En dag i Det Norske Jentekors Sommerakademi

19.08.2020 / – Vi får mye breddekunnskap og erfaring på ulike felt, mer enn bare å øve i kor. Det er veldig gøy og lærerikt, forteller deltakerne i Det Norske Jentekors Sommerakademi.  Bli med på innsiden av årets samling.

Alle foto: Andri Papanicolas

Ned - inn - ut - opp,

Husk at alle slag skal gå nedover!

Ned – ned – ned!


Seks sangere fra Studiokoret er samlet i Hvelvet på Sentralen for en times workshop i dirigering med Anne Karin Sundal-Ask. Dirigeringskurset er blant en rekke spennende undervisningstilbud som arrangeres under Det Norske Jentekors årlige Sommerakademi. 

Sentralens mange saler, scener og produksjonsrom er viet korjentene for en uke – med god avstand. Korjentene får boltre seg i sangtimer, stasjonsundervisning i teori, vokalgrupper og improvisasjon, samt workshops i musikkhistorie, teater, og, ikke minst, dirigering.

Anne Karin Sundal-Ask står i midten av sirkelen og forteller om de viktigste prinsippene innenfor dirigering, før korjentene stiller seg på podiet etter tur for å instruere de andre. Underveis blir de veiledet av sjefsdirigenten. Noen av dem har dirigert flere ganger tidligere, andre prøver seg i faget for første gang. Helene er blant deltakerne som gjør sin debut som dirigent under årets akademi – og hun er både spent og glad for å få sjansen til å hoppe i det. Underveis i arbeidet, oppmuntrer Sundal-Ask til å gjøre bevegelsene større og tydeligere.

– For at det skal bli lettere å plassere hendene, kan du gjøre deg selv litt større. I dette rommet har vi så lite handlingsrom. Gjør bevegelsene dine større, da tror jeg sangerne vil stole enda mer på deg, forklarer Sundal-Ask.

Etterhvert som bevegelsene til de unge dirigentene blir større og mer presise, øker også sangernes intensitet. Slik jobbes det i en hel time – før jentene skal videre til neste stasjon.


Noen av deltakerne prøver seg i dirigering for første gang.

I etterkant av dirigent-workshopen er det så vidt Talent Norges utsendte rekker å ta en prat med jentene, som haster fra det ene rommet til det andre. Jentene, som omtaler koret som en søskenflokk, kan fortelle at det er intense dager med mye på programmet.

– Vi får mye breddekunnskap og erfaring på ulike felt, mer enn bare å øve i kor. Det er veldig gøy, forteller Helene.


En lærerik og intens dag, mener Helene.

Men workshop i dirigering har vært et stort høydepunkt – hittil.

– Det er spennende å få instrukser og innsikt i hva som må gjøres bedre, det er gøy å gjøre det riktig. I etterkant føler jeg at jeg forstår mer av hva dirigenten gjør etter å ha prøvd det selv, jeg forstår innlevelsen! sier Rebekka.


Kordeltakerne deles opp i koronavennlige sanggrupper gjennom hele samlingen. 

Kan noen av dere tenke dere å satse på en karriere innenfor dirigering eller sang?

– Det virker veldig spennende! Mange av oss har vært med i koret siden 4.klasse, og opplever at vi har kommet et godt stykke på vei. Vi har kanskje noen fordeler hvis vi skal jobbe med musikk seinere. Vi lærer utrolig mye her, forteller Rebekka, før de må løpe videre til neste workshop.

Fire sopraner.

29. juni 2023

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Voksenåsen Vokalakademi

Voksenåsen vokalakademi er et nordisk talentprogram for klassiske sangere.

Voksenåsen Vokalakademi

(WOYS) - The Wilhelmsen Opera Studio for Young Singers

WOYS er et program for unge sangere, som nylig har fullført sin operautdannelse og som står på terskelen til et profesjonelt liv.

(WOYS) - The Wilhelmsen Opera Studio for Young Singers