Inspirasjon og nye impulser på Strykerkonferansen

16.05.2023 / - Jeg har lyst til å være i et fellesskap, jeg har lyst til å samarbeide og jeg har lyst til å bli inspirert av dere alle! Sigyn Fossnes var en av mange som stod på scenen under årets Strykerkonferanse på Voksenåsen.

Strykerkonferansen ble arrangert av Senter for Talentutvikling Barrat Due, en av Talent Norges satsinger. På programmet stod blant annet Arve Tellefsen, et innblikk i en undervisningstime med Alf Richard Kraggerud, paneldiskusjon og innlegg om talentarbeidet i de seks største regionene 

– Talentutvikling handler mye om et godt miljø og en god lærer, men over tid er det indre glød, målrettet innsats og åpenhet for læring av alle erfaringer som tar deg videre. Anders Hall Grøterud fra senter for Talentutvikling Barratt Due ledet konferansen som samlet over 60 deltakere, tre ganger så mange som forrige gang. 

Fra første strøket til gryende talent 
Suksesshistorien til Rasmus Hella Mikkelsen var en av de som ble fortalt på konferansen. Mikkelsen er en 20-åring, som nylig har fullført alle fasene i talentløpet, fra det første strøket som 7-åring, til UMM, Unge Talenter Bergen og nå som høyskolestudent på Barratt Due.  

– Hvordan sikre fornuftig totalbelastning for et strykertalent alle vil ha en bit av? Og hvordan skynde seg langsomt?, var noe av det Rasmus Hella Mikkelsen snakket om under paneldebatten.

I en periode der han var lei skolen og vurderte å slutte for å kunne bruke all tiden på øving, ble han til slutt overbevist av fiolinlæreren sin Per-Gisle Haagenrud til å fortsette. På Langhaugen VGS i Bergen fikk han imidlertid et skreddersydd opplegg som frigjorde tid til to timer øving i skoletiden hver dag. Denne fleksibiliteten og den gode kjemien han hadde med læreren sin var to viktige faktorer som gjorde at han kom seg dit han er i dag. 

Felles satsning for morgendagens musikere 
Atle Sponberg underviser ved musikkonservatoriet i Tromsø og holdt foredrag under konferansen sammen med kollega Berit Fonnes. Gjennom talenttilbudet Unge Musikere jobber de med unge talenter fra hele Nord-Norge. Sponberg og Fonnes la vekt på at koordinering og satsning på tvers av institusjonene er en viktig nøkkel til å kunne utvikle morgendagens musikere. 

Et eksempel på dette er fem ekstra talenthelger som strykerne i regionen har fått gjennom et samarbeid med Senter for talentutvikling Barratt Due og Dextra Musica, der profesjonelle musikere møter talenter og sammen jobber frem mot en konsert. 

– Det er utrolig inspirerende å se hvordan engasjementet løfter seg gjennom helgen – og fra helg til helg, sier Ingerine Dahl, som leder Tromsø-teamet av Dextra-musikere. 

Her kan du lese rapporten som oppsummerer mange av de temaene som ble tatt opp på konferansen.  

Les mer om Senter for Talentutvikling Barratt Due.

Foto: Senter for Talentutvikling Barratt Due