Elise By Olsen starter fundraising for globalt moteprosjekt

06.07.2020 / Internasjonalt anerkjente redaktør, Elise By Olsen (20) har startet fundraising for å realisere sitt ultimate drømmeprosjekt. Innsamlingen er første fase av et stort globalt samarbeid med flere av verdens største motehus med på laget. Talent Norge vil matche private innskudd.

Etter nesten 10 år i mote-, kunst- og mediebransjen som redaktør, kurator og utgiver har Elise By Olsen sett en mangel på opplysende og kunstnerisk diskurs i mote. Midlene hun nå samler inn skal gå til å bygge en internasjonal og innovativ moteinstitusjon basert i Norge. Institusjonen skal samle, dokumentere og aktivere et mangfold av kunstneriske, intellektuelle og institusjonelle aktører og talenter knyttet til moteindustrien, innenlands så vel som utenlands. Via en digital plattform skal motediskursen være lett tilgjengelig for internasjonale aktører, i kontrast til det mer eksklusive, fysiske institusjonen som vil være basert i Oslo.

Modig moteinstitusjon
– Ikke bare ser jeg et stort potensial i utvikling av den kritiske og intellektuelle debatten i motebransjen i Norge, men også bruke Norge som et vertsland for denne diskursen i internasjonal sammenheng. Den allerede institusjonaliserte diskursen kan oppleves altfor trygg og til dels ekskluderende for den yngre generasjonen, derfor vil vi være en modig institusjon som omfavner bredt, sier By Olsen. 

Gucci og Prada, Holzweiler og Blender – plass til flere
Motebransjens tungvektere som Gucci og Prada er allerede på banen. I tillegg har Holzweiler og Blender Agency, to av Skandinavias mest innflytelsesrike og fremtidsrettede moteagenturer gått inn med generøse beløp.

– Det har vært utrolig stor interesse rundt prosjektet og vi er i dialog med interessante investorer. Det er spennende at flere av de store aktørene ser hvilket behov i bransjen dette prosjektet kan fylle, men det er plass til flere! sier Elise By Olsen.

- Å ha et internasjonalt fashion bibliotek i Oslo med en helt unik samling fra flere av verdens største brands tror vi kan tilføre noe unikt til Oslo som vil tiltrekke seg motebransje folk fra hele verden og bidra til å sette Oslo på motebransje kartet på en helt ny måte. Elise har oppnådd utrolig mye allerede og har et stort internasjonalt nettverk, at hun nå vil satse på hjemmebane er fantastisk! Vi er både stolte og begeistret over å få være med å bidra på et tidlig stadium. Vi gleder oss virkelig til fortsettelsen av dette! sier Susanne Holzweiler.

- Vi har alltid vært en del av moteverden der ute, og vi har reist mye og langt, i mange år. Nettverket vårt, en av grunnpilarene i selskapet, har vi bygget sten på sten, destinasjon etter destinasjon. Elise er suveren når det kommer til internasjonale ambisjoner og relasjoner, og det kjennes ut som den mest naturlige tingen i verden å støtte Elises prosjekt. Vi håper vi kan lære mye, og utvide vår horisont, gjennom møte med Elise og andre, sier Mats Alver i Blender Agency. 

Talent Norge matcher innsamlet sum
Olsen utvikler sitt drømmeprosjekt i tilknytning til talentprogrammet Globus – unge talenters globale veier som er et nordisk pilotsamarbeid mellom Nordisk Kulturfond og Talent Norge.

– Elise er i gang med et spennende og innovativt prosjekt. For oss gir hennes måte å jobbe på muligheter til å tenke nytt omkring hvordan vi finansierer og engasjerer oss i prosjekter. Det er inspirerende! Vi har derfor nå gjort en avtale med Elise om at vi vil bidra med midler ved å matche innsamlet sum, sier Maria Mediaas Jørstad, daglig leder i Talent Norge.

Om Talent Norge
Talent Norge samler krefter i kulturlivet og blant private bidragsytere for å løfte det ypperste av ungt, kunstnerisk talent. Selskapet ble stiftet i januar 2015 av Kulturdepartementet, Sparebankstiftelsen DNB og Stiftelsen Cultiva, og er et aksjeselskap med ideelt formål. Selskapet samarbeider med private bidragsytere gjennom økonomiske modeller som sikrer at minimum 50 % av støtten til satsingene er private bidrag. 

Talent Norge mottar tilskudd fra Kulturdepartementet over statsbudsjettet. I 2019 var summen på 39,25 millioner kroner. Private bidrag fordelt på samtlige prosjekter utgjorde pr. 31.12.2019 totalt 194,5 millioner kroner.  

Foto: Christian Tunge

Skulpturpunkt: Ekebergparken

Prosjektet Skulpturpunkt: Ekebergparken har som ambisjon å styrke og løfte frem nye og unge kunstnere innenfor det tredimensjonale kunstfeltet.

Skulpturpunkt: Ekebergparken
29. september 2022

SOLO OSLO

SOLO OSLO er et banebrytende talentprogram i regi av MUNCH, støttet av Talent Norge og Canica, og viet noen av Norges mest talentfulle samtidskunstnere.

SOLO OSLO
09. februar 2022

– Jeg håper å bli enda mer etablert som kunstner i Norge

Idun Baltzersen har allerede godt fotfeste i svenske kunstmiljøer, men tror at ArtEx-programmet kan gi uvurderlig drahjelp til å bli et etablert navn i hjemlandet.

– Jeg håper å bli enda mer etablert som kunstner i Norge