Fremtidens fotografer

16.05.2023 / – Vi har savnet et fotomiljø for oss unge, forteller deltakerne i Talent Norges pilotsatsing “Unge Fototalenter på Henie Onstad Kunstsenter”. Fredag 23.august var det klart for kick-off.

Av Johanna Holt Kleive

Fredag 23. august var det klart for årets kick-off med Talent Norges pilotsatsing “Unge Fototalenter på Henie Onstad Kunstsenter”. Åtte spente deltakere møtte hverandre for første gang, viste frem tidligere prosjekter og ble presentert for årets høstprogram ved prosjektleder Camilla Sune.

Camilla Sune er formidlingsleder ved Henie Onstad, og én av initiativtakerne bak talentprogrammet. Foto: Sara Magnusson

Unge fototalenter skal gi unge talenter mellom 16 og 19 år en mulighet til å fordype seg i fotografiske teknikker og ressurser til å utvikle sin egen kunstneriske stemme i møte med anerkjente kunstnere og fotografer som stiller ut på kunstsenteret.


– I løpet av ett år skal de fordype seg i et selvvalgt prosjekt, utvikle et selvstendig blikk, delta i en utstilling, samt opparbeide en portefølje de kan ta med seg videre, sier Sune.

Ivo Ek (18) og Henrik Stefano Håndlykken (17) er blant årets deltakere, og ser frem til å kunne fokusere på det de interesserer seg mest for.

– Med en far som fotograf og en mor som journalist, har jeg vært omringet av foto og historiefortelling hele livet. Men det var først for halvannet år siden, da jeg fikk en skade i foten og måtte fordype meg i et eller annet, at fotointeressen kom for fullt, forteller Ek.


Ivo Ek og Henrik Stefano Håndlykken. Foto: Sara Magnusson

De to talentene understreker viktigheten av å kunne ta del i et miljø med likesinnede å dele erfaringer med.

– Vi har savnet et fotomiljø for unge, derfor søkte vi på programmet. Det tror jeg er fellesnevneren for de fleste her, sier Håndlykken.

Tror dere at en satsing som dette kan være et viktig springbrett til fremtidige karrierer?


– Jeg tenker at de åtte personene som tas opp i året vil bli mye dyktigere fotografer i fremtiden, det er en virkelig investering for fotomiljøet. Det handler ikke nødvendigvis om at alle skal bli fotografer, men fremtidens publikum, kuratorer og produsenter, sier Ek.

– Bare det å ha muligheten til å delta i et slikt program, kan gjøre at folk velger å plukke opp et kamera. Bare dét kan være nok til å sparke i gang en interesse, legger Sandløkken til.


Deltakerne fikk 6 minutter og 40 sekunder på å fremføre sine innlegg for hverandre. Foto: Sara Magnusson

Talent Norge Junior: Unge fototalenter på Henie Onstad Kunstsenter er støttet av Norsk Tipping, Storebrand Kunstsamling og Bergesenstiftelsen. Les mer om Talent Norge Junior her.

Ung Filharmoni

Ung Filharmoni er et nasjonalt orkesterprogram for klassiske musikere fra hele landet opp til 19 år med ambisjon om å bli profesjonelle orkestermusikere.

Ung Filharmoni
26. august 2022

Farhad Soufi - Fotograf

"Jeg ser på kunst og fotografi som en måtte og uttrykke meg og hjelpe andre å uttrykke seg på. Det er en motivasjon i seg selv."

Farhad Soufi - Fotograf
23. august 2022

Mateo Tilrem - Fotograf

"For meg har det vært veldig verdifullt å få kunne jobbe med og lære av mentorene. Det har virkelig vært lærerikt og noe som har utfordret meg og tvunget meg til å reflektere over arbeidet mitt."

Mateo Tilrem - Fotograf