– Egenutvikling og karrieremuligheter er en meget viktig og riktig kombinasjon

11.03.2020 / Teater Innlandet skal synliggjøre og løfte frem nasjonale talenter innen den brede forståelsen av scenekunsten som kunstform og håndverk.

Av Johanna Holt Kleive
Foto: Gisle Bjørneby

Teater Innlandet UNG er et toårig talentprogram som har til hensikt å utvikle skapende kunstnere, skuespillertalenter, produsenter og designere under 25 år. De utvalgte talentene skal gis tid og rom til fordypning på det nasjonale institusjonsteateret. Teater Innlandet har hovedsete på Hamar og med Innlandet som sitt primære virkeområde.

– Teater Innlandet en unik institusjon i den grad at vi er ett av Norges mest turnerende teater. Vi har et utstrakt samarbeid med det frie feltet i tillegg til å være en nasjonal arena og fylkeseid institusjon, med et solid apparat i ryggen. Vi får dermed et spekter av impulser hva angår form og innhold i et scenisk uttrykk, og det mener jeg er en stor styrke, forteller teatersjef Thorleif Linhave Bamle.

De utvalgte talentene skal gjennomføre egne prosjekter og inngå i teatrets øvrige produksjonstakt, forteller teatersjefen. De blir kastet ut på dypt vann i en profesjonell arena med profesjonelle forventninger. Talentene får et skreddersydd opplegg for toårsperioden, med jevnlige evalueringer og kontinuerlige tilbakemeldinger fra interne og eksterne mentorer.

– Vi har opparbeidet oss enorm kompetanse på huset som deltakerne skal nyte godt av, og knyttet til oss noen av de beste mentorene innenfor de ulike fagområdene. Å utvikle et talent skal være lystbetont, det skal være gøy, man skal ha lyst til å jobbe all den tiden det krever, forteller han.
Teatersjef Thorleif Linhave Bamle. Foto: Gisle Bjørneby

Hardt arbeid

En viktig del av satsingen er å løfte frem andre funksjoner og roller ved teateret, forteller teatersjefen. For Teater Innlandet handler det om å anerkjenne at det å skape scenekunst handler om langt mer enn skuespilleren på scenen.

Hvilke kvaliteter ser dere etter?

– Teater Innlandet er på jakt etter de som ikke bare har talent for et håndverk, men for å jobbe, å være en som virkelig legger seg i selene. Skal en lykkes i en bransje som dette, kreves først og fremst knallhardt arbeid, mener Bamble.

God start på scenekunstlivet

Talentprogrammet vil i løpet av perioden legge opp til tre prosjekter, hvor talentene som gruppe skal utvikle, skape og realisere egne produksjoner som vil bli presentert som TI-UNG- forestillinger. Etter avsluttende prosjekt og evaluering, vil talentene få sitt første oppdrag som profesjonelle frilansere i en av produksjonene til Teater Innlandet i 2022.

– Foruten å inngå i teatrets produksjoner hele perioden, vil deltakerne få sitt første formelle oppdrag fra teateret som arbeidstaker. Egenutvikling og karrieremuligheter er etter min mening en meget viktig og riktig kombinasjon. Når de unge scenekunstnerne etterhvert skal stå på egne bein, ønsker vi å gi dem en så god start som mulig på det etterfølgende livet, forteller Bamle.

Nå ser teatersjefen frem til å møte fremtidens scenekunstnere fra regionen – og understreker viktigheten av Talent Norge og Sparebankstiftelsen Hedmarks initiativ til å tilrettelegge for talentsatsinger regionalt.

–  At Talent Norge og Sparebankstiftelsen Hedmark satser i så stor grad på kunst og kultur regionalt, sender et tydelig signal til kommende generasjoner om at her finnes det både arenaer og folk som er villig til aktivt å satse på dem. Det er av enorm betydning. Vi ser også på det som en anerkjennelse på et nasjonalt plan.

 

OM SPAREBANKSTIFTELSEN HEDMARK
Vis mer
OM TALENT NORGE
Vis mer
OM TEATER INNLANDET
Vis mer

 

                   

Voksenåsen Vokalakademi

Voksenåsen vokalakademi er et nordisk talentprogram for klassiske sangere.

Voksenåsen Vokalakademi
19. september 2022

Patrick Hilmar Ingvaldsen - Skuespiller

Jeg er utrolig takknemlig for at NyeNational har gitt meg mulighet til å jobbe på Nationaltheatret. Det er en fantastisk arbeidsplass med vanvittig dyktige folk i alle ledd. Jeg lærer hver eneste dag!

Patrick Hilmar Ingvaldsen - Skuespiller
19. september 2022

Daria Glenter - Dramatiker

"Gjør en innsats for å være glad på andres vegne, på ordentlig! Det åpner opp rom i deg sjøl som du ikke visste du hadde. Det er en kraft i å glede seg på andres vegne. Du blir sterkere av det sjøl."

Daria Glenter - Dramatiker