Drømmer du om å dirigere orkestre rundt om i landet?

16.05.2023 / Søk opptak om prøvedirigering for elitesatsingen Dirigentløftet innen 1.mai!

Dirigentløftet er Norges første og største helhetlige program for utvikling av norske dirigenttalenter. Målet er å heve nivå, dyrke kompetanse, øke status, skape samarbeid og bidra til økte karrieremuligheter.

Første talent i Opptaktprogrammet er Nils Erik Måseidvåg fra Stavanger, som i dag regnes som et av Norges store dirigenttalententer. Han har allerede gjestet flere norske profesjonelle ensembler med stor suksess. Denne uken dirigerer han blant annet seks skolekonserter med Fillharmonien. 

– Det er over 1200 entusiastiske 5.klassinger til stede på hver konsert. Når du kommer inn på podiet, er det som å skulle lede en rocekonsert! sier Måseidvåg og ler. 

Nils Erik Måseidvåg. Foto: Vincent Hardakar.

Samarbeidet med fillharmonien er bare ett av mange prosjekter Måseidvåg har blitt tilbudt etter endt tid i Opptakt. Ifølge dirigenttalentet er programmet et viktig springbrett til bransjen.

– Opptakt har gitt meg verdifulle timer på podiet med profesjonelle orkestre, sjansen til å gjøre prosjekter med skikkelig repertoar og gjennomføring av flere konserter. Når man kommer ut i det profesjonelle miljøet, er det bare praksis som gjelder. Det er helt avgjørende at dirigenter får jobbe med profesjonelle orkestre på et tidlig tidspunkt, sier Måseidvåg.

– Hva er det viktigste du har lært i prosessen?

– At det skjer voldsomt mye i øyeblikkene musikk skal forløses i en konsert. Det er bare på konsert du får en klar og tydelig tilbakemelding på om strategien du har valgt å bruke faktisk gir uttelling, forteller Måseidvåg.

Det unge dirigenttalentet understreker at Norge som dirigentnasjon går en svært positiv tid i møte.

– De siste årene har det blitt lagt mer og mer til rette for et felles forum for norske dirigenter, med dirigentuka i Stavanger som et av høydepunktene. Der samles studenter og lærere over hele landet. Det er fint å kunne treffe likesinnede og diskutere problemstillinger i faget.

Interessert i å bli en del av Opptakt?

Dirigentløftet retter seg mot de aller største talentene som kan vise til store kunstneriske ambisjoner og til modent dirigentfaglig håndverk. Opptakt omfatter en rekke ulike program og tilbud på alle nivå, og gjøres i samarbeid med kulturskoler, høyere utdanningsinstitusjoner, amatørensembler og profesjonelle institusjoner, ensembler og orkestre rundt om i landet.

Oppfølgingen i Dirigentløftet er i all hovedsak individuell. Det tilbys en konsert­serie og mesterklasser med landets profe­sjonelle orkestre, og mentorene er på internasjo­nalt nivå. I tillegg får deltakerne tilgang på kurs, konsertbesøk, dirigentmøter, metodikk og materiell.

Søk om prøvedirigering med KSO i Kilden Kulturhus,18.og 19. juni innen 1.mai.