Fra brasiliansk urmusikk til nordisk frijazz under Nordisk Showcase

13.08.2020 / – Vi kan alle være enige om at det å ha muligheter er helt avgjørende for talenter. Talent Norge viser seg å ha forstått det og stiller med et bredt og relevant tilbud, sier bassist Vetle Laupsa i bandet Orum Quartet. Kvartetten er en av de seks utvalgte Nordisk Showcase-bandene under Oslo Jazzfestival.

Oslo Jazzfestival er i full gang, og flere av Talent Norges satsinger er representert. Under den storslåtte åpningskonserten onsdag 11.august, ble trommeslager Veslemøy Narvesen i Kongle Trio tildelt USBL Jazztalent-pris på hele 30.000 kroner. Bandet spilte seg til finaleplass da den første runden av Jazzintro gikk av stabelen under Moldejazz i sommer.  Et diplom illustrert av kunstneren Sindre Goksøyr samt et tilbud om å gjøre en konsert på Oslo Jazzfestival i 2021, er også inkludert i den gjeve prisen.

Torsdag og fredag kveld står Nordisk Showcase for tur, vårt tilbud for unge talentfulle band og talenter i samarbeid med Oslo Jazzfestival. De seks utvalgte bandene spiller på Salt Art & Music fra klokken 18, og festivalsjef Øyvind S. Larsen gleder seg til å se musikerne i aksjon.

– Jazzutdanningene i Norge har opplevd en vanvittig oppblomstring siden den første ble etablert i Trondheim i 1979, og det kunstneriske nivået på dagens musikere er svært høyt. Da vi begynte utvelgelsen i år, var tanken å sette sammen et mest mulig variert uttrykk og vise bredden i dagens jazzmusikk. Det gjelder også programmeringen i festivalen forøvrig. Publikum vil finne stort spenn i de forskjellige uttrykkene, fra brasiliansk urmusikk til nordisk frijazz, forteller festivalsjefen.

Talent Norge og Oslo Jazzfestival har i flere år samarbeidet om Nordisk Showcase. Ifølge festivalsjefen spiller Talent Norge en viktig rolle for utviklingen av norske jazztalenter.  

– Med Talent Norge har vi muligheten til å gjøre mer, blant annet arrangerer vi mesterklasser med erfarne musikere som spiller på festivalen. I tillegg legger vi til rette for møter med bransjefolk, og følger opp de utvalgte bandene på høsten i samarbeid med Norsk Jazzforum. Selve satsingen i praksis har vært viktig for Oslo Jazzfestival: vi legger til rette for musikerne som etter alt å dømme vil spille på de større scenene senere. Ikke minst er det veldig gøy å følge utviklingen deres fra studier til internasjonal karriere.

Den Afro-Brazilianske kvartetten Orun Quartet er blant de seks utvalgte showcase-bandene under årets festival. Kvartetten er dannet av to brasilianske og to norske musikere som sammen skaper en fusion av brasilianske bahia grooves og frijazz. Bandmedlem og bassist i Orun, Vetle Laupsa, forteller følgende om satsingen:

– Orun er et band med stor bredde i erfaring og opprinnelse, men vi kan alle være enige om at det å ha muligheter er helt avgjørende for talenter. Talent Norge viser seg å ha forstått det og stiller med et bredt og relevant tilbud vi er helt sikre vil benytte oss av i fremtiden, sier Laupsa.

På scenen står også bandet MIRIAM KIBAKAYA CONCEPT med sterke, finurlige melodier og rytmer. Bandet ble opprettet i fjor høst på jazzlinja ved NTNU og spiller komposisjoner som vokalist, Miriam Kibakaya har skrevet. Hun forteller at Nordic Showcase er en fantastisk mulighet til å vise hva de har jobbet med av både nytt og gammelt den siste tiden.

– Det er ekstra spesielt å spille konsert for tiden, og har nesten heller blitt et privilegium enn noe som man kan ta for gitt. Vi tar med oss spillegleden vår på scenen og håper at kanskje noen ekstra ører som ikke hadde hørt oss tidligere kan bli fenget av musikken vår. Og sier ikke minst hjertelig takk til Nordic Showcase og Oslo jazzfest!

 

29. juni 2023

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Voksenåsen Vokalakademi

Voksenåsen vokalakademi er et nordisk talentprogram for klassiske sangere.

Voksenåsen Vokalakademi

(WOYS) - The Wilhelmsen Opera Studio for Young Singers

WOYS er et program for unge sangere, som nylig har fullført sin operautdannelse og som står på terskelen til et profesjonelt liv.

(WOYS) - The Wilhelmsen Opera Studio for Young Singers