ArtEx fagsamling om kunst i kontekst

29.08.2018 / Hvordan svarer kunsten på utfordringer i samfunnet? 29. og 30. september arrangeres ArtEx-fagsamling med kunst i kontekst som tema.

30. september er fagsamlingen åpen for alle Talent Norge sine satsinger. Vi dekker reise og enkel bevertning. Påmelding til hakon@talentnorge.no innen 17. september.

Samlingen finner sted på Holocaust-senteret på Bygdøy.

På denne samlingen vil vi snakke om kunst som politisk handling og om forholdet til ideer og spiritualitet. Søkelyset settes på politiske friksjoner, motkultur og aktivisme. Hvordan blir vi inspirert av sivilisasjonskritikk og trender i vår samtid? Hvor finnes det interessante eksempler i samtiden på kunstnerskap som er særlig inspirert av politikk og samfunn?

På ArtEx-fagsamlingen i september vil vi undersøke hvordan kunsten er et uttrykk for følelser som kan utfordre og utvide menneskesinnet. Styreleder i Talent Norge John G. Bernander åpner fagsamlingen. Blant de som kommer og drøfter temaene og deler av sin erfaring er:

  • Billedkunstner Shwan Dler Qaradaki vil som norsk kunstner med kurdisk-irakisk bakgrunn legge frem et kunstnerskap som utspiller seg i spenningsfeltet mellom muligheter, tradisjoner, brudd og fordommer. Under ligger spørsmålet om samfunn og identitet, og hvordan dette samspillet former kunstnerens stemme.
  • Regissør og kunstner Morten Traaviks mange provoserende og utfordrende prosjekter foregår ofte i skjæringspunktet mellom kunst, aktivisme og politikk. I høst er han også aktuell med boken «Forræderens guide til Nord-Korea». Hva gjør samfunnsorientert kunst kontroversiell i dag og hvilken rolle spiller dissens og opposisjon som produktive drivere i skapende prosesser? Med eget kunstnerskap som utgangspunkt inviterer Traavik til en samtale om kunstneriske intervensjonsstrategier. Se også www.traavik.info og www.liberationday.film
  • Filmskaper Iram Haq vant nylig fire Amandapriser under Filmfestivalen i Haugesund for «Hva vil folk si». I hennes filmverden kan friksjonen som oppstår når to kulturer møtes bli sprengstoff i nære relasjoner. I sin blanding av filmvisning og foredrag med deltakerne vil Haq skildre hvordan hun forvandler personlige erfaringer i dette spenningsfeltet til kunstverk som har engasjert og berørt langt utenfor Norges grenser. Haq inviterer til refleksjon og dialog rundt disse dilemmaene.
  • Dansekunstner Mia Habib er kjent for ikke bare å jobbe med kunstnere, men også med politiske aktivister og vitenskapelige eksperter. I denne blandingen av foredrag og workshop vil det handle om kjernetemaene i hennes eget kunstnerskap som kropp, identitet, samfunn og bevegelse.

Det blir også kunstnerisk deling med talenter fra ArtEx.

Velkommen til en spennende fagsamling 29. og 30. september!

Foto: Ryan Stefan/Unsplash