Duket for utstillingsåpning på Astrup Fearnley Museet

16.05.2023 / De seks kunstnerne i prosjektet Plattform for ung norsk kunst og kritikk er på nyåret klare med utstillingen «Sol og vår i januar – Neste generasjon i norsk samtidskunst» som skal stå som hovedutstilling hele våren på Astrup Fearnley Museet i Oslo.

– Da Talent Norge kom til oss med ideen om å utvikle et felles prosjekt, så vi på det som en mulighet til å gjøre noe for unge, norske samtidskunstnere. Det er noe Astrup Fearnley Museet har tradisjon for, sier direktør i Astrup Fearnley Museet, Gunnar B. Kvaran.

Dette dannet grunnlaget for det som skulle bli satsingen Plattform for ung norsk kunst og kritikk lagt.

– Med dette som utgangspunkt er det utviklet en modell hvor seks kunstsamlere er koblet sammen med seks unge kunstnere og seks skribenter – og Fritt Ord. Modellen skal gi økonomisk trygghet og tilgang til materialer for kunstnerne i et år, samt en grundig drøfting av deres arbeider. Museet har pekt på nødvendigheten av å gi rom og økonomi også til unge kritikere for å sikre et mangfold av stemmer i bransjen, sier daglig leder i Talent Norge, Maria Mediaas Jørstad.

– Jeg har fulgt Talent Norge i lang tid som et nyskapende offentlig-privat samarbeid innenfor flere kunstuttrykk. Da dette prosjektet dukket opp, var det relevant for Fritt Ords profil og samtidig nytenkende når det gjelder hvordan man kan utvikle kritisk tenkning rundt kunst, sier direktør i Stiftelsen Fritt Ord, Knut Olav Åmas, som er bidragsyter i satsingen.

Les mer om bakgrunnen og bli kjent med alle deltakerne i prosjektet her.

Resultatet av satsingen er utstillingen «Sol og vår i januar – Neste generasjon i norsk samtidskunst», som åpner på Astrup Fearnley Museet 25. januar 2019, og står til 5. mai.

– Vi gleder oss veldig til å se den ferdige utstillingen, med verk fra seks spennende kunstnerne, sier Mediaas Jørstad. – Dette har vært en lærerik prosess, og vi tar med oss erfaringene fra dette prosjektet inn i vårt videre arbeid med talentutvikling, sier hun. 

Les mer om utstillingen her.