– Dette er ikke litt av begynnelsen en gang, nå gjelder det å jobbe dobbelt så hardt

16.05.2023 / LIMPI-talentene gjør seg stadig mer internasjonalt bemerket. Låtskriverne Lise Sofie Reppen og Emily-Madelen Aarsheim står bak hitlåta til den kanadiske youtubestjernen Tate McRaes «Lie to me». I skrivende stund har låta over 10 millioner avspillinger på Spotify alene. – Èn låt kan forandre livet ditt, sier grunnlegger av LIMPI Magnus Beite.

Av Johanna Holt Kleive
Coverfoto: Isakuzamaki 

– Det er ganske tungt om dagen, det må vi ærlig innrømme. Etter at «Lie to me» kom ut har vi hatt det sykeste «kamikazesyndromet» noensinne, sier tidligere LIMPI-talenter Lise Sofie Reppe og Emily-Madelen Aarsheim og ler. 

Talent Norge møter dem over Skype noen uker etter release for å snakke om låta som har tatt verden med storm, veien til suksess og hva som skal til for å lykkes i den internasjonale musikkindustrien. Med oss har vi Magnus Beite, grunnleggeren av LIMPI – utdanningsinstitusjonen som de siste årene har gjort seg bemerket for å fostre en rekke anerkjente hitmakere. De to talentene medgir at de kjenner på presset.

Jeg sier til meg selv at jeg aldri har skrevet en bra sang, at jeg aldri kommer til å gjøre det igjen og det var ren flaks. Det gjelder å ikke si seg fornøyd. Det er nå vi virkelig må bevise hva vi er gode for, sier Lise Sofie.

– Ja, dette er ikke litt av begynnelsen en gang, nå gjelder det å prestere og jobbe dobbelt så hardt, legger Emily til.

– Men det må da være lov å si seg litt fornøyd også?

– Absolutt, det er fantastisk! Vi skrev denne låta for to år siden, og da var det ingen som brydde seg. Nå har vi fått bekrefta at vi har gjort noe bra, vi mottar flere henvendelser og opplever en litt annen type entusiasme i rommet, sier Lise Sofie.

Bak låta står også LIMPI-studentene Eirik Gjendemsjl, Manon van Dijk, Marthe E.Strand og Nicolay Øverland.

Lise Sofie Reppen og Emily-Madelen Aarsheim. Foto: Henrik Granseth

Må elske prosessen

LIMPI (Lillehammer Institute of Music Production and Industries) er Norges eneste musikkutdanning som har til formål å utvikle talenter innenfor låtskriving og musikkproduksjon. I samarbeid med Talent Norge skal LIMPI MENTOR knytte norske talenter direkte til internasjonalt anerkjente hitmakere og musikkprodusenter. Men det er ikke det internasjonale aspektet som driver de to talentene. Det er først og fremst gleden over å lage musikk.

– Du er nødt til å elske prosessen i sin helhet. Vi lager over 300 låter hver i året, men bare en promille ser dagens lys. Hvis du ikke liker det du gjør når du gjør det, kommer du aldri til å finne motivasjon til å fortsette, slår Emily fast.

Det sier Lise-Sofie seg enig i, og forteller at de fikk beskjed om å ikke henge seg for mye opp i låten – men heller gå videre.

– En av mentorene våre, Amund, var aldri fan av den låta. Han sa at vi ikke skulle bruke mer tid på den. Men vi gav oss ikke. Og dét er litt artig. Det er ingen som kan fortelle deg hva som blir den neste store låta, sier Lise Sofie.

Hverdagen til en låtskriver og produsent preges av lange dager, hard konkurranse og beintøft arbeid. I de fleste tilfeller faller musikken for stumme ører og er svært lite inntektsbringende. Men én låt kan forandre livet ditt. Denne muligheten, dette hvis, er det som driver studentene på LIMPI, forklarer Beite.

Selv de største hitlåt-skriverne i verden forholder seg til en verden der 95 % av det som lages ikke kommer ut. Det er ikke sånn at en låtskriver plutselig knekker koden og utelukkende går for de 5 % som blir noe av. Bransjen fungerer ikke slik. Det er på mange måter tilfeldig hvilken dag den store låta blir til. Men det er ikke tilfeldig at den blir skapt, forteller han.


I samarbeid med Talent Norge knytter LIMPI MENTOR norske talenter direkte til internasjonalt anerkjente hitmakere og musikkprodusenter. Foto: John Richard Rolseth

Hitlåten var en av flere hundre låter som ble til i studiolokalene på Lillehammer. Beite minnes hvordan jentene slet med låta, og aldri gav seg. De skrev om versene, hentet inn flere ressurser til teamet og fant stadig nye måter å løse det på.

– Jeg er imponert over arbeidet, og det er først og fremst innstillingen som er vesentlig. Du kan ikke bestemme deg for at du idag skal skrive den store låta som forandrer livet ditt, men du kan tenke at du har muligheten. Du griper sjansen hver gang du har den. Da er det ikke lenger tilfeldig at du en dag lykkes, sier Beite.

Holdningen er nøkkelen til suksess


Nøkkelen til LIMPI-studentenes suksess dreier seg altså ikke om å knekke koden til alle verdens hitlåter. Det er snarere holdningen til arbeidet, forteller Beite.

– Vår utdanning handler i bunn og grunn om å gi studentene en profesjonell tilnærming til det de driver med - at de lærer seg å jobbe hardt og gjør det beste ut av alle låtene, forteller han, og utdyper:

– Det handler om å ansvarliggjøre musikken og personene bak. Det er ikke nettverket som skaper hits, det er alt du investerer i prosessen. Det er ekte historier som ofte blir til de beste låtene. En god låt betyr mye for den som skriver, og det er større sjanse for å nå lytterne. Det er kjærlighetssorger, blod, svette og tårer. Og du får de beste mentorene i verden til å veilede deg i tillegg.

– Vi må også snakke litt om den nye situasjonen som en følge av pandemien. Har nedstengingen ført til endringer i LIMPIS måte å jobbe på?

–  Vi hadde nedstenging i første fase, men er blant dem som trenger å fasilitere. Vi er heldigvis en liten boble, holder oss mest til hverandre og tar ikke noen stor risiko akkurat nå. Vi har et uansett et godt nettverk som gjør at vi kan holde ting gående gjennom en ny, eventuell lockdown, forteller Beite. 

LIMPI-kullet 2020-21. Foto: John Richard Rolseth


Skal ha en grammy

Emily og Lise får ikke sagt nok hvor inspirerende det var å leve og være omgitt av til sammen 48 studenter som matet hverandre med høy integritet og arbeidsmoral.

–Studentene på LIMPI slår seg ikke til ro, det er et evig arbeid, man skal gjøre det låta trenger, lage noe som føles ekte. Det er den attituden du og alle de rundt deg har, forteller Emily, og legger til:

– Og ja, jeg skal ha en grammy! Hadde det ikke vært for LIMPI, hadde jeg aldri turt å si noe sånt. Det er absurd at en fra Farsund, som nesten ikke bestod videregående engang, hevder noe sånt. Haha!

Rädji Haga

Rädji Haga er et helt nytt talentprogram i regi av det Altabaserte musikkselskapet Hedline Arts.

Rädji Haga

Talentprogrammet FRAMR

Talentprogrammet FRAMR er Hemsingfestivalens talentprogram for klassisk musikk og folkemusikk.

Talentprogrammet FRAMR
29. juni 2023

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program