Føkkings Nesseby - En suksesshistorie

15.10.2024 / Samisk filmskaper, og tidligere deltager i UP 2.0 programmet vekker internasjonal oppmerksomhet.

Fra Norge til The Guardian

Egil Pedersen, en samisk regissør og tidligere deltaker i Talent Norges UP 2.0-program, setter samisk ungdom og identitet i sentrum med sin nye film Biru Unjárga (Føkkings Nesseby). Filmen har allerede høstet stor internasjonal oppmerksomhet etter premieren på Toronto International Film Festival (TIFF), hvor den fikk strålende tilbakemeldinger fra både publikum og kritikere.

Pedersens film, som skildrer en oppveksthistorie basert på hans egen samiske bakgrunn, tar opp de utfordringene mange unge samer står overfor i dagens samfunn. Filmen blander tradisjonell samisk kultur med moderne filmfortellinger, og det er nettopp denne unike kombinasjonen som har truffet et internasjonalt publikum. I tillegg til suksessen på TIFF har Biru Unjárga også blitt kortlistet til de prestisjefylte European Film Awards, en stor ære for både Pedersen og norsk filmindustri.

Et av høydepunktene i mottakelsen av filmen var omtalen i den britiske storavisen The Guardian. I et intervju med avisen forteller Pedersen om sin inspirasjon og de personlige historiene som ligger bak filmen. Intervjuet, som kan leses i sin helhet her.

UP 2.0-programmet

Pedersen deltok i, er en del av Talent Norges initiativ "Sammen om like muligheter", som du kan lese mer om her: som har som mål å støtte filmskapere med ulik bakgrunn og bidra til større mangfold i film- og spillbransjen. Programmet legger til rette for tverrfaglig samarbeid, mentorskap og finansiering – noe som har vært avgjørende for å løfte nye talenter som Pedersen.

Tidligere versjoner av UP-programmet har hatt stor suksess med å fremme et mangfold av stemmer i norsk film. Med filmer som Biru Unjárga viser Pedersen at samiske historier har en kraftfull plass på den internasjonale filmscenen, og dette lover godt for fremtidige prosjekter fra både ham og andre talentfulle deltakere i Talent Norges programmer.

Vi i Talent Norge er utrolig stolte av Egil Pedersen og gratulerer ham med den fantastiske mottakelsen filmen har fått.