Bjørn Eirik Olsen om talentutvikling

12.06.2017 / – Hvis vi tror på noe, så går vi for det, sier Bjørn Eirik Olsen, daglig leder ved Kulturnæringsstiftelsen Sparebank 1 Nord-Norge om talentutvikling og samarbeidet med Talent Norge.

– Vårt samarbeid med Talent Norge har doblet styrken vår når det gjelder å jobbe mot unge talenter. Normalt gir Kulturnæringsstiftelsen støtte til profesjonelle utøvere, nå kan vi også strekke oss mot dem som står på terskelen til en profesjonell karriere. Dette samarbeidet betyr også at vi bygger noen institusjonelle rammer rundt talentutvikling innen ulike sjangre.

– Hvor viktig er det at disse talentutviklingsprogrammene drives av etablerte institusjoner?

– Når du er en festival eller et museum, så er dette den primære oppgaven din, men du bygger også kunnskap, nettverk og strukturer rundt virksomheten din. Dette kan igjen brukes for å tilrettelegge for unge talenter. Som Kulturnæringsstiftelse har vi et godt overblikk over vår egen region – vi vet hva som skjer hvor og med hvem. Jeg vil faktisk tørre å påstå at det ikke er mye som rører seg av kulturnæring i Nord-Norge som ikke vi har vært i befatning med.

– Hva tenker du om den sammenkoblingen av offentlige og private penger som Talent Norge representerer?

– Den tror jeg er veldig, veldig viktig. Vi har slike samarbeid på andre områder også, blant annet med Innovasjon Norge og Sametinget, mens vi er omtrent den eneste private aktøren i vår region. I Nord-Norge er det lite privat kapital. Det er ikke så mange rike mennesker her, rett og slett, og de har ikke tradisjon for å bruke penger på kultur. Men én ting er pengene – i tillegg representerer det private og det offentlige gjerne ulik kompetanse og måter å jobbe på. Det offentlige har sitt regelverk, mens vi kan være mer fleksible og gå litt mer på magefølelsen. Hvis vi tror på noe, så går vi for det. Den dynamikken i kombinasjon med et offentlig rammeverk tror jeg er bra.