Dans i uvante omgivelser

26.03.2021 / I starten av april skal TILT Grow-talentene utvikle hver sin solo sammen med en anerkjent koreograf. I løpet av en uke skal de til sammen seks teamene skape spennende dansekunst som både skal utfordre og inspirere - og ikke minst vises utenfor en blackbox.

– Nedslagsfeltet må øke hvis vi skal lykkes i å øke interessen for dans, sier koreograf Hege Haagenrud om prosjektet.

TILT Grow er et talentprogram som skal fremme fremragende prestasjoner i danseteater, samt gjøre deltakerne mer levedyktige i et felt som stadig er i endring. Et viktig mål er å bringe dans ut blant en større andel av befolkningen.

Våren 2021 skal TILT-talentene blant annet gjennomføre prosjektet Oslofjorden danser for å skape økt oppmerksomhet om områdene rundt fjorden. I forkant av prosjektet teamer talentene opp med hver sin koreograf for å utvikle en solo som kan nå bredt, enten den fremføres i en blackbox, langs fjorden – eller i en park.

–  Soloen som kommer ut av samarbeidet mellom koreograf og talent skal kunne vises mange forskjellige steder og ulike miljøer, sier adminstrativ leder i Panta Rei Pia Holden.

– Ikke bare tilpasser vi oss korona-situasjonen godt med prosjektet‚ vi ser også at publikum har stor glede av å kunne oppleve dans i uvante omgivelser. TILT Grow har gjort dette i flere år, og vi når stadig nye publikumsgrupper, legger hun til.

Koreograf- og talentteamene er valgt ut av Panta Rei og Dansens Hus. Vanligvis har et flertall internasjonale koreografer vært involvert i prosjektet, men i år har TILT Grow måttet tenke annerledes.

– Det finnes utrolig mange dyktige koreografer i Norge og i år fokuserer vi på noen av disse. Vi finner et mangfold både stilmessig og aldersmessig, og det desidert viktigste for oss er at talentene får prøve seg i ulike stiler innen sjangeren samtidsdans, sier Holden.

Holden håper og tror at utendørs-prosjektet blir like mye en utfordring for de utvalgte koreografene.

–  Det vil sannsynligvis være litt skummelt for samtlige koreografer, men flere av dem forteller at de setter pris på en utfordring. Vi håper dette prosjektet blir minst like spennende for dem. Både talentene og koreografene blir utfordret til å bruke sitt kunstuttrykk på en annen måte. Vi gleder oss veldig til å se resultatet, sier Holden entusiastisk.

– I stor grad et stunt

Hege Haagenrud er en av de seks koreografene som TILT Grow har fulgt med stor interesse de siste årene. Haagenrud har gjort seg bemerket for å arbeide i grenselandet mellom dans og teater, og bruker ofte dokumentarisk tekst som utgangspunkt for sine koreografier.

– TILT Grow-prosjektet er i stor grad et stunt og langt utenfor min komfortsone. Sist jeg gjorde en site specific må vel ha vært i Bergen for 12 år siden, sier koreografen.

– Hvordan kan vi skape et narrativ som gjør at publikum stopper opp og får lyst til å se hele sekvensen?  Jeg synes det er spennende å undersøke hvordan vi kan benytte oss av elementene rundt oss. Omgivelsene er uforutsigbare og kan lett konkurrere om oppmerksomheten; er det mulig for tilskueren å glemme de andre publikummerne og fordype seg i det som skjer? 

Hege Haagenrud. Foto: Siren Lauvdal

– Jeg har alltid hatt et guilty pleasure-forhold til dette med å jobbe ut fra tekst, og har jobbet mye med tekst som dynamikk, hvor danseren har brukt dokumentarisk tekst som musikk.

Som en videreutvikling av denne arbeidsmetoden ønsker hun at danserne nå også skal snakke på scenen som del av koreografien, og det siste året har Haagenruds dansere i stor grad utviklet bevegelser og koreografisk materiale med tekst på øret underveis. Også i TILT-prosjektet ønsker hun å utfordre hvordan vi anvender tekst. 

Nå ser den anerkjente koreografen frem til å møte en danser hun vanligvis ikke jobber med – i et forsøkslaboratorium.

 
– Iannes og jeg har bare mailet litt på forhånd. Jeg har sett en av Iannes audition-videoer, og han har sett et par av mine arbeider. Han virker trygg på tekst og er stødig i engelsk, noe jeg anser som en klar fordel. Iannes har dessuten jobbet med AMP ett år – de får kjørt seg en hel del, og utvikler seg mye i løpet av et år. Det skal bli veldig spennende å utvikle et felles språk, sier hun.

– Hvilken betydning mener du at talentprogrammer som TILT Grow har for fremtidens scenekunstfelt?

– Det positive med talentprogrammer er at de går på siden av de vanlige støtteordningene. Som koreograf tenker jeg at det er bare vinn-vinn for begge parter. I tillegg er det et kjempepluss at unge dansere får tilbud om en slags aspirantordning. Det er ikke ofte man avholder auditions i denne bransjen, og gjennom talentprogrammene får danserne en unik – og viktig – inngang inn i yrkeslivet, sier Haagenrud, og legger til:

TILT er unikt i den forstand at dansen bringes ut til publikum som vanligvis ikke ville oppsøkt den. Nedslagsfeltet må øke hvis vi skal lykkes i å øke interessen for dans. Jeg synes det er kjempegøy å spurt – og opplever det som et befriende prosjekt!

– Et korona-vennlig prosjekt

Yaniv Cohen har lang fartstid som koreograf, og har de siste årene vært involvert i det faglige rådet i Talent Norges ArtEx-program. Han gleder seg til å gjøre nok et prosjekt i Talent Norge-regi, denne gangen som koreograf og veileder.

–  Den viktigste grunnen til at jeg hoppet på dette prosjektet, var muligheten og fleksibiliteten til å jobbe under begrensninger. Det er et korona-vennlig prosjekt, sier Cohen.

Koreografen anser prosjektet til Panta Rei som en fortsettelse av arbeidet han selv begynte på for et år siden.

–  Under lockdown ble jeg nødt til å tre ut av blackboxen. Mitt største prosjekt dreide seg om å gå ut og møte publikum utenfor. Jeg opptrådte blant annet utenfor vinduene til barn som fylte år. Stadig flere dansere ble med, og to måneder senere hadde vi gjort 160 forestillinger. Da Panta Rei presenterte dette prosjektet for meg, føltes det helt riktig å takke ja.

Cohen er tydelig i sin visjon:

– Jeg liker ideen om en danser, en solo, i et annet miljø.

Yaniv Cohen.

– Tror du at du og talent Karianne Andreassen vil utgjøre en god match?

– Ja, det blir definitivt et interessant møte.  Et møte for kunsten. Vi kommer begge med en forståelse av at det vi skal gjøre er viktigere enn oss.  Jeg møtte Karianne på en festival for noen år siden, og har sett henne opptre én gang, sier Cohen, og understreker at han ser frem til å jobbe sammen med en sterk danser.

– Karianne er teknisk dyktig, og har en sterk motor. Hun er enkel å snakke med, kritisk og dessuten full av visjoner, i tillegg til at hun vet hvordan hun skal uttrykke dem. Jeg gleder meg veldig til å jobbe med henne, sier han.

– Hvilken betydning mener du at talentprogrammer har for unge dansere?

 – Var det ikke for talentprogrammene, hadde ikke unge dansere hatt jobb nå. I utgangspunktet skaper Talent Norge jobbmuligheter. I tillegg er programmene laget spesielt for unge danserne.

 – Ellers må det nevnes at det er langt flere muligheter for unge dansere i dag enn for ti år siden. Mulighetsrommet som danser utenfor skolen er bredere - det er mye å gjøre uten universitetsstruktur. Unge dansere jobber faktisk. Det er fantastisk.

En fantastisk mulighet til å jobbe en-til-en

Også TILT-talentene er svært spente på ukene som venter etter påske. Belgiske Iannes Bruylant forteller at han gleder seg stort til samarbeidet med Hege Haagenrud, og mener arbeidet hennes bærer preg av sterk fysikalitet og presisjon.

– Kvaliteten i bevegelsene står sentralt, men bevegelsene kommer vanligvis fra en tydelig konseptuell base. Jeg liker denne måten å jobbe på. Man tar utgangspunkt i en meningsfull idé, og bygger et distinkt og intrikat bevegelsesordforråd derfra, sier han.

Iannes Bruylant


– Dette prosjekter er dessuten en fantastisk mulighet til å jobbe en-til en med en koreograf jeg virkelig setter pris på. Jeg tror det vil være en berikende og lærerik opplevelse og jeg gleder meg til å se hva som kommer ut av det, sier han.

Her er listen over talenter/koreograf-teams i TILT Grow 2021:

Hege Haagenrud og Iannes Bruylant

Yaniv Cohen og Karianne Andreassen

Ines Belli og Victor A. O. Pedersen

Sudesh Adhana og Sarjo Sankareh

Mia Habib og Martine Bentsen

Den Norske Opera & Ballet/Melissa Hough og Lou Ditaranto

 

 

 



17. september 2022

Live Skullerud - Dansekunstner

"Det har vært spennende å få et innblikk i hva som rører seg i andre deler av kultur- og idrettsfeltet. Det gir meg følelsen av at jeg enklere kan løfte blikket ut av min egen boble i dansefeltet."

Live Skullerud - Dansekunstner
03. august 2022

Marianne Haugli - Danser

"Det føles veldig givende og stas å være en del av et community, som virkelig er der for oss. Spesielt i disse sårbare tider som vi dansekunstnere står i."

Marianne Haugli - Danser
18. juni 2022

Sofia Farrah - Danser

"Dette programmet har hjulpet meg til å stille riktige spørsmål rundt praksisen min. Dette er en kjerneverdi for meg, for da jobber jeg mye med hvordan jeg vil arbeide som danser og koreograf."

Sofia Farrah - Danser