Det Norske Jentekor klar for innspilling og urfremføring

25.02.2019 / I løpet av året kommer et album med de to verk som er spesielt skrevet til Det Norske Jentekor, og snart spiller koret inn bestillingsverket «Asylos». 31. mars fremfører de også det helt nye verket «Sirkling» under Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival.

«The Beauty That Still Remains» av Marcus Paus, ble innspilt i april 2018. Nå er det klart for innspilling av «Asylos» komponert av Maja Ratkje. Disse to verkene utgjør det kommende albumet.

Det Norske Jentekor bestiller og urfremfører mye musikk, og vi ser det som et ansvar å bringe denne musikken videre til et stort publikum, og alle helst også gjøre den tilgjengelig slik at andre kor i Norge og resten av verden oppdager den og ønsker å fremføre den. Dermed er det svært viktig å spille inn musikk som er skrevet til oss, sier kunstnerisk leder og dirigent, Anne Karin Sundal-Ask.

’Asylos’ kommer fra gresk og betyr ukrenkelig. Komponist Maja Ratkje og forfatter Aasne Linnestå vil sette menneskeverdet i sentrum. Gjennom «Asylos» ønsker opphavskvinnene å kunstnerisk drøfte hva tilhørighet og utenforskap betyr for oss i dag, spesielt med tanke på situasjonen for vår tids pilgrimmer: asylantene.

 «Asylos» er bygget opp som en konsertforestilling. Lytteren trer inn i et lekent, men også alvorsfylt rom. Sangerne folder ut et mangefasettert og vitalt lydteppe. I spennet mellom nykomponert og gregoriansk sang oppstår alt fra utforskning av tradisjonelle norske barneleker, til rytmisk lek og nyskrevet poesi, inspirert av blant annet bønn og salmesang. Verket ble bestilt i anledning 100-årsjubileet i 2013 for kvinners stemmerett, av Olavsfestdagene i Trondheim.

 Det er plateselskapet 2L og produsent Morten Lindberg som gjør innspillingen. Den forrige plata til Det Norske Jentekor «Folketoner» ble GRAMMY-nominert. 

Å spille inn plater med samtidsmusikk er svært krevende for våre unge utøvere, det krever perfeksjon og tålmodighet. Vi opplever at CD-innspillinger er motiverende, slik at jentene yter sitt aller beste i øvingsperioden og under innspillingene. Selv om dette er hardt arbeid, er det noe sangerne gleder seg til, og som de gjør med stolthet, sier Sundal-Ask.

Synger om vår tids viktigste utfordringer
Under Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival 31. mars er det duket for urfremføringen av verket «Sirkling», som også er komponert av Maja Ratkje.

Sirkling handler om miljø og naturvern, om flukt som konsekvens av klimaendringer, og om forvandling – med blikk på naturens sykluser og hvordan den er i endring. Sentralt i verket står vannet som alltid er urgammelt og nytt, og som sirkler i et evig kretsløp mellom jorden og himmelen. Verket er også inspirert av Henrik Wergeland. Han løftet alltid blikket fra det nasjonale og lokale til det internasjonale og globale, noe som er helt vesentlig i klimasaker. Wergeland var også tydelig på at poesi og idealer kun har kraft dersom de ledsages av handling og aktiv innsats for det man står for.

Les mer om konserten her. 
Les mer om talentsatsingen her.

Foto: Birgit Solhaug

29. juni 2023

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Voksenåsen Vokalakademi

Voksenåsen vokalakademi er et nordisk talentprogram for klassiske sangere.

Voksenåsen Vokalakademi

(WOYS) - The Wilhelmsen Opera Studio for Young Singers

WOYS er et program for unge sangere, som nylig har fullført sin operautdannelse og som står på terskelen til et profesjonelt liv.

(WOYS) - The Wilhelmsen Opera Studio for Young Singers