– Det finnes utallige eksempler på spillmusikk som er så bra at den kan nytes helt uavhengig av spillet
23.08.2024 / Søndag er det NRK-premiere på Talent Norges konsertdokumentar «Let's Play». Her får du oppleve talentutvikling på høyeste nivå når dagens og morgendagens maestroer dirigerer storslått musikk fra «Zelda», «World of Warcraft», «Assassin’s Creed» og «Pokémon»
Foto: Andreas Roksvåg
Under årets Festspillene i Bergen arrangerte Talent Norge konserten «Let's Play». På programmet denne kvelden stod spillmusikk og visuelle installasjoner som tok pusten fra deg. Musikken var hentet fra flere av verdens mest populære spill, Grieghallen var badet i videomapping utført av lys- og videokunstneren Philipp Geist, og på podiet stod fire av de største dirigenttalentene i Norge sammen med verdensstjernen Eimear Noone.
Nå er «Let's Play» blitt til en konsertdokumentar som vises under programposten «Hovedscenen» søndag 3. oktober klokka 19.45 på NRK 2, og dessuten blir tilgjengelig i NRKs nettspiller. Les mer og se den her!
Talentutvikling
Bakgrunnen for konserten er talentsatsingene Dirigenløftet og Talent Norden. Guro Ansteensen Haugli (f. 1994), Daniel Reith (f. 1992), Hannah Howard Andresen (f. 1997) og Aage Richard Meyer (f. 1994) er alle blant de største dirigenttalentene i Norge og deltakere i Talent Norge og Sparebankstiftelsen DNBs Dirigentløftet - en helhetlig og langsiktig satsing for å styrke Norge som dirigentnasjon. Daniel Reith var også et av talentene i «Globus – unge talenters globale veier» – et pilotprosjekt som er en del av Talent Norges oppdrag om å se på mulighetene for å etablere et Talent Norden basert på Talent Norges modell.
Sentralt i denne modellen står kunnskapsdeling og samarbeid, også på tvers av sjangere. Ved første øyekast kan det være langt fra en gamingkonsoll til Gríeghallen. Men hvis du tenker på musikken passer de perfekt sammen. Spillprodusentene bruker store ressurser på musikalske lydspor som ikke bare egnet til å hensette spilleren i den rette stemningen, men som også løfter totalopplevelsen av spillet som kunstnerisk produkt.
- Nytes helt uavhengig av spillet
Jostein Hakestad er spillekspert og programleder for den anerkjente spillpodcasten Rad Crew. Ifølge ham er det helt naturlig at sjangerne møtes også utenfor spillets verden.
– Det finnes utallige eksempler på spillmusikk som er så bra at den kan nytes helt uavhengig av spillet, sier Jostein Hakestad og fortsetter:
– Noen spillentusiaster vil kanskje være uenige i dette, men jeg mener det er et kjennetegn på god spillmusikk at den ikke bare fungerer i kontekst av spillet, men er minneverdig nok til at du får lyst til å oppsøke den også i andre sammenhenger. God musikk er god musikk uansett.
Mentorskap
Mentorskap står også sentralt i Talent Norges modell. Den irske, prisvinnende dirigenten og komponisten Eímear Noone er kjent for sitt arbeid innen film- og spillmusikk, med titler som World of Warcraft og The Legend of Zelda på CV-en. Hun arbeidet sammen med Guro Haugli, Daniel Reith, Hannah Andersen og Aage Richard Meyer gjennom hele våren 2021 som en del av Dirigentløftets program Dirigenforum - et praksisorkesterprogram rettet mot musikere eller dirigentstudenter som er i utvikling og som allerede kan vise til et høyt dirigentfaglig nivå og kunstnerisk potensiale.
Et av resultatene er altså «Let's Play» der vi kan love spillmusikk i stort format. I dokumentaren møter vi de fire talentene i arbeid sammen med Noone og ser dem lede Bergen Filharmoniske Orkester gjennom storslagne verk og lekne melodier til spillserier som «World of Warcraft«, «Fortnite» og «Call of Duty« samt klassikere som «Tetris», «Pokémon» og «Super Mario».
Sjangere møtes
I tillegg blir det fantastisk å se sjangere møtes til glede for nye og eksisterende entusiaster. For mange av våre kommende kunst- og kulturstjerner er dette også helt naturlig.
– Det å endelig få framføre spillmusikk er en ung drøm som går i oppfyllelse. Jeg spiller dataspill selv. Det er nostalgisk for meg, fortalte Aage Richard Meyer til NRK i forbindelse med konserten. Lærerikt er det også:
– Det er en spennende utfordring som en som ung dirigent ikke opplever til vanlig. Å gjøre det i trygge rammer er utrolig lærerikt. Det er en stor mulighet for oss.
Hakestad i Rad Crew sier også at dette byr på muligheter for begge sjangere.
– Når musikkorkestere setter opp spillmusikk, er det utelukkende til fordel både for spillverdenen og for orkesteret. Spillmusikk kan øke sin anerkjennelse og anseelse; orkestrene utvider sin relevans og når ut til nye publikumsgrupper, mener Hakestad, som selv gjerne oppsøker orkesterkonserter, enten det er spillmusikk, filmmusikk eller klassisk på reportoaret.
Dokumentaren «Let's Play» vises på NRK 2 søndag 3. oktober klokka 1945. Den blir også tilgjengelig i NRKs nettspiller. Les mer og se den her!
OM LET'S PLAY
Talent Norge og Festspillene i Bergens samarbeid er viktig for unge kunstnere i toppsjiktet og er en sentral arena der vi sammen kan hjelpe flere enestående talenter til å nå egne store, ambisiøse mål.
Blant de medvirkende på «Let's Play» var dirigent og komponist Eimear Noone, talentene Guro Haugli, Daniel Reith, Hannah Andersen og Aage Richard Meyer, lys- og videokunstneren Philipp Geist og Bergen Filharmoniske orkester.
Dokumentaren «Let's Play» vises på NRK 2 søndag 3. oktober klokka 1945. Den blir også tilgjengelig i NRKs nettspiller. Les mer og se den her!
OM DIRIGENTLØFTET
Sparebankstiftelsen DNB og Talent Norge har initiert, eier og drifter Dirigentløftet.
Satsingen skal bidra til en felles mobilisering for å løfte norske dirigenter nasjonalt og internasjonalt.
Dirigentløftet omfatter en rekke ulike programmer og tiltak, gjennom et breddeprogram og et eliteprogram.
OM TALENT NORDEN
Talent Norge har fått i oppdrag å se på mulighetene for å etablere et Talent Norden, og høsten 2021 lanserer vi flere spennende nordiske satsinger og samarbeid som vil sikre utviklingen av talenter i et stadig mer internasjonalt kulturliv.
Første steg i Talent Norden var «Globus - unge talenters globale veier» – et nordisk pilotsamarbeid mellom Nordisk Kulturfond og Talent Norge som skal bidra til å gi kunnskap om unge talenters globale veier og danne grunnlaget for et mulig mer langsiktig nordisk samarbeid.
Det er bevilget to millioner kroner på statsbudsjettet til Talent Norges nordiske satsing for å innhente kunnskap for et mulig langsiktig nordisk samarbeid og mulig etablering av et Talent Norden.