Har du husket å søke talentprogrammet på Henie Onstad Kunstsenter?

10.04.2019 / Er du mellom 16-19 år, opptatt av foto, lærevillig og nysgjerrig? Husk søknadsfristen 12. april!

Høsten 2019 starter Henie Onstad en omfattende og langsiktig satsing med fotografi. Målet er å sette fotografi og «nye medier» på dagsorden.

Søknadsfrist for høstens opptak er 12. april. Er du mellom 16-19 år, opptatt av foto, lærevillig og nysgjerrig? Da kan dette være noe for deg!

Nysgjerrig på å vite mer om mentorprogrammet? Ta kontakt med formidlingsleder Camilla Sund,  cs@hok.no Mobil: 402 44 515.

Mentor-drevet program


Gjennom et mentor-drevet program vil de utvalgte talentene møte kunstnere og fotografer som er med og stiller ut i utstillingsprogrammet, i tillegg til Henie Onstads egne kuratorer og kunstfaglige stab.

På høstens program står blant annet dokumentarfoto.

– To fotografer fra Norwegian Journals vil bidra med sine perspektiver på det visuelle blikket. De jobber med dokumentarfoto på ulike måter. Der den ene jobber rent journalistisk, jobber den andre kunstnerisk. Dette gir oss en unik mulighet til å utforske grenselandet mellom kunst og dokumentar, sier formidlingsleder på Henie Onstad Kunstsenter, Camilla Sune.

Kandidatene vil også få innsikt i og kunnskap om mørkeroms-teknikker, studiofotografering og digital etterbehandling, samt undervisning i fotografiet som uttrykksmedium, personlig stil og enkel fotokunsthistorie.

Men kanskje viktigst av alt: Henie Onstad ønsker å utfordre de unge kandidatene til å tenke kritisk. 

– Vi ønsker å øke bevisstheten rundt visuelle uttrykk. Vi overstrømmes av bilder hver dag, men vi vet ikke hva som er et godt bilde, sier Sune.

Sune

                                     Camilla Sune. Foto: Privat

Denne tendensen går igjen hos samtlige elever som besøker kunstsenteret, forteller Sune. Elevene har ikke fått tilstrekkelig verktøy til å la seg fascinere av verkene de blir presentert for.

– Det visuelle språket vårt blir stadig fattigere. Vi vet ikke lenger hvordan vi skal forholde oss til bilder, fordi vi ikke har lært oss å lese dem, sier hun.

Programmet har til hensikt å gi kandidatene et bedre grunnlag for å forstå det visuelle språket.

Gjennom samtaler og samarbeid med billedkunstnere, kuratorer og profesjonelle aktører, vil kandidatene øve opp sin evne til refleksjon og kritisk tenkning.

– Dette er rett og slett en dannelsesreise vi jobber veldig bevisst med, fra barn til gamle og fru Hok, sier Sune og smiler lurt.

Studiereise og utstilling

I tillegg til månedlige samlinger på Henie Onstad kunstsenter, blir det også arrangert en studiereise til utlandet i mars.

– Vi skal komme oss ut i verden, se og besøke andre institusjoner. Gjennom alle tider har store billedkunstnere og fotografer reist til andre deler av verden for å hente inspirasjon, sier Sune.

Hvert år avsluttes programmet med en utstilling på Henie Onstad Kunstsenter der de unge fotografene lærer mer om hva dette innebærer i praksis.

– Vi tror og håper at dette mentorprogrammet gir et godt grunnlag for videre studier innen estetiske og kunstfaglig retning. Ikke minst ønsker vi å bidra til å utvikle talenter innen fotografi, forteller Sune.

På spørsmålet om hvilke personer de er ute etter til årets program, er hun ikke i tvil.

– Vi ønsker oss kandidater som brenner for fotografi og som liker å ta bilder. Engasjement veier aller mest. Her er det ikke gode karakterer som gjelder, sier Sune.

Interessert i å sende inn en søknad? Opptak skjer på følgende grunnlag:

- Søker må være mellom 16 -19 år
- Motivasjonsbrev maks. 500 ord om motivasjon og interesse for å delta i programmet.
- Ungdommen lager en film om seg selv hvor motivasjonsbrevet er grunnlaget. Den legges ved søknaden.
- Fem bilder skal leveres til søknaden. To fotografier velges ut og det skal skrives 500 ord om to fotografier du har valgt ut. Søker velger tema.

Aktuelle kandidater vil bli plukket ut til intervju.

Undervisningen vil hovedsakelig foregå på Henie Onstad Kunstsenter, med unntak av studiereisen i mars.
Søknadsfrist for høstens opptak er 12. april. Søknad sendes til cs@hok.no.