Dette er årets NSP 2-talenter

19.11.2020 / – Energien i gruppen slår mot deg med en gang du trer inn i studio, forteller Guro Nagelhus Schia om årets NSP 2-kull. Bli bedre kjent med talentene.

Alle foto: Erika Hebbert

Guro Nagelhus Schia er stolt av å presentere årets NSP 2-kull, som til sammen består av syv dansere med nasjonal og internasjonal bakgrunn.

– Danserne i årets NSP 2 har svært ulike kvaliteter og personligheter samtidig som de jobber utrolig godt sammen i et team. Energien i gruppen slår mot deg med en gang du trer inn i studio. De er åpne, kreative, generøse og sultne på å jobbe. Det er en gave å jobbe med dem! Forteller Nagelhus Schia.

NSP 2 er et nasjonalt talentprogram for samtidsdans i regi av Nagelhus Schia Productions i samarbeid med Bærum Kulturhus, Talent Norge og Sparebankstiftelsen DNB. Programmet skal fange opp de beste unge danserne, hjelpe dem til å utvikle sitt kunstneriske talent og bygge grunnlaget for en profesjonell karriere samtidig som de mottar lønn for arbeidet. Kandidatene må ha høgskoleutdanning innen dans, og det må ikke ha gått mer enn tre år siden endt utdanning. 

– Årets talenter startet året med en intens og utfordrende workshop med skuespillercoach Pascal Luneau for å bli bedre kjent samt åpne opp nye sider ved seg selv som utøvere. Så gikk de rett inn i to uker research-arbeide med koreograf Ida Haugen med påfølgende arbeidsvisning. De har blitt kurset i regnskap, søknadsskriving og mentaltrening, forteller hun.

I skrivende stund er deltakerne godt i gang med prøver på «Realness». Realness er et ellevilt dansedrama av den internasjonalt anerkjente koreografen Daniel Proietto som leker med reality-konseptet. Tilsynelatende overflatisk og ekstravagant går Realness bak fasaden og tvinger oss til å konfrontere våre egne fordommer. 

 – Stykket blander elementer fra dans, drama og film. Realness består av et fargerikt persongalleri som utfordrer de håndplukkede danserne fra NSP 2 til å spille på et bredt register av talenter og følelser og til å virkelig by på seg selv. I tillegg dukker noen «gjester» fra Nagelhus Schia Productions opp.  Premieren er satt til 8. januar – det blir veldig spennende, forteller Nagelhus Schia.

«Realness» direkteoverføres fra Bærum Kulturhus 27. og 28. januar 2021 kl. 20.00. Billetter kommer snart for salg.

 

– NSP 2 dekker et behov for unge kunstnere som trenger praksis i en profesjonell setting

Talent Norge har tatt en prat med årets NSP2-kull om deres bakgrunn, forventninger til programmet – samt hvilken verdi talentprogrammer som NSP 2 for fremtidens dansekunstnere.

Elias BäckebjörkJeg heter Elias, kommer fra Sverige og flyttet til Oslo tidlig i høst. Jeg har turnert mye rundt som danser og jobbet flere forskjellige steder. Det jeg gleder meg mest til denne sesongen er muligheten til å jobbe og skape sammen med andre artister i et varmt og innbydende miljø. I løpet av den korte tiden som har gått har jeg utforsket nye sider av meg selv og blitt langt mer bevisst eget kunstnerskap samt hva det betyr for fremtiden min.

– NSP2 er et flott springbrett for unge kunstnere som kommer rett fra utdannelse, og som ønsker å etablere et liv som uavhengig danser. Du utfordres til å realisere egne mål og ambisjoner for potensielle fremtidige verk – og jeg håper at programmet fortsetter å vokse seg større og at flere dansere får utbytte av det i årene fremover. 

Victor A. O. Pedersen

– Jeg er utdannet jazzdanser fra KHIO, har bakgrunn innenfor hip hop, i tillegg til å ha danset med Tabanka Dance ensemble i 6 år – med fokus på afrikansk og karibisk-basert samtidsdans. Jeg elsker å jobbe sjangeroverskridende – og er opptatt av å la det man ønsker å uttrykke være motor for skapelse av bevegelse. Det jeg ser mest frem til som NSP 2-deltaker er jobbe, vokse og utvikle meg sammen med de andre fantastiske danserne som deltar på programmet.

 – Jeg tror NSP 2 er et veldig viktig mellomledd som gir nyutdannede dansere mulighet til å få jobb og erfaring samt utfolde seg som kunstnere. I tillegg tror jeg at det er veldig positivt og knytte bånd med NSP som også er helt i starten av sin forhåpentligvis lange reise som nasjonalt kompani. 

Iannes Bruylant

- Jeg har mange års bakgrunn som konkurransegymnast og dro etter hvert til Nederland for å studere ved Artez, University of the Arts som jeg ble uteksaminert fra for et og et halvt år siden. Jeg gleder meg til å få sjansen til å utvikle meg som danser og kunstner i løpet av min tid på NSP 2, og jeg føler meg privilegert som kan leve ut lidenskapen min i en tid der scenekunstfeltet sliter mye. Jeg er glad for å finne et pleiende og oppmuntrende sted for kunstnere her på NSP.

 - Jeg synes NSP 2 er en flott mulighet for unge dansere som befinner seg i et veiskille i karrieren. Alle deltakerne er nylig uteksaminert, og dette programmet dekker et behov for unge kunstnere som trenger praksis i en profesjonell setting; samtidig får vi fokusere på vår egen utvikling. Vi får en unik sjanse til å tilegne oss verdifull erfaring, omgitt av svært talentfulle og motiverte kolleger og koreografer. 

 

Torill Kolsrud

Jeg er født og oppvokst i Bergen, hvor jeg i tidlig alder begynte med dans på fritiden. I starten var det mest fokus på klassisk ballett, før jeg ble introdusert til flere stiler og ble en mer allsidig danser. Jeg tok så en treårig utdannelse for profesjonelle dansere ved Balettakademien i Stockholm. Der fikk jeg møte mange kunnskapsrike og spennende dansere og koreografer. Etter eksamen var jeg ett år i Nationaltheater Mannheim sitt dansekompani, for deretter å flytte tilbake til Norge for å utforske jobbmulighetene her. Det jeg har sett mest frem mot har vært å få være del av en fantastisk talentfull og kreativ gruppe, det gjelder både danserne og resten av teamet rundt. Det er en gruppe som har utrolig mye å gi, hvor vi alle kan lære mye av hverandre. 

– Talentprogrammer og mentorordninger har utrolig stor verdi for fremtidens dansekunstnere! NSP 2 er viktig i flere ulike stadier av en dansers utvikling - fra barne- og ungdomsårene, under utdanning, og når en er nyutdannet. Et program som NSP 2 bidrar til å gi nyutdannede dansere kunnskap og verktøy for en fremgangsrik fremtid i feltet. 

Vivian Pakkanen

– Jeg er fra Jyväskylä i Finland hvor jeg begynte å danse i ung alder. I 2016 flyttet jeg til Norge for å studere samtidsdans på KHiO, og har også jobbet et år i London som bedriftsmedlem i Rambert2 før jeg startet NSP2.

- For meg tilbyr programmer som NSP 2 en mulighet til å jobbe med erfarne mennesker innenfor feltet på et tidlig stadium av karrieren. Dette hjelper enormt med å forme ambisjonene mine og hvordan jeg ønsker å jobbe i fremtiden.

Anna Benedicte Andresen

 

– Jeg er 22 år og som nyutdannet samtidsdanser fra KHiO, er jeg utrolig takknemlig for å være deltager av NSP2. Under disse tider er det mange i kunstfeltet som sliter, og det å ha en arbeidsplass jeg kan gå til som dette, er helt fantastisk. Dette talentprogrammet kan lette overgangen til det profesjonelle feltet, som igjen åpner flere muligheter for fremtidens dansekunstnere. Jeg ser frem til å se resultatet av den pågående produksjonen «Realness» hvor vi får utfordret danseferdigheter, kreativiteten og skuespiller evnene.

– Jeg håper at dette året vil bidra til flere arbeidsmuligheter i det norske dansefeltet, og er glad for de kontaktene man får ved å være en del av NSP.  

Panisara Wanlopbanham

 

– Jeg ble født i Bangkok i Thailand, hvor mitt første møte med dans var gjennom thai tradisjonell dans. I ung alder flyttet jeg til Haugesund og startet ikke med å utøve dans på et intenst nivå før danselinja på Skeisvang vgs. Deretter fortsatte jeg studiet på Kunsthøgskolen i Oslo, og startet i NSP 2 etter endt studie. Da jeg startet så jeg virkelig frem til å blant annet kunne ha et rom for å utforske sammen med nye og kjente dansekunstnere, særlig i denne rare tiden vi befinner oss i.   

– Talentprogrammer og mentorordninger som NSP 2 gir muligheten for å bygge en bro mellom det å være fersk og nydannet til et allerede etablert felt. Det åpner for en mulighet til å innhente ulike erfaringer gjennom det innholdsrike året vi får ved å ta del i dette programmet. Erfaringene vil kunne gi unge nyutdannede dansere som meg mere kunnskap og utallige verktøy som vil være betydelige i reisen for å videre forme sitt eget voksende kunstnerskap. 

 

OM NAGELHUS SCHIA PRODUCTIONS
Vis mer

 

 
NSP 2: Realness

Streaming av "Realness" av Daniel Proietto, med dansere fra NSP 2 og NSP.

NSP 2: Realness

Kompetanseutviklingskurs for NSP 2

Et mentorprogram med teknisk, koreografisk og scenisk talentutvikling på svært høyt nivå. Kompetanseutviklingsprogrammet skal gi utøverne et så bredt grunnlag som mulig for å kunne skape en bærekrafti

Kompetanseutviklingskurs for NSP 2
01. januar 2021

Pressemelding FRIKAR X nye talent 2020-2021

FRIKAR X har fått fornya tillitt fra Talent Norge og har i høst gjennomført prøvedans for tre nye år. I et pandemiår med få prøvedansere ble søknadsbunken stor.

Pressemelding FRIKAR X nye talent 2020-2021