Faglig påfyll i New York

16.05.2023 / I mai arrangerte Astrup Fearnley Museet og Talent Norge, i samarbeid med det norske Generalkonsulatet, to fagreiser til New York for deltagerne i prosjektet «Plattform for ung, norsk kunst og kritikk» - en for kunstnerne og en for skribentene i prosjektet.

Skribentturen

På skribentturen 22/5 til 26/5 deltok Simen Joachim Helsvig, Ingrid Halland, Nora Joung, Nicholas Norton og Ina Hagen, samt Therese Möllenhoff fra Astrup Fearnley Museet. Sammen med Generalkonsulatet i New York ble det holdt en halvdags workshop for skribentene i residensen, der tre amerikanske kunstkritikere og skribenter var invitert inn for å presentere sin praksis som kunstskribenter og holde en samtale-basert workshop sammen med skribentene om aktuelle perspektiver og problemstillinger i virket som kritiker og kunstskribent. De tre inviterte foredragsholderne var Laura McLean-Ferris, kurator på Swiss Institute med lang erfaring som skribent og kunstkritiker på plattformer som Artforum, Art-AgendaFriezeMousse og Flash Art International der hun også var US editor; Jason Farago; kunstkritiker for New York Times og mangeårig skribent og kritiker for The Guardian og en rekke andre plattformer, samt redaktør for Even, et magasin for dyptgående kunstkritikk som kommer ut tre ganger årlig; og Peter Schjeldahl som har virket som kunstkritiker og skribent i mer enn fire tiår på en rekke plattformer, siden 1998 som fast kritiker i The New Yorker. Schjeldahl har også publisert en rekke bøker om kunstkritikk og praktiserer også som poet. Gruppen hadde også et møte med kunstner, gallerist og skribent John Kelsey på galleriet Reene Spaulings og et besøksprogram på en rekke museer og gallerier med møter med ulike gallerister.

Foto over: Johannes Wosøe Berg 

Kunstnerturen

På kunstnerturen 29/4 til 4/5 deltok Miriam Hansen, Johanne Hestvold, Anders Holen, Henrik Olai Kaarstein og Constance Tenvik, samt Monica Borg Fure fra Talent Norge og Therese Möllenhoff fra Astrup Fearnley Museet. Turen inneholdt et tett introduksjons- og fagprogram på mange fronter, blant annet en rekke timeslange private møter med kuratorer på sentrale institusjoner i New York som Gary Carrion-Murayari fra New Museum og kurator for New Museum-triennalen 2018, Chris Lew fra Whitney-museet og kurator for Whitney-biennalen 2017, Lumi Tan fra The Kitchen, Brinda Kumar fra Met Breuer og Simon Castets fra Swiss Institute, samt besøk på The Jewish Museum og The Metropolitan Museum. Gruppen hadde også et besøksprogram i fire ulike galleriområder med flere personlige møter med forskjellige gallerister fra gallerier som Greene Naftali, James Cohan, 47 Canal, Signal, Luhring Augustine og Clearing. Det ble holdt studiobesøk hos kunstnere fra tre ulike generasjoner: Margaret Lee (f. 1980), Tom Sachs (f. 1966) og Judith Bernstein (f. 1942). En dag ble også tilbrakt på kunstmessen Frieze. Generalkonsulatet i New York holdt en mottagelse for kunstnerne i residensen der en rekke kontakter fra kunstlivet var invitert inn for en presentasjon av prosjektet og de deltagende kunstnerne. Gjestene bestod av kuratorer, kunstnere, gallerister, kunstmessearrangører, kunstkritikere og journalister.

Astrup Fearnley Museet: Plattform for ung norsk kunst og kritikk er støttet av Talent Norge, Astrup Fearnley Museet, Fritt Ord, C. Ludens Ringnes Stiftelse, Bettina Ford Jebsen, Cecilie og Knut Brundtland, AKO Kunststiftelse og Clarksons Platou AS.