Fremtidens fotografer

23.08.2019 / – Vi har savnet et fotomiljø for oss unge, forteller deltakerne i Talent Norges pilotsatsing “Unge Fototalenter på Henie Onstad Kunstsenter”. Fredag 23.august var det klart for kick-off.

Av Johanna Holt Kleive

Fredag 23. august var det klart for årets kick-off med Talent Norges pilotsatsing “Unge Fototalenter på Henie Onstad Kunstsenter”. Åtte spente deltakere møtte hverandre for første gang, viste frem tidligere prosjekter og ble presentert for årets høstprogram ved prosjektleder Camilla Sune.

Camilla Sune er formidlingsleder ved Henie Onstad, og én av initiativtakerne bak talentprogrammet. Foto: Sara Magnusson

Unge fototalenter skal gi unge talenter mellom 16 og 19 år en mulighet til å fordype seg i fotografiske teknikker og ressurser til å utvikle sin egen kunstneriske stemme i møte med anerkjente kunstnere og fotografer som stiller ut på kunstsenteret.


– I løpet av ett år skal de fordype seg i et selvvalgt prosjekt, utvikle et selvstendig blikk, delta i en utstilling, samt opparbeide en portefølje de kan ta med seg videre, sier Sune.

Ivo Ek (18) og Henrik Stefano Håndlykken (17) er blant årets deltakere, og ser frem til å kunne fokusere på det de interesserer seg mest for.

– Med en far som fotograf og en mor som journalist, har jeg vært omringet av foto og historiefortelling hele livet. Men det var først for halvannet år siden, da jeg fikk en skade i foten og måtte fordype meg i et eller annet, at fotointeressen kom for fullt, forteller Ek.


Ivo Ek og Henrik Stefano Håndlykken. Foto: Sara Magnusson

De to talentene understreker viktigheten av å kunne ta del i et miljø med likesinnede å dele erfaringer med.

– Vi har savnet et fotomiljø for unge, derfor søkte vi på programmet. Det tror jeg er fellesnevneren for de fleste her, sier Håndlykken.

Tror dere at en satsing som dette kan være et viktig springbrett til fremtidige karrierer?


– Jeg tenker at de åtte personene som tas opp i året vil bli mye dyktigere fotografer i fremtiden, det er en virkelig investering for fotomiljøet. Det handler ikke nødvendigvis om at alle skal bli fotografer, men fremtidens publikum, kuratorer og produsenter, sier Ek.

– Bare det å ha muligheten til å delta i et slikt program, kan gjøre at folk velger å plukke opp et kamera. Bare dét kan være nok til å sparke i gang en interesse, legger Sandløkken til.


Deltakerne fikk 6 minutter og 40 sekunder på å fremføre sine innlegg for hverandre. Foto: Sara Magnusson

Talent Norge Junior: Unge fototalenter på Henie Onstad Kunstsenter er støttet av Norsk Tipping, Storebrand Kunstsamling og Bergesenstiftelsen. Les mer om Talent Norge Junior her.

14. mai 2020

Kor i koronatid

Hva gjorde Det Norske Jentekor da alle må være hjemme? Fra den dagen Norge stengte ned, ble alle øvelser, alle oppdrag, alle konserter og reiser avlyst i lang tid fremover.

Kor i koronatid

Talent Norge Junior

Gjennom pilotprosjektet Talent Norge Junior bygger vi broer mellom toppsatsingene i Talent Norge og talentutvikling i en tidlig fase.

Talent Norge Junior
20. januar 2020

– Museer og gallerier kan fremstå mystiske og utilgjengelige, som snarere forvirrer et ungt talent heller enn å begeistre

For en drøy måned var den britiske multimediakunstneren Harold Offeh på besøk i Oslo for å holde en ukes workshop for deltakerne i Talent Norges juniorsatsing “Unge Fototalenter på Henie Onstad”.

– Museer og gallerier kan fremstå mystiske og utilgjengelige, som snarere forvirrer et ungt talent heller enn å begeistre