Gladnyhet! Nå kan øvingene starte igjen
23.04.2020 / Nå er endelig gladmeldingen hele musikk-Norge har ventet på her: Helsedirektoratet har gitt klarsignal til at musikere kan få spille sammen igjen. Styreleder i Norsk musikkråd Bjørgulv Vinje Borgundvaag jubler over nyheten.
– Koronarestriksjonene har rammet hardt. Med lydforsinkelser og boksklang blir nettøvelser en mager erstatning for å være sammen når vi spiller og synger. Å kunne møtes er viktig både for det musikalske og sosiale fellesskapet, og så er det folkehelse i hver tone, forteller Vinje Borgundvaag.
Med to meters avstand mellom hver person og maks 30 personer sammen kan lagene gjenoppta musikkøvelser i tråd med helsemyndighetenes smittevernråd. Men det må tas forholdsregler. Å ikke berøre andres instrumenter eller utstyr, og at øvingslokalet er stort nok, er de viktigste rådene, i tillegg til begrensningene for fysisk nærkontakt.
Seneste utgave av veilederen finnes alltid tilgjengelig på følgende adresse: http://www.musikk.no/smittevern
HR–sjef i Bergen Filharmoniske orkester, Marit Norberg, forteller at de er godt igang med å tilrettelegge for mindre orkesterprøver og konserter i Grieghallen.
– Skal vi ha hele orkesteret på podiet, trenger vi et helt mål scenegulv. Teoretisk sett kan vi få opp mot 40 musikere på podiet, men da blir vi stående i korpsformasjon og langt forbi scenen. Vi er oppe i åtte musikere denne uka og vil øke besetningen gradvis.
I tillegg har de etablert strenge sikkerhetsrutiner på huset, blant annet en smittevernveileder og gjennomføring av sikkerhetssamtaler med musikerne.
– I morgen arrangeres det en prøve med en oktett og da har vi gjennomført en sikkerhetssamtale med hver enkelt. Vi har også en sikkerhetskoordinator i hvert ensemble. Dette er frivillige i orkesteret som har fått ansvar for å sette seg godt inn i reglene. Denne rollen har vist seg viktigere enn vi trodde. Det er lett å glemme seg og sikkerhetskoordinatoren har ofte måttet minne deltakerne om avstander og smittevern.
Hvordan synes du den nye ordningen fungerer i praksis?
– Antallet på podiet er ikke det vanskeligste, det er alt det andre som utgjør den reelle utfordringen. Hva gjør vi med toalettforholdene, inn og ut-registering og lignende? Det er ikke enkelt, men vi er i det minste i gang.
Vinje Borgundvaag håper nå at folk vil holde motet oppe i den neste fasen og at flest mulig bidrar for å få til øvelser i musikkfellesskapene.
– Vi har fått noen tilbakemeldinger på skoler som tror de ikke får låne ut lokalene, men med gode hygienetiltak er det forsvarlig. Nå er det viktig at de som trenger å øve sammen får lov til å bruke lokalene.