Franske toner

17.05.2019 / Pianoelevene ved Unge talenter Bjergsted har denne våren fått bryne seg på fransk musikk. 6. april ble det både mesterklasser og konsertforedrag med pianisten Håkon Austbø, som er spesielt kjent for sine tolkninger av den franske komponisten Messiaen.

Mesterklassen ble arrangert av UiS og Stavanger Kulturskoles regionale talentprogram, Unge talenter Bjergsted, i samarbeid med Senter for talentutvikling Barratt Due, som jobber for å heve talenttilbudet for de mest motiverte talentene, der de bor.

Dagen åpnet med at elevene spilte hvert sitt franske musikkstykke, før Austbø ga en nærmere innføring i fransk musikk. Hele fire elever spilte stykker av Messiaen, og dette falt naturlig nok i god jord hos Austbø. 

Det har vært krevende for elevene å lære seg slikt repertoar, men det er samtidig viktig at de tar slike utfordringer, sier koordinator ved Unge talenter Bjergsted, Olav Stener Olsen, som legger til at prosessen har vært positiv og fin.

Dagen fortsatte med mesterklasser.

For flere av elevene ble det en åpenbaring å spille for Austbø. Spesielt etter Austbøs gjennomgang av Messiaens ulike modus, ble musikken mer forståelig og spennende. Elevene ble også utfordret til å finne sine egne fargeopplevelser i musikken.

Vi visste ikke at noen av elevene våre ser farger når de leser og hører toner. Håkon Austbø hjalp elevene å sette ord på dette, uttalte pianolærer Marie Lilleng ved Stavanger kulturskole entusiastisk.

Midt på dagen hadde Austbø et konsertforedrag, der han tok utgangspunkt i fransk repertoar han jobbet med selv i sin ungdom. Elevene fikk høre flere kjente franske stykker som «Claire de Lune» av Debussy, og historier fra Austbøs egne erfaringer med stykkene. 

Dette var midt i blinken for pianistene på Unge talenter Bjergsted. Å lære noe nytt, samtidig som man må strekke seg til sitt ytterste er veldig inspirerende, sa pianolærer Sandra Lie Rognes engasjert.

Elevene var begeistret for besøket og ga uttrykk for at det hadde åpnet nye dører for dem. 

Veldig spennende å lære om Messiaen og hans musikk. Jeg vil finne mer ut av hvilke farger hver tone har, uttalte pianoelev Erlend Edland ved Unge talenter Bjergsted.

Les mer om satsingen her.

Foto: Senter for talentutvikling Barratt Due

29. juni 2023

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Voksenåsen Vokalakademi

Voksenåsen vokalakademi er et nordisk talentprogram for klassiske sangere.

Voksenåsen Vokalakademi

(WOYS) - The Wilhelmsen Opera Studio for Young Singers

WOYS er et program for unge sangere, som nylig har fullført sin operautdannelse og som står på terskelen til et profesjonelt liv.

(WOYS) - The Wilhelmsen Opera Studio for Young Singers