Inkubator-kunstnere med spennende høstprogram

11.11.2020 / Sen-høsten er løfterik for TekstLab Inkubator-kunstnerne i Talent Norges talentprogram for skapende kunstnere i det frie feltet. Med muligheten for å arbeide i smittevernvennlige formater, har de unge kunstnerne fortsatt sin nyskapning trass i corona-pandemien.

Med ny singel på P3-listen  
Christian Beharie slapp før helgen sin singel Me and My Lonely som kom rett inn på listen til NRK P3. Singelen følger opp Beharies debut-EP fra i fjor, som spredte seg langt utover landegrensene.  Inkubator-kunstnerens nye låt tar uttrykket ett steg videre, nærmere det organiske med en tydelig singer-songwriter identitet, pakket inn i et indie/folk-landskap med en sårbar soulstemme, som formidler en rå og ærlig tekst - om ensomhet.   

– Den følelsen av å være omringet av mennesker, men ingen vet helt hvem du er. En følelse av å ikke høre til, og at den eneste som virkelig kjenner deg er den ensomme stemmen i hodet ditt. Det har tatt meg lang tid å forstå denne følelsen, og klare å sette ord på den, forteller Beharie. 

Clashmusic.com skriver allerede om Me and My Lonely: 

«Norway's Beharie is a real multi-disciplinarian. A lauded stage actor, his music works on several different levels, matching beatific arrangements to flecks of electronica. His debut EP felt like a real moment, the work of a talented artist bringing his work into focus. Moving forwards, new single Me And My Lonely introduces fresh elements to his sound, that fusion of organic and digital. Online now, it deals with loneliness and isolation, an apt topic during these lockdown times.»  

Hør Me and My Lonely her.

Urpremiere i Trondheim 
Denne uken er det premiere for dansekunstner Michael Asplis soloforestilling Forest within ved Rosendal Teater i Trondheim. Forestillingen er utviklet gjennom TekstLab Inkubator, og presenteres i co-produksjon mellom TekstLab og DansiT. Med på scenen er også musikeren Bjarne Kvinnsland. Scenograf og kostymedesigner er Zofia Jakubiec. I foajeen vises Asplis første dansefilm, Rökkr («skygger» på norrønt), som dansekunstneren har laget sammen med den prisbelønte norsk-kurdiske filmregissøren Brwa Vahabpour.  

– TekstLab skaper et unikt tverrkunstnerisk møtepunkt mellom kunstformer som beriker arbeidet mitt i veldig stor grad. I Forest within møter minner, følelser, instinkter og åndelige aspekter det kroppslige og håndfaste i et bevegelsesspråk bygget opp av emosjonelt ladde, kroppslige minner, sier Aspli. 

I forkant av urpremieren ved Rosendal Teater, hadde Aspli en prosessvisning under TekstLab-festivalen Glokale stemmer ved Interkulturelt Museum.  

Foto: Mattias Pollak

Kunstnerisk utforskning ved Interkulturelt Museum og Skuespillersenteret 
TekstLabs nye tverrkunstneriske kollektiv som presenterte sitt unike samarbeid for første gang under TekstLab-festivalen Glokale Stemmer i oktober, arbeider videre med utforskningen av prosjektet ved Norsk Skuespillersenter. Inkubator-kunstnere som deltar i kollektivet er Ornilia Ubisse, Christian Beharie, Michael Aspli og Hanna Asefaw, sammen med TekstLab-kunstnerne Cathrine Bjørndalen, Christine Vik Bratvold, Shanti Brahmachari og Cecilie Lindeman Steen. 

Under Glokale Stemmer i oktober ved Interkulturelt Museum, arbeidet kollektivet med «tilhørighet» som tema, i en utforskning av antitesen til den separasjonen som mange opplever gjennom pandemiens restriksjoner. Tekst, dans, musikk, bilder og video utviklet seg til en felles, bevegelig installasjon. Prosjektet er en del av the politics of identity - et dokumentarisk kunstnerisk prosjekt som løper igjennom alle TekstLabs programmer, basert på at vi lever i en hverdag der det globale utgjør en del av våre daglige, «glokale» liv. Ved Skuespillersenteret har kollektivet reflektert videre over materialet og gått dypere inn i en hverandres fortellinger om tilhørighet og sted, blant annet gjennom lyd og objekter. 

Les mer her.

Skapende prosesser med barn og unge 
Ornilia Ubisse, Christian Beharie og Hanna Asefaw videreutvikler i høst sin kompetanse som teaching artists og veiledere gjennom TekstLabs verksteder for barn og unge på Deichman Biblo Tøyen og ved Deichman Holmlia. Her får Inkubator-kunstnere erfaring med TekstLabs kunstneriske metode for å åpne opp for historier og uttrykksformer hos de unge, og de arbeider tverrfaglig både med musikk, tekst, bevegelse og dans.   

På Biblo har deltakerne blant annet skapt og spilt inn ny musikk, som de også viste på Sentralen under TekstLab-festivalen nylig. Barna har også jobbet tematisk med sine erfaringer med å leve med lockdown og pandemi. Det er blitt et viktig dokument i fortellingen om hvordan det er å vokse opp i Oslo i dag, som også kan dukke opp i utdrag i nært forestående julekalender i desember.  

– Jeg liker veldig godt å kunne jobbe med barn og unge, og det er veldig flott å få muligheten til selv å være veileder for andre. Det krever stor grad av tilstedeværelse og at man lytter veldig nøye. Det er jeg som skal tilpasse meg deres ulike personligheter og interesser, ikke motsatt, sier Christian Beharie. 

Beharie var også kunstnerisk veileder for den unge låtskriveren Anna Moberg fra TekstLab Unge Stemmer under festivalen i oktober. Her arbeidet de to sammen i TekstLabs Prøveromsordning for ungdom i samarbeid med Sentralen Ung med videreutviklingen av hennes tekster og låter, i studio på ulike instrumenter som piano, bass og trekkspill. Les mer her.

Tekst: Torunn Liven 
Foto øverst: Christian Beharie. Foto av: Tale Hendnes

Voksenåsen Vokalakademi

Voksenåsen vokalakademi er et nordisk talentprogram for klassiske sangere.

Voksenåsen Vokalakademi
19. september 2022

Patrick Hilmar Ingvaldsen - Skuespiller

Jeg er utrolig takknemlig for at NyeNational har gitt meg mulighet til å jobbe på Nationaltheatret. Det er en fantastisk arbeidsplass med vanvittig dyktige folk i alle ledd. Jeg lærer hver eneste dag!

Patrick Hilmar Ingvaldsen - Skuespiller
19. september 2022

Daria Glenter - Dramatiker

"Gjør en innsats for å være glad på andres vegne, på ordentlig! Det åpner opp rom i deg sjøl som du ikke visste du hadde. Det er en kraft i å glede seg på andres vegne. Du blir sterkere av det sjøl."

Daria Glenter - Dramatiker