks finalistene topp innsats og juryen måtte velge blant flere sterke kandidater. Vi gratulerer vinneren, Aage Richard Meyer, sier Morten Wensberg som også er leder av Dirigentløftets faglige råd.

Som vinner av Opptakt vil Meyer over en periode på to år få en bred lansering i hele Norge og blir invitert til å gjøre konserter med alle landets profesjonelle orkestre. I tillegg får han mentorer fra aller øverste internasjonale nivå, personlig coach og støtte til karriereutvikling.

Dirigentløftet er en langsiktig satsing med mål om å heve nivå, dyrke kompetanse, øke status, skape samarbeid og bidra til økte karrieremuligheter for Norges dirigenter. Satsingen skal bidra til å gjøre Norge til en dirigentnasjon.

Sparebankstiftelsen DNB og Talent Norge har initiert, eier og drifter Dirigentløftet.

Satsingen har siden lanseringen i 2018 vakt stor internasjonal begeistring. Eliteprogrammene Opptakt og Dirigentforum har etablert og etablerer stigende stjerner på dirigenthimmelen. Til eksempel er de to tidligere vinnerne av Opptakt, Tabita Berglund og Daniel Reith, blitt plukket opp av et av verdens største artistmanagements, HarrisonParrott, og lansert globalt.

Det arrangeres en rekke mesterklasser der talentene får møte mange av verdens mest anerkjente dirigenter. Alle de profesjonelle symfoniorkestre i Norge er med i dette løftet i tillegg til samarbeid internasjonalt. Da Dirigentløftet i 2019 inngikk et samarbeid med Gøteborgs Symfoniker, en av Nordens ledende institusjoner, ble det bevist at modellen fungerer på tvers av de nordiske landene.

I slutten av mai viste NRK «Hovedscenen: Unge dirigenter på Festspillene i Bergen». Der fikk vi oppleve dagens Opptakt-vinner Aage Richard Meyer og tidligere Opptakt-vinner, Daniel Reith, dirigere musikere fra Bergen Filharmoniske Orkester i Grieghallen under instruering av sjefdirigent Ed Gardner.

  • Se Aage Richard Meyer og Daniel Reith i sendingen «Hovedscenen: Unge dirigenter på Festspillene i Bergen» på Talent Norges TNArena!

- Vi i Talent Norge gratulerer Aage Richard Meyer med plassen i Opptakt og Roeland Henkens, Guro Haugli, Ingunn Korsgård Hagen, Christian Blex og Carl Nilsen som nye deltakere i Dirigentforum. Innledende runder og finalen i dag viser at talentene i Dirigentløftets eliteprogrammer holder et svært høyt internasjonalt nivå. Det blir spennende å følge dem videre både her i Norge og globalt, sier Maria Mediaas Jørstad, daglig leder i Talent Norge.

Dagens finalister: Fra venstre: Christopher Quentin, Kai Grinde Myrann, Gunvald Ottesen, Aage Richard Meyer, Roeland Henkens og Ingunn Korsgård Hagen.
Myrann, Ottesen, Meyer og Henkens kjempet om en plass på Opptakt. Hagen konkurrerte om en plass i Dirigentforum samt som assistentdirigent ved Stavanger Symfoniorkester. Henkens og Quentin prøvedirigerte også for sistnevnte som kåres av Stavanger Symfoniorkester torsdag 11. juni.
Foto: Marie von Krogh

Om Dirigentløftet

Dirigentløftet er en helhetlig og langsiktig satsing for å styrke Norge som dirigentnasjon.

Satsingen skal bidra til en felles mobilisering i samarbeid med det frivillige musikkliv, kulturskoler, høyere utdanningsinstitusjoner, amatørensembler og profesjonelle institusjoner, ensembler og orkestre.

Dirigentløftet omfatter en rekke ulike programmer og tiltak, gjennom et breddeprogram og et eliteprogram. Sammen med allerede eksisterende strukturer skal Dirigentløftet danne grunnlag for å løfte norske dirigenter nasjonalt og internasjonalt.

Musikklivet er invitert med til en felles historisk satsing der målet er å heve nivå, kompetanse, status, stimulere til kunnskapsdeling og bidra til karrieremuligheter for Norges dirigenter, og samarbeid med allerede etablerte program og miljøer. Dirigentløftet skal bidra til å skape gode rammer og strukturer for en langsiktig utvikling av dirigenttalenter.

Sparebankstiftelsen DNB og Talent Norge har initiert, eier og drifter Dirigentløftet.


Om Dirigenløftets nivå 1: Opptakt

Lanseringsprogrammet Opptakt skal være skreddersydd for den enkelte programdeltaker. Hovedhensikten er å gi et tilbud til de aller største talentene, til de som kan vise til store kunstneriske ambisjoner og til modent dirigentfaglig håndverk som gjør kandidaten i stand til å realisere sine kunstneriske visjoner.

Lanseringsprogrammet Opptakt er det øverste nivået i Dirigentløftet. Hensikten er videre å utvikle vedkommendes karriere og kunstneriske integritet. Arbeidsformen i Opptakt skal hovedsakelig være individuell.


Om Dirigenløftets nivå 2: Dirigentforum

Praksisorkesterprogrammet Dirigentforum er rettet mot musikere eller dirigentstudenter som er i utvikling og som allerede kan vise til et høyt dirigentfaglig nivå og kunstnerisk potensiale.

Deltakerne i Dirigentforum velges ut utelukkende basert på kunstneriske, musikalske og dirigentfaglige evner. Det er ingen krav til formell utdanning. Øvre aldersgrense ved søknad er 30 år.