Gladnyhet! Nå kan øvingene starte igjen

23.04.2020 / Nå er endelig gladmeldingen hele musikk-Norge har ventet på her: Helsedirektoratet har gitt klarsignal til at musikere kan få spille sammen igjen. Styreleder i Norsk musikkråd Bjørgulv Vinje Borgundvaag jubler over nyheten.

– Koronarestriksjonene har rammet hardt. Med lydforsinkelser og boksklang blir nettøvelser en mager erstatning for å være sammen når vi spiller og synger. Å kunne møtes er viktig både for det musikalske og sosiale fellesskapet, og så er det folkehelse i hver tone, forteller Vinje Borgundvaag.

Med to meters avstand mellom hver person og maks 30 personer sammen kan lagene gjenoppta musikkøvelser i tråd med helsemyndighetenes smittevernråd. Men det må tas forholdsregler. Å ikke berøre andres instrumenter eller utstyr, og at øvingslokalet er stort nok, er de viktigste rådene, i tillegg til begrensningene for fysisk nærkontakt. 

 

Seneste utgave av veilederen finnes alltid tilgjengelig på følgende adresse: http://www.musikk.no/smittevern

HR–sjef i Bergen Filharmoniske orkester, Marit Norberg, forteller at de er godt igang med å tilrettelegge for mindre orkesterprøver og konserter i Grieghallen.

 – Skal vi ha hele orkesteret på podiet, trenger vi et helt mål scenegulv. Teoretisk sett kan vi få opp mot 40 musikere på podiet, men da blir vi stående i korpsformasjon og langt forbi scenen. Vi er oppe i åtte musikere denne uka og vil øke besetningen gradvis.

I tillegg har de etablert strenge sikkerhetsrutiner på huset, blant annet en smittevernveileder og gjennomføring av sikkerhetssamtaler med musikerne. 

– I morgen arrangeres det en prøve med en oktett og da har vi gjennomført en sikkerhetssamtale med hver enkelt. Vi har også en sikkerhetskoordinator i hvert ensemble. Dette er frivillige i orkesteret som har fått ansvar for å sette seg godt inn i reglene. Denne rollen har vist seg viktigere enn vi trodde.  Det er lett å glemme seg og sikkerhetskoordinatoren har ofte måttet minne deltakerne om avstander og smittevern.

Hvordan synes du den nye ordningen fungerer i praksis?

– Antallet på podiet er ikke det vanskeligste, det er alt det andre som utgjør den reelle utfordringen. Hva gjør vi med toalettforholdene, inn og ut-registering og lignende? Det er ikke enkelt, men vi er i det minste i gang.

Vinje Borgundvaag håper nå at folk vil holde motet oppe i den neste fasen og at flest mulig bidrar for å få til øvelser i musikkfellesskapene.

– Vi har fått noen tilbakemeldinger på skoler som tror de ikke får låne ut lokalene, men med gode hygienetiltak er det forsvarlig. Nå er det viktig at de som trenger å øve sammen får lov til å bruke lokalene.

29. juni 2023

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Voksenåsen Vokalakademi

Voksenåsen vokalakademi er et nordisk talentprogram for klassiske sangere.

Voksenåsen Vokalakademi

(WOYS) - The Wilhelmsen Opera Studio for Young Singers

WOYS er et program for unge sangere, som nylig har fullført sin operautdannelse og som står på terskelen til et profesjonelt liv.

(WOYS) - The Wilhelmsen Opera Studio for Young Singers