Et arbeid i dialog og bevegelse - mangfoldige nye forbindelser for Christine Vik Bratvold

16.05.2023 / Med et mangfold av kommende oppdrag og pågående prosjekter avslutter Christine Vik Bratvold sitt kunstneriske arbeid og deltagelse i TekstLab Inkubator. I disse dager avslutter hun en ukes innvilget lab støttet av Scenekunst Sør i Kristiansand med prosjektet «h», og våren 2020 skal Christine på turne i DKS Oslo med forestillingen «Tro og overbevisning».

Foto: «Tro og overbevisning», Tale Hendnes

Christine har vært med i TekstLab Inkubator siden 2016. Gjennom Inkubator har hun utviklet prosjektene «Tro og overbevisning» og «h». I begge prosjektene arbeider Christine med undersøkelsen av samspillet mellom tekst, bevegelse og transformasjon av objekt. Prosjektene er ellers meget forskjellige i form og tematikk, og viser Christines åpenhet i prosessene i sin kunstneriske utforskning. Fellesnevner for Christines kunstneriske uttrykk, forestillinger og sceniske tilstedeværelse er at arbeidene er gjennomsyret av en egen kraft, styrke, poesi og autentisitet knyttet til hennes grunnleggende ønske om å kommunisere med sitt publikum – å skape kunstneriske rom som åpner for dialog mellom mennesker.


«Tro og overbevisning»

Christine kom inn i TekstLab gjennom deltagelse på en Scratch Kveld i 2014 der hun ville prøve ut en ide og skisse til et nytt prosjekt – «Tro og overbevisning». I Inkubator har hun fått fordypet og videreutviklet prosjektet som hadde premiere i Den Kulturelle Skolesekken i Asker Kommune 2017. Forestillingen har også vært vist på Sentralen UNG 2018 og på TekstLab Festivaler på Dramatikkens Hus og Sentralen (2016, 2017 og 2019).

Med «Tro og overbevisning», inviterer Christine til et rom med mange spørsmål, 11 kg mandler, små og store tanker. Forestillingen tar utgangspunkt i hvor stor plass en idé kan ta i menneskesinnet – i menneskekroppen, og mennesket grunnleggende behov for å ha noe å tro på i en tilværelse som er i konstant endring.

Knyttet til sitt ønske om å skape møter og dialog med sitt publikum, har Christine i sitt avslutningsår i Inkubator villet undersøke hvordan det er å spille forestillingen for ulike målgrupper. I oktober spilte hun «Tro og overbevisning» for både unge og eldre mennesker på Årvoll Gård. 

«Det var utrolig fint å oppleve at samme forestilling kan gi noe til både unge og eldre. Det oppstod fine samtaler i etterkant hvor det kom frem ulike perspektiver; måter å se og forstå forestillingen på, rett og slett fordi man er i hver sin ende av livet. Det var flott å oppleve og denne erfaringen er også med på å utvide min egen forståelse av forestillingen – jeg lærer så mye av samtalene og møtene med de som ser!», forteller Christine om erfaringene.

Mange flere unge vil nå få gleden av å oppleve «Tro og overbevisning», for forestillingen er plukket ut til DKS Oslo sitt faste program for 2020, med én ukers turne på ulike ungdomsskoler i mars.

Les mer her og se video forestillingen her.


«

Fra høsten 2018 har Christine utviklet et nytt prosjekt i Inkubator med arbeidstittel “h". Prosjektet tar utgangspunkt i havet og utforsker det foranderlige og det stadige, det stadige foranderlige. Hun jobber med tekst, bevegelse og transformasjon av objekt; et seil. Det er den sansende kroppen, den ærlige, åpne, lekne, oppmerksomme og lydhøre holdningen og tilnærmingen, som er utgangspunktet og premisset for arbeidet. Materialet i «h» improviseres fram fra gang til gang, - blir til der og da i et ærlig møte mellom kropp, tid, rom, seil og publikum. Hvordan møte noe på nytt og på nytt? Hvordan kan seilet - i møtet med kroppen - bli til flere ting? Hun utforsker hvordan hun kan skape et åpent rom der publikum kan være tilstede i sin egen sanselighet og ha rom til å lese inn sine egne tanker, bilder, historier og assosiasjoner i kroppens møte med seilet og rommet.

I «h» undersøker Christine også flere performative formater og synergier mellom tekst, bevegelse, transformasjon av objekt, bruk av videoprojeksjon, overhead og møte med publikum. Hun er nysgjerrig på hvordan forestillings- og installasjonsformatet kan møtes. Dette har hun nylig undersøkt under en lab støttet av Scenekunst Sør i Verkstedhallen / Teatret i Kristiansand, med bl.a daglige arbeidsvisninger etterfulgt av dialog og samtale med publikum for videre prosess og erfaringer. 16. november skal Christine ha en ny arbeidsvisning av «h» på "Ung i Kunst - Live art" på Sentralen, en møteplass for unge kunstnere arrangert av Tegnerforbundet / Tegnetriennalen og TekstLab.


Foto «h», Tom Erik Caldino Nicolaysen

Gjennom Inkubator har Christine fått støtte til sin kunstneriske fordypning med tilgang til studio og prøverom, veiledning av anerkjente kunstnere, teknisk veiledning og teknikk, foto og video dokumentasjon av prosjektene, samt visningsmuligheter på Scratch kvelder i Oslo i tillegg til årlige visninger på TekstLab Scratch Festival på Cafeteatret, Dramatikkens Hus og Sentralen.
Christine har hatt veiledning og workshops med kunstnere som Janne-Camilla Lyster, Ole Jørgen Løvås, Melanie Fieldseth, Cecilie Lindeman Steen, Cathrine Bjørndalen, Annika Ostwald og Shanti Brahmachari.

I januar 2017 var Christine på studiereise til New York med støtte fra TekstLab Inkubator. Her deltok hun på workshops på «Movement Research», og møtte samtidsdansekunstneren Jill Sigman som veiledet prosessen i forbindelse med å ferdigstille forestillingen: «Tro og overbevisning».

Christine har også medvirket som utøver i TekstLab prosjektene: "ID: politics of identity" (2016), "Det usagte, de uhørte" (2016) og "Minner: Kropp" (2017). I 2017 - 2019 har Christine turnert med den interaktive og performative workshopen: TekstLab InterAKT i Den Kulturelle Skolesekken i Asker Kommune. I TekstLab arbeider hun også kontinuerlig med å lede interaktive workshops for og med barn og ungdom på ulike arenaer som bibliotek, fritidsklubber og teatre. Christine har i tillegg arbeidet som prosjektkoordinator og produsent for TekstLabs administrasjon fra 2015. Fra høsten 2019 arbeider hun som koordinator for deler av UNG programmet.

Les mer om Christines ønsker om å skape kunstneriske rom som åpner opp for dialog mellom mennesker i Torunn Livens intervju Forestillingen som felles refleksjonsrom, her.

Les også mer om Christines arbeid i inkubator og Tekst Lab i Torunn Livens intervju Tilhørighet og fellesskap fra TekstLabs Jubileumsmagasin Glokale Stemmer fra 2018, her.


Fra «h», Foto: Tom Erik Caldino Nicolaysen

Christine Vik Bratvold (f. 1990): utøvende og skapende dansekunstner, basert i Oslo/Akershus. Hun er utdannet ved Fagerborg vgs.: Landsdekkende linje for dans på høyt nivå: Ballettlinjen (2006-09) og på yrkeslinjen for dans ved Balettakademien i Stockholm, Sverige (2010-13). Christine har også samarbeidet med kunstnere og koreografer som; Hanna Filomen Mjåvatn, Caroline Skjørshammer, Jon Ole Olstad, Tine Erica Aspaas, Dansekollektivet, Tonje Sannes, Karen Høybakk Mikalsen / Living Movement, Minda Marie Kalfoss og Malin Bülow.

Christine er vararepresentant i styret til Norske Dansekunstnere (2018-) og Proda (2019-), samt styrerepresentant i Danseinformasjonen (2019-).

Se video her.

Voksenåsen Vokalakademi

Voksenåsen vokalakademi er et nordisk talentprogram for klassiske sangere.

Voksenåsen Vokalakademi
19. september 2022

Patrick Hilmar Ingvaldsen - Skuespiller

Jeg er utrolig takknemlig for at NyeNational har gitt meg mulighet til å jobbe på Nationaltheatret. Det er en fantastisk arbeidsplass med vanvittig dyktige folk i alle ledd. Jeg lærer hver eneste dag!

Patrick Hilmar Ingvaldsen - Skuespiller
19. september 2022

Daria Glenter - Dramatiker

"Gjør en innsats for å være glad på andres vegne, på ordentlig! Det åpner opp rom i deg sjøl som du ikke visste du hadde. Det er en kraft i å glede seg på andres vegne. Du blir sterkere av det sjøl."

Daria Glenter - Dramatiker