Filmer fra Talent Norge-programmet Filmskapere åpner og avslutter årets Oslo Pix

07.10.2024 / Det har vært en stor sommer for norsk film. Camera d´Or, «gullkameraet», verdens kanskje mest prestisjetunge pris for filmdebuterende gikk for første gang til Norge og Halfdan Ullmann Tøndels «Armand». Og aldri før har en norsk film vunnet fem priser i hovedkonkurransen på den toneangivende filmfestivalen i Karlovy Vary, men det kunststykket klarte Lilja Ingolfsdottir med filmen «Elskling».

Det har vært en stor sommer for norsk film. Camera d´Or, «gullkameraet», verdens kanskje mest prestisjetunge pris for filmdebuterende gikk for første gang til Norge og Halfdan Ullmann Tøndels «Armand». Og aldri før har en norsk film vunnet fem priser i hovedkonkurransen på den toneangivende filmfestivalen i Karlovy Vary, men det kunststykket klarte Lilja Ingolfsdottir med filmen «Elskling».

 

Filmskaperne Tøndel og Ingolfsdottir har det til felles at de har tatt del i talentprogrammet Filmskapere, som drives av «Elskling»-produsent og bransjeveteran Thomas Robsahm og støttes av Tom Wilhelmsens Stiftelse og Talent Norge. Her har de kunnet bruke ressurser, tid, fordypning og nettverk for å modne sine filmprosjekter og styrke sine regissørkarrierer.

 

Bransjebladet Variety karakteriserte denne uken Filmskapere som «Norges best bevarte hemmelighet», og Robsahm uttaler til mediet at han håper Filmskapere bidrar til “utvikling av talenter som er friere, og som får mer kontinuitet når det gjelder å levere høykvalitets norske filmer». Talent Norge-direktør Silje Riise Næss berømmer i samme artikkel på sin side programmet for sin treffsikkerhet og langsiktighet: «Filmskaperes genialitet ligger i å ha et oppmerksomt blikk for de mest interessante og lovende filmkunstnerne, og så holde fast i dem, og ikke slippe dem før de og deres filmprosjekter har nådd sitt fulle potensiale».

Talent Norge er eid av Kulturdepartementet, Sparebankstiftelsen DNB og Cultiva, og understøtter i dag 56 talentutviklingsprogrammer i samarbeid med aktører i norsk kulturliv, og med støtte fra en rekke private fond, stiftelser og givere.

Festivalvisningene av «Armand» og «Elskling» er nærmest utsolgt, men filmene har landsdekkende kinopremiere henholdsvis 27. september og 11. oktober.

Les artikkelen i Variety her.