BFUng med sterk sesongåpning

23.09.2016 / Etter flere runder med prøvespill for nye medlemmer og allerede to øvingshelger gjennomført, var Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester klare for sesongens første konsert i Grieghallen søndag 18. september.

Under ledelse av dirigent Kjell Seim fremførte orkesteret Sjostakovitsj’ briljante og virtuose orkesterfyrverkeri Festoverture og Sibelius’ 1. symfoni – hans internasjonale gjennombruddsverk. I tillegg spilte orkesteret Tsjaikovskijs elegante Rokokkovariasjoner, tolket av den unge cellisten Amalie Stalheim.

– Jeg var utrolig gøy å spille Rokokkovariasjonene sammen med BFUng i min favorittby Bergen, sier den unge cellisten. Hun påpeker at Rokokkovariasjonene er et spennende og smart stykke.

– Mellom de melankolske og vakre variasjonene finnes det masse humor i Tsjaikovskijs musikk. Hele verket er en endeløs dialog mellom solist og orkester, noe som kan minne mer om et kammermusikkverk enn en tradisjonell solistkonsert. Det krever at alle vi som sitter på scenen må være skjerpet når det gjelder, og gå inn 100% sammen.

Stalheim mener BFUng leverte en bunnsolid sesongåpning til publikum.

-Samholdet i orkesteret er fantastisk, og følelsen når alt klaffer musikalsk i orkesteret sammen med Kjell Seim som dirigent er ubeskrivelig, sier hun.

– Det er alltid gøy å spille med folk på din egen alder – unge som også har denne «driven» hvor man er sugen på ny musikk og tørster etter å lære mer. Det å kunne være med på å vise hva musikken går ut på er utrolig kult!

Fra BFUng til Kungliga Musikhögskulan

Solist Stalheim har selv en bakgrunn fra BFUng (da Ung Symfoni) mellom 2007 – 2009, og synes det var veldig stas å få spille med ungdomsorkesteret igjen.

– Det å få komme tilbake som solist er en stor ære og føltes utrolig gøy, foreller hun.

Stalheim begynte å spille cello da hun var 6 år ved Kulturskolen i Bergen. Senere gikk hun på Barratt Due Musikkinstitutt og studerer nå ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm hos Torleif Thedéen. Hun mener BFUng/ Ung symfoni hadde mye å bety for utdanningsvalget hennes.

– For meg var Ung Symfoni en stor inspirasjon til å satse videre på en høyere utdannelse innen klassisk musikk. Jeg vet hvor hardt orkesteret jobber og hvor engasjerte alle de unge musikerne er. Det var gøy å få være med på denne konserten og dele mange spesielle stunder med BFUng både på øvelsene og på konserten, avslutter hun.

BFUngs neste konsert er Musikalske julekort, lørdag 17. desember.

Les mer om BFUng her.