– Du må elske jobben, gå den ekstra mila hele tida

16.05.2023 / Kun 2,6 prosent av verdens musikkprodusenter er kvinner. Det akter «Nordic Songs» å gjøre noe med. Denne uka var 25 produsenter, artister og låtskrivere invitert til låtskrivercamp over tre dager for å produsere fremtidens hitlåter.

Av Johanna Holt Kleive
Foto: Robin Bøe

– Dette går over all forventning. Vi satte vi igang klokken elleve i går, og plasserte folk i ulike grupper. Det er så gøy i studio at de fleste sitter helt oppslukt i uendelige timer, men vi drar dem jo hit og dit for å hilse på alle sponsorene og plateselskapene, sier en entusiastisk Kristin Skolem, grunnlegger av Nordic Songs.

Vi befinner oss på Comfort Hotel i en slags lunsjpause - for de som har klart å løsrive seg fra flytsonen. Foruten seks deltakere fra LIMPI, er det fløyet inn produsenter, låtskrivere og artister fra Los Angeles, Sverige, Nederland og Finland. Nå er de dyktige kvinnene samlet over tre intense dager for å produsere mange låter.

Nordic Songs AS ble stiftet i 2019 av de tidligere LIMPI-studentene Kristin Skolem og Vegard Hurum, med støtte av NOPA, GramArt, Norsk Tipping, Musikkforleggerne, Music Norway, TONO og Talent Norges Kvinnesatsing. Julie Enger Børresen var også med som initiativtager fra start. Låtskrivercampen har til formål å organisere skrive- og produksjonscamper, nettverksbygging og publishing innen musikkbransjen. Deltakerne blir fordelt i ulike grupper hvor de produserer musikk i tre dager, som avsluttes med lyttesession for A&R's fra norske og internasjonale plateselskaper siste dag.

– Dette er musikere i verdensklasse. De aller fleste er allerede anerkjente og har hevdet seg i bransjen. I tillegg har vi har noen nye stemmer på laget vi ønsker å synliggjøre, forteller Skolem.


Hva utgjør et talent fra et låtskriverperspektiv?

– Det er vanskelig å si, det er liksom et hemmelig element man kicker på eller ikke. Det er dette man alltid søker etter i studio, sier Hurum og smiler.

Selv har han bakgrunn fra jazzlinja på videregående. Men etter ett år på LIMPI er virkeligheten blitt en annen. 

– Da jeg fortalte LIMPI at jeg hadde spilt jazztrombone i flere år, svarte en av dem: det driter vi i. Kan du produsere musikk? Det var det eneste som var viktig. Og det er jo helt riktig, jeg har jo forstått det. Det har ikke noe å si hva du kan, så lenge du lager de beste låtene, sier han og ler. 

Credit til teamene bak

Svanhild Katrine Skrede jobber i Sony Music, et av plateselskapene som har blitt invitert til lyttesession. To av deltakerne på campen, Adelene og Mathilda, er allerede signert hos dem. Nå ser Skrede frem til å høre hva deltakerne har jobbet med gjennom det hun omtaler som en perfekt møteplass.  

– Vi jobber mye med låtskrivere og produsenter gjennom artistene som er signert hos oss. Vi ønsker å se flere kvinner i denne miksen, spesielt på produksjonssiden. Det er viktig å fremheve alle som bidrar til låtene vi gir ut. Heldigvis er det blitt et større fokus på produsentene og låtskriverne de siste årene, og informasjonen om bidragsyterne er blitt mer tilgjengelig, eksempelvis kan du sjekke credits på Spotify.

Emily-Madelen Aarsheim Harbakk, under artistnavnet "Gucci Caliente", er blant en av deltakerne under campen. Hun forteller at det til nå har vært en fantastisk bra session - en form for speed-dating.

– Jeg var ikke hjemme før fire idag morges. Idag har vi allerede gjort en sang og musikkvideo. Mest sannsynlig havner vi på VG-lista 2021, det kan du sitere meg på. Hehe.

– Det er godt gjort, klokken er jo bare tre på formiddagen. Hvordan er det mulig?

– Vi har tatt det til et nytt nivå med denne campen. Vi skal skrive en ny låt etter lunsj. Poenget er at vi skal lage ting på kort tid. Tidligere idag så vi en video av en and som trampet fort, syntes det hørtes kult ut og sampla det. Så begynte vi å rappe over denne anda. 

–  Dette er jo en måte å leke og ha det moro. Det er viktig. Det er en måte å bryte isen og bli kjent med hverandre. Veldig ofte er det å skrive musikk frustrerende og vanskelig, man kan sitte i timesvis, forteller hun.

Ifølge Emily må låtskrivere og produsenter i dag være på et nivå der man skal evne å produsere en eller to låter om dagen. Det handler ikke bare om å lage en sang fort, det handler om å være profesjonell.


– Jeg elsker denne campen og idéen. Dette er ikke et bare et forsøk på å samle damer sammen og vise bransjen at vi duger. Dette er en act of rebellion, that’s what it fucking is! Alle deltakerne er på et vanvittig høyt nivå. Ikke minst er viktig å synliggjøre teamet bak artisten. Vi lager låter, ikke superstjernene.

Et vanlig produsent - eller låtskriverliv innebærer 14 timer i studio hver dag. Du må elske jobben, gå den ekstra mila hele tida, forteller Emily. Du lager hundrevis av versjoner av samme låt, og må aldri gi deg. For saken er jo ganske enkelt den at det er en brutal bransje.

– Hver gang du lager en låt, må du gi alt. 90 % av tiden skjer det ingenting, men du må ha den mentaliteten: hver gang du leverer, må det være det beste det kan bli.

Les mer om satsingen her. 

29. juni 2023

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Voksenåsen Vokalakademi

Voksenåsen vokalakademi er et nordisk talentprogram for klassiske sangere.

Voksenåsen Vokalakademi

(WOYS) - The Wilhelmsen Opera Studio for Young Singers

WOYS er et program for unge sangere, som nylig har fullført sin operautdannelse og som står på terskelen til et profesjonelt liv.

(WOYS) - The Wilhelmsen Opera Studio for Young Singers