Hardingfelespiller første talent i nytt talentprogram

10.11.2017 / Hilmarfestivalen jakter på det neste store talentet innen folkemusikk og folkedans. Helga Myhr (22) fra Ål i Hallingdal er første talent ut i festivalens nye talentprogram. Hun får Tuva Syvertsen fra Valkyrien som mentor.

Les mer om samarbeidet mellom Talent Norge og Hilmarfestivalen her.

Hilmartalentet er et nasjonalt utviklingsprogram for toppsjiktet av unge folkemusikere og folkedansere i Norge i regi av Stiftinga Hilmar Alexandersen. Første talent i programmet er hardingfelespiller Helga Myhr (22) fra Ål i Hallingdal. Myhr har vunnet flere priser og mottatt stipender som utøvende folkemusiker og studerer i dag folkemusikk ved Norges Musikkhøyskole.

– Vi gratulerer Helga som første talent i Hilmartalentet og er glade for samarbeidet med Hilmarfestivalen. Hilmarfestivalen er en av Norges viktigste møteplasser for folkemusikk og folkedans og har et sterkt faglig nettverk. Stiftelsens årelange arbeid innen utvikling og ivaretagelse av norsk tradisjonsmusikk er et svært godt utgangspunkt for en systematisk satsing på utvikling av talent. Sammen med SpareBank1 SMN ser vi frem til å følge dette arbeidet, sier daglig leder i Talent Norge, Maria Mediaas Jørstad.

– Vi skal sammen med andre bygge, støtte og utvikle den regionen vi er en del av, sier Eli Arnstad, banksjef i SpareBank 1 SMN. – Hilmarfestivalen har bygget et nasjonalt miljø ut fra vår region og at dette miljøet styrkes med målrettet talentutvikling er viktig for videre utvikling av det musikalske miljøet og for regionen.

Daglig leder i Stiftinga Hilmar Alexandersen, Johan Einar Bjerkem er glad for samarbeidet som har kommet i stand mellom festivalen, Sparebank1 SMN og Talent Norge.
– Vi gleder oss til å løfte fram nye talenter, og samarbeide med Talent Norge, og Sparebank1 om dette, sier han.

Et talent utover det vanlige
Hilmartalentet vil ta opp ett nytt talent hvert år som følger programmet gjennom tre til fire år. Talentene vil delta i konserter på Hilmarfestivalen, i konsertturné gjennom FolkJazzScena i Nord-Trøndelag og vil få et kollegialt fellesskap med andre topp utøvere.

Utvelgelse av deltakere i programmet foretas av representanter fra Grunnfondsinnskyterne til Stiftinga Hilmar Alexandersen og professor og leder av folkemusikkutdanninga på Norges Musikkhøgskole Steinar Ofsdal.

– Helga Myhr framstår som et talent utover det vanlige musikalsk, sier Ofsdal. – Hun er en allsidig utøver, klarer å ha fokus på tradisjoner fra heimbygda og Hallingdal kombinert med å vise nysgjerrighet på andre moderne musikalske samtidsuttrykk. Hun klarer både å skille uttrykkene fra hverandre og også kombinere dem. Hun klarer å fordype seg ulike retninger samtidig på en svært god måte.

Om Hilmarfestivalen
Stiftinga Hilmar Alexandersen er en ideell stiftelse som har til formål å være en arena for å fremme tradisjonskultur og kultur som næring. Stiftelsen er kompetansesenter for folkemusikk og folkedans og står i dag bak en av de største folkemusikkfestivalene i landet, Hilmarfestivalen. Stiftelsen har totalt 13 grunnfondsinnskytere, blant dem er FolkOrg og Noregs Ungdomslag.
Les mer om Hilmarfestivalen: www.hilmarfestivalen.no