–Det er mange som faller fra fordi de ikke finner veien inn i bransjen
02.04.2019 / –Der er det vi kommer inn. Dette er tilbudet jeg skulle ønske jeg hadde da jeg var ung, sier Magnus Beite. Han er filmkomponist, produsent, låtskriver og grunnlegger av nyoppstartede LIMPI-Lillehammer Institute of Music Production & Industries.
Magnus Beite fikk en idé for fem år siden. I dag er han en av grunnleggerne av det første norske tilbudet av sitt slag, nemlig LIMPI. Den utradisjonelle høgskolen tok inn sitt første kull på 48 elever høsten 2018, og går nå i gang med en ny rekrutteringsrunde for kull to.
Beite er mannen bak ideen, men har mange med seg på laget.
–Det er mange som har jobbet for å få til dette. Deriblant har den finansielle støtten fra Talent Norge vært veldig viktig for å kunne realisere LIMPI. Jeg føler også at Talent Norge er en naturlig samarbeidspartner for oss, med sitt brede spekter av kulturelle prosjekter og bidrag. I tillegg har vi fått høgskolen godkjent som et 60-poengsstudie med støtte fra Lånekassen. Det gir mange muligheten til å søke seg hit.
Han forteller mer om hva LIMPI faktisk er - og gjør.
–Dette er stedet for elever som ikke har tid til skole, med lærere som ikke har tid til å undervise. LIMPI skal sette unge talenter og bransjen i kontakt, la de møtes, bli kjent og inspirere hverandre. De unge talentene sitter på nøkkelen til morgendagens musikk, mens bransjen sitter på kunnskapen om hvordan alt fungerer. Jeg har lenge tenkt at det var et hull der. Det er mange som faller fra fordi de ikke finner veien inn i bransjen. Der er det vi kommer inn. Dette er tilbudet jeg skulle ønske jeg hadde da jeg var ung.
Beite forteller at de har workshops og foredrag med elevene, men at hovedfokuset ligger på å produsere musikk. LIMPI flyttet i januar inn på en gammel kino i Lillehammer sentrum. I kjelleren har de bygget 16 studioer, og det er der både elever og mentorer bruker mesteparten av tiden.
– Det viktigste for oss er at dette er ekte. Vi lager ikke låter og tenker hvordan de teoretisk kunne fungert i bransjen, vi produserer musikk som vi faktisk presenterer til bransjen og får reelle tilbakemeldinger på. Vi har et krav om at elevene produserer minst én låt i uka. Hver uke blir de satt i team på to eller tre, som gjerne består av en produsent, en artist og en låtskriver. De fleste er flere av disse rollene samtidig. De produserer musikk kontinuerlig, med viktig input fra mentorer fra musikkbransjen.
Allerede har LIMPIs første kull utmerket seg. Beite trekker blant annet frem at årets Idol-låt er skrevet av noen av hans studenter. I tillegg har årets kull ti mentorer de får hjelp fra, i tillegg til lærere og foredragsholdere. Mentorene kommer fra imponerende bransjenavn, som Stargate og Sony Music, i tillegg til noen internasjonale navn, som Emily Warren.
– Skal du bli en stor musiker må du sikte internasjonalt. Derfor kjører vi alt på engelsk. Vi har et internasjonalt miljø her, med elever fra mange forskjellige land, ikke bare Norge.
LIMPI er altså en internasjonal høgskole. Hvorfor valgte dere da å legge skolen til Lillehammer?
– Lillehammer er en kulturrik studentby. Her ligger også både Filmskolen og TV-skolen, og det er et godt, kreativt studentmiljø her. Samtidig er det en liten by med få distraksjoner, så elevene får muligheten til å gå inn i den boblen de trenger. Vi tilbyr et år hvor man bare fokuserer på å produsere musikk, utvikle seg som produsent, låtskriver og artist, bli kjent med bransjen og bygge nettverk. Derfor passer det fint med Lillehammer.
Hvordan opplever du at det går med deres aller første kull?
– Vi er utrolig fornøyde! Vi har virkelig klart å finne de beste talentene, og det er utrolig gøy å se at det skapes viktige bånd mellom studentene, at samarbeidende fungerer, og å se utviklingen deres bare fra de kom hit i høst til nå. Det produseres vanvittig mye bra her og alle er inne i en boble hvor det skapes utrolig mye kult nå. Vi har flere låter som er på vei ut nå, både i Norge og internasjonalt. I tillegg ser vi at bransjen responderer godt, stadig flere kontakter meg og ønsker å forelese eller være mentor - og de som er mentorer synes det er gøy og knytter kontakter. Jeg gleder meg til å følge talentene videre, sier Beite stolt.
Les mer om LIMPI her.
Foto: Caroline Roka