Best når det gjelder som mest

05.11.2020 / En stjernetrompetist og en prestasjonscoach setter søkelyset på hva som skal til for å prestere ditt aller ypperste.

Hva kan du gjøre for å få ut det du er god for under konsert eller på et prøvespill?

Prestasjonsøyeblikk kan være nervepirrende for alle musikere, enten man er nybegynner eller proff. Mange føler seg nervøse, mens noen er gira og gleder seg. Heldigvis finnes det måter å mestre situasjonen på.  

På seminaret “Best når det gjelder” 5. og. 6. november skal Tine Thing Helseth og Anders Hall Grøterud gå inn i hvordan man kan bli tryggere på scenen, få større glede av konserter og bli bedre i situasjoner som prøvespill eller audition.

Deler erfaring

Tine Thing Helseth er en internasjonalt kjent trompetist. Hun har stått på noen av de største scenene verden over og spilt inn plater med ledende orkestre.  

– Det er spennende å dykke dypere ned i hva som ligger bak en god prestasjon. Jeg gleder meg til å dele mine erfaringer om hele prosessen på seminaret – både det som skjer før du går på scenen, underveis når du spiller og hvordan du håndterer det som skjedde etterpå, sier Helseth.

Sammen med Grøterud skal hun gå gjennom forskjellige metoder som kan hjelpe deg i forberedelsene til konsert, prøvespill, konkurranse eller innspilling. I tillegg får du verktøy å bruke når det gjelder i øyeblikket – og til å lære av erfaringen etterpå.

Seminaret passer for alle som ønsker å bli tryggere på scenen og få større glede av konserter eller bli bedre i situasjoner som prøvespill eller audition.

Mental øving

Anders Hall Grøterud er lærer i prestasjonspsykologi for musikere og underviser i dette på Høyskolen Barratt Due og Universitetet i Oslo. Han har forsket på overføringsverdier fra idrett til andre prestasjonsmiljøer og trekker frem et eksempel:

– For mange er det en utfordring å ikke slite seg ut med forberedelser, før konserten. Alpinister har det samme problemet, dersom de kjører utforløypa for mange ganger på trening har de ikke nok krefter igjen til selve konkurransen. Derfor øver de på en annen måte – de kjører gjennom løypa mentalt. I dagene før en konkurranse har de kanskje tre fysiske gjennomkjøringer, men nærmere tretti mentale. Slik blir de er best mulig forberedt, sier han.

Mye av det samme gjelder musikere – man kan forberede seg mentalt før en konsert. For å supplere øving med instrument kan man tenke gjennom det tekniske, se for seg situasjonen i rommet eller på scenen eller samspillet med de andre i emsemblet.

– Forskningen viser at man sender ut mange av de samme nervesignalene som når man spiller, bare ved å se for seg mentalt hvordan man skal sette fingrene på tangentene for eksempel. Du kan også se for deg hvordan akkurat du skal spille din stemme eller hele samspillet, forklarer Grøterud.


Best når det gjelder: Psykologisk er det flere likheter mellom ta et straffespark i fotball, og skulle spille konsert eller et prøvespill.

Praktisk informasjon

Seminaret avholdes i Oslo torsdag 5.november og fredag 6.november i Forstanderskapssalen på Sentralen. De to seminarene er like, så det er ikke nødvendig å melde seg på begge. Seminaret varer 17:00-19:30 og er helt gratis, men deltakere må forhåndsregistrere seg ved å reservere en billett. 

Det er også satt opp seminarer i Bergen (11/11) og Trondheim (13/11), med blant andre operasanger Silvia Moi og årets UMM-musiker August Schieldrop på scenen.

– Vi tar smittevern på alvor under seminarene, og har utformet gjennomføringen i samråd med Sentralen og legen vi samarbeider med, sier prosjektleder Ole Rasmus Bjerke ved Senter for talentutvikling.

På Sentralen har de klare retningslinjer for arrangementer, og kan fortelle at de har gjennomført over 2200 ulike typer møter og arrangementer siden 13.mars, uten noen form for smitteutbrudd.

– Vi ber alle seminardeltakere om å respektere helsemyndighetenes anbefalinger både under seminaret, men også på vei til og på vei hjem, sier Bjerke.

Gratisbilletter kan reserveres her:

Rädji Haga

Rädji Haga er et helt nytt talentprogram i regi av det Altabaserte musikkselskapet Hedline Arts.

Rädji Haga

Talentprogrammet FRAMR

Talentprogrammet FRAMR er Hemsingfestivalens talentprogram for klassisk musikk og folkemusikk.

Talentprogrammet FRAMR
29. juni 2023

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program